web analytics

”Dagens tanke”:

Jag prenumererar på Hundsport Special och det var mycket intressant att läsa den här gången. Jag hoppas verkligen att alla uppfödare som nu får denna tidning gratis läser den ordentligt! Finns normalt en hel del intressant och tankeväckande men i det här numret var det ovanligt mycket.

Dels var det en artikel om Per-Erik Sundgren, genetikern som dog nyligen och där stod en tankeväckande sak, citat: ” ”För””, som Per-Erik Sundgren sa, med sin osvikliga logik: ”om ni avlar rätt så är ju sönerna alltid lite bättre än sin pappa, annars är ni ju alldeles på fel spår”. ”

Hur många tänker så i sitt avelsarbete och hur många strävar åt det hållet?

Det var en artikel om HD-röntgen och avläsning som kan diskuteras mycket men det objektiva man kan fundera på var att hundar som ”sövs” med Plegicil blir lätthanterliga men musklerna slappnar inte av så citat: ”Det medför att till exempel en slapp led i högre grad döljs av Plegicil”…….

En intressant artikel om hundens syn skriven av Berit Wallin Håkansson fanns också. Läser man den och tar till sig det som står kan man inte längre påstå att en hund som ser illa inte lider.

Artikeln om Arv och miljö sa väl det som dom flesta seriösa ”hundmänniskor” idag är överens om, nämligen att båda är lika viktiga. Grunden till en bra vuxen hund är 50% arv och 50% miljö – vissa delar påverkas mest av arvet och vissa mest av miljön.
Tänk när alla har kommit till denna insikt!!

En annan intressant sak som börjat uppmärksammats mer och mer är friskvård för hund – mycket bra tycker jag. Här var det en artikel om ”Så kommer hunden i form” som var läsvärd.

Ja mycket läsvärt var det i detta nummer, tillexempel en artikel om att man kritiskt ska granska sin hund innan man tar den i avel och jag vill avsluta med ”Enkäten”. Där går dom ut och frågar olika uppfödare någon/några frågor. I det här numret var frågorna: ”Vad var det som gjorde att du kände dig redo att bli uppfödare?” och ”Vilka krav ställde du på dig själv och hur förberedde du dig?”
Efter att ha läst svaren från uppfödarna som var med just här kan jag bara konstatera att ”Tänk om alla uppfödare resonerat så innan dom började då skulle mycket vara annorlunda”. Med andra ord så är dom inte helt representativa bland dom uppfödare jag har kommit i kontakt med eller hört om under mina år i hundvärlden.

Tankar som, citat:
– ”Det är också synd att många undviker att vara ärliga vad gäller sjukdomar och defekter som finns i olika raser”
– ”Det är så mycket arbete och ansvar att vara uppfödare så det överlåter jag med varm hand till dem som har tiden, kunskapen och det rätta intresset”
– ”Innan man gör slag i saken tycker jag att man ska tänka igenom och skriva ned hur man ska förhålla sig till alla tänkbara scenarier som kan dyka upp.”
– ”Jag tror att det är viktigt att lyssna och lära från de som har erfarenhet och framgång”
– ”…. för det är ett väldigt stort ansvar. Tiken har inte bett om att få bli mor och valpköparna är i god tro, de litar på mig, jag ska ju vara deras mentor”,
är tankar jag önskar alla uppfödare har!

Det blir ingen ”Dagens tanke” idag då jag tycker hela inlägget manar till eftertanke :D

12 reaktioner till “”Dagens tanke”:”

 1. Fantastiskt att det fanns uppfödare redan då som insåg det här, tänk om det kunde sprida sig i uppfödarkåren ;)
  Men som du säger, finns för många exempel på att detta INTE är ett vanligt tänk tyvärr :(

 2. Som kommentar till ovanstående kanske jag ska skriva att det BORDE vara en självklarhet.
  Det finns alltför många sorgliga bevis på att det inte är så självklart för alla …

 3. Detta med att avkomman bör vara bättre är väl en självklarhet!
  Jag fick faktiskt den kommentaren när min första collie vid två års ålder slog sin pappa på utställning (collie-SM 1996). För mig var det (då) helt ofattbart att min hund kunde slå pappan med alla sina titlar (bl a SUCH), men ägaren till pappan bara strålade och sa att då har man verkligen lyckats i sitt avelsarbete. Rätt inställning tycker jag.

 4. Det där att avkomman ska vara bättre än sina föräldrar har pratats om länge inom nötaveln, så jag har nog tänkt så väldigt länge i förhållande till många av mina hundvänner har jag märkt.

  Hundsport special är en kanontidning.

  1. Ja jag kan tänka mig att aveln på ”bruksdjuren” betydligt mer är inriktad på förbättring av rasen än hundaveln är generelt.

 5. Maria&Z o Sara: Tack :D

  Maria: Ja det tycker jag vi gör – alltid intressant att diskutera hund :D

  Bettan: Visst är det en utopi men man kan ju alltid hoppas att det blir fler och fler ;)
  kram

  Lin: Ja visst är det en intressant tanke!

  Jönsöligan: Helgen har varit jobbig men bra, trots vädret…..
  kram

 6. Ja det är en bra tidning..fast jag har inte hunnit läsa sista numret än..ligger lite efter ;)
  Bra skrivet..sen kan ju saker dyka upp ändå..hur noga man är..då är det viktigt att uppfödaren finns där och ställer upp..
  Det är också viktigt att vi som köper hund talar om när ngt dyker upp så att det uppmärksammas..

  Hoppas du haft en bra helg..även om vädret kunde varit bättre :)
  Kram

 7. Klart intressant, det där första var en AHA grej,…säkert inte många som tänker att hunden efter en viss hund ska vara BÄTTRE. ”Lika bra som sin pappa” har man ju hört…aldrig BÄTTRE ;)
  Ack så sant det är!

 8. Tyvärr är det nog en utopi att alla helt plötsligt börjar avla a la Sundgren. Så länge det finns pengar att tjäna på att producera valpar och en hel del mindre nogräknade uppfödare eller uppfödare som har de mest långsökta förklaringar varför just deras tik/hane är lämplig för avel. Som tur är finns det en hel del uppfödare som har rasens bästa för ögonen. Det är ju inte bara hunden som blir drabbad utan även ägaren om man lyckats få en valp med problem av vilket slag de än må vara.

  Kram o ha en trevlig helg :-)

 9. Ja det finns mycket mattnyttigt att läsa och just hundsport special är väl enväldigt bra tidning vad jag förstått för dem som sysslar med avel.

  Bara att hoppas att de som sysslar med avel läser vad det kommer för ny forskning och slår upp dessa tidningar och böcker, samt går på kurser och föreläsningar mm och inte kör på i sina gamla ullstrumpor och tror sig veta allt om avel själva..

  När FUR hade ordnat en genetikföreläsning förra våren med en erkänd forskare inom området. Så dök en handfull uppfödare upp och då var de representerade från alla de ungerska raserna :(
  Även sista numret av Brukshunden tycker jag var bra denna gång. Tragiskt att P-E Sundgren gick bort så tidigt för han hade mycket bra forskning kvar att ge oss..Hoppas hans släkt nu tillsammans med andra för denna forskning vidare.

  Ja en sak behöver man inte vara forskare för att räkna ut tycker jag, utan det säger sunda förnuftet.. Just det du skriver ”Grunden till en bra vuxen hund är 50% arv och 50% miljö – vissa delar påverkas mest av arvet och vissa mest av miljön.” Det är många gånger lätt att skylla på arvet och glömma just miljön kan jag tycka.

  Redan i tikens mage då hon väntar valparna så börjar miljön spela in. Det har framkommit att stresshormoner går från modern genom moderkaka och till valparna. Lever tiken i en stressframkallande miljö under sin dräktighet så överförs detta till valparna och är det under slutet så nervsystemet bildas så klart att valpen kan utvecklas negativt.

  Oj nu drogs jag visst in i din långa blogg och skrev ett lika långt svar.. Vi får diskutera mera nästa gång vi möts i stället Cissi ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.