web analytics

En givande föreläsning om valpens beteende!

Har varit på en mycket intressant föreläsning idag: Valpens beteende av A-C Edoff. Det var vår uppfödarutbildningsgrupp som bjudit in henne då vi den här terminen läser just Valpens beteende.

Tänkte göra ett försök att sammanfatta det mest intressanta ur både uppfödarperspektiv och valpköparperspektiv som hon pratade om:

Uppfödarens första steg är att välja avelsdjur och där måste uppfödarna blir bättre på att ta ansvar för rasen och inte bara för sitt kennelnamn. Aveln ska bedrivas med rasstandarden som rättesnöre (glöm inte någon bit utan tänk på både fysiken (den inre lika mycket som den yttre) och på mentaliteten) och friska djur. De avarter vi börjar få skylls ofta på domarkåren men det är till syvende och sist uppfödarna som ansvarar för sin avel och hur de prioriterar. Man kan inte stirra sig blind på meriter utan måste ha självkritik och tänka på rasen/hundens bästa. Överdrifter, oavsett åt vilket håll och vad det gäller, är aldrig bra.

Samhället ifrågasätter vissa hundar och hundraser men om våra uppfödare kan kommunicera med varandra och även vara ärliga med problem har vi större möjlighet att få ha våra hundar kvar. Inom varje ras bör vi ha en samsyn på vilka mentala egenskaper vi vill ha och dessutom vara överens om vad vi menar när vi tillexempel säger ”tillgänglig”.
Se orsak och verkan, skyll aldrig ett dåligt beteende på miljön/uppfostran för grunden finns alltid i generna.
– Miljöns påverkan agerar på bas av det genetiska arvet!
– Medfött genetiskt mönster utgör grunden för var önskade/oönskade beteenden kan utvecklas!

Tysta löp och hur ofta tiken löper är ärftligt.
Det är de, vid parning, tydliga individerna som ska gå i avel. Händelser i samband med reproduktion har stor och avgörande betydelse.
Tänk på att låta tiken och allt runt henne vara som vanligt även under dräktigheten. Förändringar ger ofta upphov till stress vilket definitivt inte är nyttigt för valparna. Där finns ett problem när man använder fodertik, för dem blir det ju automatiskt förändrade förhållanden under dräktigheten vilket kan leda till negativ påverkan på fostren både när det gäller beteenden och fysiologin.
Det finns vetenskapliga studier på detta att stress under dräktighet kan ha negativ effekt. (Tyvärr skrev jag aldrig ner vad studien hette men ni kan söka på nätet om ni är intresserade, den skulle finnas där.)

Det finns bara fördelar med att låta tiken sköta det mesta av valpningen själv och för valparnas immunförsvar är det väldigt viktigt att de får dricka råmjölken de första dygnen. Under de första 14 dagarna gör valparna inget annat än sover och äter men trots det är en bra mamma under den här tiden otroligt viktig för valparnas framtid utveckling. En del kan vi ”ersätta” men det optimala är en bra tik som tar hand om sina valpar ordentligt.

Under de 8 veckor valparna är hos uppfödaren bör så mycket varierande saker som möjligt inträffa. Från 4-5 veckors ålder till 12-16 veckor grundläggs hundens beteende. Att informera valpköparen noga om hur tiden i ”valplådan” varit och hur valparna levt samt att ge dem ett eller två konkreta tips på bra böcker kan förebygga mycket framtida problem.
En av de få saker man behöver få med som ”tips” är: Tona ner oönskade beteenden och förstärk de önskade. Sen är det alltid bättre med en bra engagerad uppfödare än en hundpsykolog eller liknande!

Rädsla och nyfikenhet är något som måste balanseras i själva avelsarbetet. Rädsla är ok men hunden måste komma över den genom egen nyfikenhet. Sen är inte nyfikenhet nödvändigtvis att vilja ha kontakt med andra (både folk och hundar) utan att vilja undersöka. Många hundar är inte intresserade av varken människor eller hundar utanför sin flock och i de lägena ska hunden inte heller ”tvingas” till umgänge. Tyck inte det är pinsamt att din hund inte vill hälsa!

Aggression handlar om att hunden vill reglera avståndet till något, Går ”det” inte att påverka har hunden bara två alternativ – att fly eller att angripa. I vårt samhälle med koppel har hunden ofta ingen chans att fly utan ”tvingas” ta till angrepp.

– Lär dig skilja på underordnande, undergivenhet och rädsla.
– Det är fenotypen som syns men det är inte alltid säkert att individen har rätt genotyp så den kan föra arvet vidare.
– Vad vill du med ditt hundägande, och vad vill hunden?
– Ta ansvar för ditt hundägande och för din hund. Det är krävande att vara hundägare och du måste vara beredd att ställa upp på det!

Som sagt så är detta min sammanfattning av en mycket givande dag, hoppas ni har orkat läsa och kanske fått några aha-upplevelser eller bra funderingar.

6 reaktioner till “En givande föreläsning om valpens beteende!”

 1. Så rätt Bettan, finna många kurser jag vill gå – gäller att sålla både för tiden och pengarnas skull :)
  kram

  Där är vi inte överens Ewa, och det vet du ;) . Det är uppfödaren som föder upp hunden och tar beslutet vilka djur h*n ska använda i aveln, INTE domaren. Som A Edoff utryckte sig: Uppfödarna måste acceptera det domaren dömer utan att för den saken skull göra avkall på sitt eget tyckande. Är uppfödaren inte så stark utan mer ”titelgalen” så kanske personen ifråg inte ska föda upp hund…..
  Ha en bra dag och hoppas du är piggare nu?!
  kram

 2. Tror oxå att den kursen är intressant..får en aha upplevelse när du skriver om tikens parning och valpning..
  Vad det gäller avarter inom raserna..så visst har uppfödarna stort ansvar..men tycker ändå att domarna har ett större ansvar..de ska kunna våra raser..de ska inte släppa fram annat än det som står i rasstandarden..oavsett eget tyckande..

 3. Verkar som en intressant föreläsning. Finns så många kurser och föreläsningar man skulle vilja gå på om bara tiden räckte till.
  HAr mycket svårt att tänka mig en foderhund speciellt en tik som man ska lämna ifrån sig. Inte min grej alls.
  Kram

 4. Det tycker jag du ska göra Maria, den har varit otroligt lärorik. En utbildning jag definitivt tycker att alla uppfödare SKA gå men även vi andra har stor glädje av den :))
  Fodertik är inte lätt – skulle aldrig klara av att ha en.
  Ha en bra vecka!
  kram

  Fast Sara jag tror det finns mycket att diskutera för somliga och just dom borde vara på denna utbildning. Men jag tror personligen att det är dom uppfödarna som inte går som verkligen skulle behöva gå denna utbildning!

 5. Tack för att du delar med dig verkligen intressant läsning och jag håller med om allt finns egentligen inget att diskutera :-)

 6. Mkt intressant skrivet!!
  Skulle oxå vilja gå den där utbildningen.. verkar himla intressant!!
  Bra med skillnad på rädsla och undergivenhet!!
  Ja uppfödarna har stort ansvar.. Synd att många inte tar sitt ansvar.
  Intressnat med det här med fodertikar… Eftersom båda mina vatt och är det.
  Zazza skulle ha klarat det utan problem. Men Kiwi vill jag inte lämna bort.. Hon skulle inte tycka om det.. :( Känns förjäkligt faktiskt och hoppas att det inte blir nåt!!!

  ha en bra söndag!
  kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.