web analytics

Avstämning Királys träning 2011

Kanske ska försöka mig på en avstämning av hur det ligger till med alla lydnadsmoment, agility och ”bruks” så här i slutet av året 8-) Gjorde ju en avstämning i slutet på mars och frågan är om det har hänt så mycket det här året?! Käns som vi lite stampat på samma ställe och i vissa fall till och med backat…. Men, men här kommer avstämningen i alla fall – nyttigt och alltid lär jag mig något ;-)

Frittfölj/linförighet:
Svårt att bara sitta och hålla kontakten. Släpper en del i högersvängar och helomvändningar. Släpper även en del under raksträckorna. Ok vänstersvängar, vändningar på stället och stegförflyttningar åt höger. Håller inte ihop ett helt program ff/lf, i och för sig allt beroende på vilka krav man har ;-)

Framförgåendet:
Kan stå framför mig och fokusera framåt.
Har börjat förstå ordet ”före” när vi går mot ”riktiningspinnen” men bara om vi först ”laddat” den.

Läggande under gång:
Lägger sig bra på kommando vid sidan under gång men svårt att bli kvar.

Inkallning:
Svårt att sitta kvar om det är folk/hundar nära när jag går ifrån, annars sitter han bra.
Farten kunde vara bättre, framför allt när andra är i närheten.
Ingångarna bra men har fortfarande en tendens att landa på mitt ben om jag inte tar ett litet kliv till höger.

Ställande under gång:
Fungerar bara under gång nos mot näsa men har lite svårt att bli kvar.

Sättande under gång:
Har inte tränat detta på lääänge så dagsaktuell status saknas ;-)

Apportering:
Ettans apportering fungerar.
Appellens apportering fungerar också så när som på att ingångarna kunde vara bättre.

Hopp över hinder:
Kan hoppa tillbaks och komma in i position men kommandot är inte befäst.
Kan hoppa ut på kommando.

Skicka till rutan:
Fungerar på kort avstånd (4-6 m) med target i rutan men inget riktigt kommando ännu.

Fjärrdirigering:
Skiftet ligg/stå börjar fungera inne med kommando om jag sitter framför honom. Även skiftet ligg/sitt börjar komma. Men skiftet stå/sitt är svårt och där har vi inte kommit någon vart alls.

Kryp:
Har börjat lite inne med att jag sitter framför honom och använder nosdutt i handen till att få in rätt förflyttningar med både frambenen och bakbenen.

Platsliggning:
Inne kör vi Däkk med hakan i golvet och där kan jag nu röra mig lite framför honom och han kan ligga upp till 30 sek.
I ridhuset/ute kan han ligga vanligt (ej med hakan i backen) utan allt för mycket störning och med mig ca 10 meter bort under flera minuter, men jag går fortfarande tillbaks och belönar liggandet oregelbundet och går sedan min väg igen.

Uppletande:
Svårt att gå längst ut mer än en gång…. Men nu har vi inte kört på ett tag igen.
Funderar på om jag ska börja om lite grann….

Spår:
Har ju inte fått Király engagerad i själva spårandet utan bara i pinnarna men har nu gett med mig och prövat godisspår.
Än så länge håller vi på att lär honom den spårteknik jag vill att han ska ha, det vill säga låg näsa. Han får korta (runt 50-70 m) men flera spår vid samma tillfälle med godis i fotspåren oregelbundet. Detta har gett det resultatet att han nu har mycket låg nos, ”frågar” inte mig om hjälp och har ett bra drag i linan!

Slalom:
10 pinnar som är lätt vinklade utåt tar han nu med bra drag och med mig på båda sidor. Kan bara enkla ingångar i slalomet.

Kontaktfält:
Börjar förstå att han ska stå med två på och två av. Använder nosdutt i handen men håller på att föra över duttandet till ett plastlock i stället.

Tunnel:
Bra drag om den inte är för mycket svängd.

Platten:
Rusta-platten fungerade i höstas medan den vanliga bara fungerade om någon han kände höll upp den lite.

Hopphinder/däcket/lången:
Fungerade hyfsat i enkla lägen i höstas.

Kontentan av denna avstämning blir att vi kanske inte kommit så långt men jag har äntligen insett att vi måste träna med MYCKET störning OFTA för att alls ha en chans att komma ut och tävla någon gång. Bara ut och träna på detta alltså trots att det inte är min starka sida att vara ute bland folk…. så hur ska det kunna vara Királys egentligen  :-?  

Avslutningsvis vill jag tacka er som hjälper oss i all vår träning både med massa goda råd, konkreta tips och peppning – ni vet vilka ni är och ni är guld värda :heart:

 

6 reaktioner till “Avstämning Királys träning 2011”

 1. Jag tycker det känns som om ni är en god bit på väg! Han är bara 1,5 år och ni tränar både lydnad, agility, bruks och en och annan cirkuskonst. Det är många moment att lägga grunden till. Själv har jag inte kommit hälften så långt, men känner ingen stress. Vi har tiden framför oss. Önskar er ett lugnt och skönt slut på året!

  1. Ja vi har nog en bred grund och jag har (nu för tiden) inte bråttom – huvudsaken är ju att jag och Kungen trivs tillsammans och har roligt :inlove:

 2. det är säkert jätte bra med listor även om jag själv är lite lätt allergisk emot sån struktur jag går på känsla jag men det vet du redan ;) Fast jag kanske inte ska vara så kaxig jag kanske måste göra såna listor själv snart :p
  I vilket fall så är det som du skriver lite vad man har för kriterier för visst tror jag ni skulle kunna ta er igenom ettan nu men inte riktigt så som du vill, men snart så :yes:

 3. Alltid bra att skriva ner och stämma av för sin egna skull och sina mål! Ibland känns det ju som om man står och stampar för att man i stort sett tränar samma saker, och att man inte kommit nånstans. Ni har en väldigt lång och imponerande lista och det man glömmer i början av en hunds karriär är ju att innan alla moment sätts ihop ligger många långa stunder av grundträning som är basen för allt. Slarvar man där faller ju inte bitarna på plats lika lätt högre upp. En hund som bryr sig om miljön, tar mycket längre tid, för alla kriterier måste sänkas för varje gång miljön blir lite för tuff.

  Grattis till er långa fina lista & kram ( :heart: )

  1. Tack Eva :heart:
   Mycket påbörjat men nästan inget klart kan man kanske sammanfatta det med ;-)
   Ja visst krävs det extra jobb när dom inte gillar folk men vi är på rätt väg och det käns skönt :yes:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.