web analytics

Bra eller dåligt självförtroende?

Självkänsla – självinsikt – självförtroende = olika saker men bra att ha alla tre.
Egosentrisk – egoist – egofixerad = olika saker men inte så roliga att varken ha eller bli utsatt för även om det är snarlika orden högst upp, vilka å sin sida är både bra att ha och helt ok att bli utsatt för.

Vad är det som gör att självförtroende ”slår över” till egoism, eller är det inte ens samma sak?
Att vara egocentrisk är det negativt?
Att ha självkänsla är det bara positivt?
Är man alltid det ena eller det andra, eller varierar det med vad man gör?

Inte ett lätt ämne att varken tänka på eller att diskutera.

Personligen har jag relativt bra självinsikt men dåligt självförtroende, i alla fall i vissa sammanhang.
Hos mig varierar det med vad jag gör.
Gäller det mitt jobb som massageterapeut så vet jag vad jag håller på med och tycker själv jag är ganska duktig på det här med muskler men erkänner självklart när jag inte är riktigt säker. Mycket bättre att få en veterinärs utlåtande om jag är osäker än att tro att jag kan. Detta gör att jag här har ett bra självförtroende,

Gäller det däremot hundträning är jag betydligt osäkrare och har inte mycket till självförtroende. Egentligen väldigt märkligt då det verkligen inte spelar någon roll hur duktig man är bara man har roligt när man tränar hund.
Varför blir jag då osäker och tappar det lilla självförtroendet jag har om träningen går dåligt tillsammans med vissa människor medan jag tillsammans med andra gladeligen ber om hjälp om det går dåligt och inte alls blir lika osäker?

Fast tänker jag efter har jag en tendens att bli negativt påverkad och tappa självförtroendet av en specifik typ av människor oavsett område så det kanske har med något annat att göra?!

Är det mitt problem att jag blir negativt påverkad? Ja självklart!
Är det mitt fel att jag blir negativt påverkad? Ja till en viss del är det nog det.
Är det ”den andres” problem hur jag blir påverkad? Nej det är det säkert inte.
Är det ”den andres” fel att jag blir påverkad? Ja till viss del är det nog det.
Med andra ord aldrig ens fel att en ”relation” inte fungerar smärtfritt.
Och vad gör man då åt det? Ja det enklaste är ju att inte bry sig så mycket och ta alla för vad dom är och inte låta dom påverka en negativt. Fast i mitt fall är det lättare sagt en gjort – i alla fall mellan varven.

Får nog lov att på allvar ta tag i det här med att inte låta mig påverkas negativt av vad andra tycker, säger och anser. ”Ta det för vad det är och gör något bra av det eller strunta i det” borde bli mitt nya motto…… Sen kan jag ju sluta vara så självkritisk i vissa lägen också, det kan ju vara så att det ÄR bra även om jag tycker det käns helt fel eller tycker det ser hemskt ut ;-)

Här, till exempel, är två kort där jag vid båda tillfällena tyckte det inte var bra men hade fel vid ena tillfället men inte vid det andra:

16 reaktioner till “Bra eller dåligt självförtroende?”

 1. Intressant till tusen !!
  Det vill till att finna det personer i sin omgivning som man kan lita på i alla väder oavsett om det gäller med eller motgångar, det är viktigt att kunna lita på varandra.
  Ingen vill träna med personer som inte finns med hela vägen !!
  Om man vet att man alltid kan ge & ta ärlig kretik negativ som possitiv & få det samma tillbaka. så kommer ditt självförtroende & självkänsla växer oerhört mycket.
  Det verkar som du har bra människor som tränar kompisar !
  Det som sägs runt omkring dig behöver ju faktiskt inte vara negativa saker om man tänker efter…..utan precis tvärtom. De flesta diskussioner är nog ganska focuserade till moment etc…om jag tänker på mig själv så tittar jag mer på det tekniska oavsett vem det är som är ute på planen.
  Det går att utnyttja det till något possitivt … istället ! Försök att inte focusera på det som något viktigt för dig och din hund.
  Vad andra tycker om ”oss” måste komma långt ner på betydelseskalan om jag ska kunna focusera på en tävling tex. Snacka med dina träningskompisar om hur ni kan jobba med även detta i träningen…..lika viktigt som all annan träning med din hund. Att kunna glädjas av sina träningskompisars framgångar, som om det var dina egna är ett måste … eller hur ? :-)
  Jag hoppas ni i er träningsgrupp kan jobba ihop er till något bra !
  Tycker att du fixerar dig vid detaljer om dina egna FEL ”to mutch” !!!
  Var tog klicker tänket vägen…..focusera på det som ÄR BRA ….istället Cissi då kommer du att utvecklas själv ( :yes: )

  1. Mycket bra skrivet Marika och sant ;-)
   Bara att skriva detta inlägg gjorde mycket positivt till mitt självförtroende :yes:
   Visst blir det en del fokus på felen men mest för att vi ska kunna rätta till dom!!

 2. Så himla bra inlägg!! :)

  Känner oxå så väl igen mej, har alldeles för lätt att bli påverkad av folk runtomkring……….. så lätt att säga att man bara ska fokusera på sej själv och sin hund men SÅ svårt att efterleva då man många ggr hört snacket som går bland åskådare som tror sej veta precis allt om alla……………

  1. Tack Anna :heart:
   Ja jag tror vi är ganska många som reagerar så här även om det är få som erkänner det…. jobbigt ämne och man tror inte att någon ska förstå…

 3. Att hitta ett bra gäng att träna med och som man trivs tillsammans med kan ta lite tid och man lär sig att sålla bort de man inte känner sig bekväm med. För mig är det viktigt att känna att ALLA vågar ta och ge oavsett erfarenhet. En av mina träningskompisar säger ofta att man ska träna med dom som vill en väl. Och det är så sant, en person som är avundsjuk eller anser sig vara bättre än sin träningskompisar kommer aldrig bidra till en god stämning eller dela med sig för att hjälpa någon annan. Så sträck på dig och skit i de som ger dig dåliga vibbar.
  Kram

 4. Svårt ämne, och många kloka tankar både från dig och övriga här (som vanligt).
  Jag känner förstås också igen mig i resonemanget, men de sista åren har jag faktiskt lyckats sila VÄLDIGT grovt i vad jag tar åt mig (fast visst händer det att man blir rejält ledsen från gång till annan). Det kommer alltid att finnas de som tycker att man gör fel, och att deras sätt är det enda rätta. Det kanske det är – för dem. Det viktiga är att var och en gör det DEN SJÄLV tror på. Bara för att det fungerar för någon annan behöver det ju inte göra det för mig …
  Sen håller jag med den som skrev här ovan om att du inte behöver oroa dig för att förknippas med något av E-orden.
  KRAM

 5. Så himla bra skrivet och så träffande.. För du är absolut inte ensam om att känna så här. Jag känner igen mig på flera punkter. Ja och visst skiftar känslorna lite från dag till dag. Men som du skriver,beror det även på i vilket sammanhang det sker och framför allt tillsammans med VEM eller VILKA . Ämnet är svårt att diskutera och oftast väldigt känsligt att ta upp. Eller att ens antyda i en del sällskap.
  När det gäller hundvärlden så har jag slutat att bli förvånad.. Här är det verkligen Jantelagen som bestämmer. Här träffar man på hela spektrat av självgoda egoister som gör allt för att visa sin överlägsenhet och ibland även trycka ner andra..
  Värst är väl dessa sk ”Wannabes” som tror sig kunna allt, men egentligen inte kommit så långt själva.. Men har ett behov av att hävda sig och drar sig inte för att tala om hur du ska göra eller inte göra och vad som är det enda rätta. :-? Alltså på deras sätt.

  Sedan har vi dessa som har kommit en bit på väg.. De har tävlat en del och tränat hund med framgång och är ganska trygga i det de gör. De har skaffat sig både självkänsla och självförtoende och självinsikten finns där då de varit med ett tag och vet vad det handlar om. De behöver oftast inte bevisa sin duktighet, utan hjälper gärna andra utan egen vinning i att visa sig duktiga. Ibland håller de kurser för att tala om hur man kan gå till väga att träna hund. De är ofta noga med att säga det här är mitt sätt att träna och plocka det du tror på.
  Givetvis finns det båda sortena hos dessa personer jag antyder om här,,och alla som inte tävlat är inte wannebes och bland de som tävlat och kommit långt kan det finnas egosentriska drygputtar som inte delar med sig alls ;) Detta är vad min erfarenhet säger.
  Alltså vem väljer jag att vara med och träna med för att må bra? Jag skulle vilja svara att jag bara vill omge mig med posetiva personer som vill mig väl. Men så lätt är det inte alltid tyvärr.. Därför har jag ltyvärr blivit lite av en enstöring när det kommer till hundträning och kollar av lite då och då med de jag litar på. Mycket för att slippa gå på på dessa minor (som någon skrev om )stup i kvarten. Varje mina gör ju att man blir sänkt och tappar självförtoendet och börjar tvivla, vilket är väldigt onödigt.. Så tor på dig själv och håll dig till de peroner som du vet vill dig väl vännen. :-)

  1. Är ju lite av en enstöring själv så jag förstår precis hur du menar.
   Meningen ”De är ofta noga med att säga det här är mitt sätt att träna och plocka det du tror på” är något man verkligen skulle vilja att alla i alla sammanhang kunde använda – så mycket lättare det skulle bli att diskutera då :yes:
   Skickar lite ”tro på dig själv”-tankar till dig också :heart:

 6. Jag tror mkt på ”magkänsla”… gör vi saker som andra ”prackar” på oss och det inte känns bra så självklart faller självförtroendet! En annan får allt mer den känslan av att inte passa in när jag numera är noga med att göra saker i träningen som känns bra för mig samt påverkar min hund positivt! Självklart måste man vara öppen för konstruktiv kritik MEN känner jag att jag har en väg som jag vill gå bör det respekteras…;) Gör det som känns rätt för dig! Tro på dig & din fina hund! Kram från oss

  1. precis så känner jag också ibland – att inte ”passa in”…… Men med respekt för varandra kommer man långt!
   kram tillbaks

 7. Ojdå! Inte kul med sånna dagar… Du skulle hållt kvar känslan sedan gårdagens träning längre! :-D
  De första tre S-orden tror jag man kan träna upp o tro mig Cissi, hur mycket du än tränar så skulle du aldrig komma i närheten av de tre E-orden! Det är du alldeles för go o omtänksam för!
  Det vi måste försöka att lova oss själva är att endast umgås med människor som vi känner positiv energi med. De andra har vi för det mesta möjlighet att strunta i, om man då inte måste jobba med dem för att försörja sig… Sedan springer man på en del riktigt stora megafeta minor och det är då några eller samtliga S-ord få sig en törn men jag försöker att intala mig själv är att om jag inte visar för de som lagt ut minorna, att jag är helt sönderbombad, så tror jag tillslut även själv på, innerst inne, att minan bara va några gruskorn o de som strödde ut dem hade en dålig dag.
  Du har kanske ibland en dålig dag men du skulle aldrig strö ut en massa grus och det gör dig till den mest fantastiska människa som du faktiskt är!

  1. Tack vännen – tänkvärda ord :heart:
   Din sista mening är outständing och många människor bör ta den till sig :rose:

   Nu är ju det här något man lever med hela tiden och just nu har jag relativt ok självförtroende, helgens träning gav en hel del positiv näring :yes:
   Och det är nog just därför jag kan skriva detta inlägg – är jag för påverkad är det svårare att skriva ”vettigt”. För jag tycker det behöver skrivas för jag tror inte jag är ensam om att känna så här och även de som är ”på andra sidan” kan behöva läsa en sån här text….

 8. Så mycket intressanta tankar som kräver en stunds åtanke! Återkommer när jag är färdigtänkt……….om jag nånsin blir det ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.