web analytics

Träningsdag

Så var ännu en härlig hundträningsdag i stort sett över, bara en lugn kväll kvar ;-)

Vi var fyra stycken som samlades för att spåra på förmiddagen och alla var riktigt nöjda när övningarna var klara :yes:

Först lades spåren som skulle ligga ett tag sedan fick Impe spåra. Där är det ingen liggtid som gäller ännu utan Ulrika går ut spåret (efter att ha taggat Impe på leksaken) som idag blev runt 75 m och lägger Impes favvoleksak som är fäst i en lång lina i slutet. Går sedan iväg med linan och stannar där hon inte syns men ser leksaken.
Impe var lite ”svajig” i början men fastnade ganska fort och spårade väldigt fokuserat och med bra drag fram till leksaken som då ”gav sig iväg” – superkul tyckte Impe :rotfl: Sedan tog husse över leksaken och de hade en rolig stund tillsammans :inlove:

Nästa gång får det bli utan synretning då han verkar ha fattat att det gäller att spåra för att komma till det roliga men har kvar minnesbilden av Ulrika med leksaken i början vilket gör det lite ofokuserat just i starten.

Király och jag har ju haft lite problem med just spårandet då det inte varit tillräckligt motiverande för honom (sen har det kanske inte varit så lätt med en matte som ”hjälpt till” mellan varven heller ;-) ). Pinnarna har det aldrig varit några svårigheter med vilket säkert beror på att jag körde lite pinnstigar när han var lite men spåret har aldrig haft samma dragningskraft….
Vi har prövat väldigt många olika saker men inte riktigt fått till något som har fått honom motiverad över tid. Det vill säga efter ett par tre gånger är det lika ”ofokuserat” igen :-/ Och godisspår har jag INTE velat ge mig på av olika anledningar…. Men när det nu mer eller mindre kändes som att antingen lägga ner spårandet eller pröva godisspår så gav jag, efter mycket funderande med mig så idag blev det godisspår för första gången ;-)

En ”godisbit” varje meter de första tre-fyra metrarna sedan med oregelbundna mellanrum, 5, 10 eller 15 meter mellan ungefär. Längden på spåret var ca 120 m och en pinne på slutet. Först fattade Király inte att det var godis i spåret och att han dessutom fick äta det ?:-)  Men redan från början valde han att leta sig framåt för att hitta fler. Det gick inte fort och han snurrade en del men valde hela tiden att fortsätta :yes: Vid ett tillfälle gick han på fel sidan en sten och tappade spåret. Han blev lite fundersam och stannade och tittade på mig men jag bara stog still (klick och godis till mig ;-) ) och han löste det själv :yes: När vi kom till pinnen fick han extra mycket av ”godiset” och vi avslutade och gick en bit till nästa spår som hade samma upplägg men längden på det var bara runt 100 m. Här blev det lite svårare då det uppenbarligen var något på gärdet utanför skogen där vi var som var väldigt intressant. Han stannade flera gånger och blev stående och lukta i vinden snett bakåt från spårets riktning. Men det som var så roligt var att han hela tiden valde att tillslut fortsätta spåra utan att jag gjorde något!!! Sista halvan hade jag dessutom ett kalasbra drag i linan :rotfl:

Nu ska vi köra några korta spår med ”godiset” så han fattar vad det hela handlar om innan vi ger oss på ett längre spår igen. Ska bli mycket intressant att se om detta är lösningen på motivationsproblemet?!!

Efter fikapausen hade det börjat regna och blåsa ännu mer men vi var ändå två som valde att köra ett pass lydnad när vi ändå var på klubben. Ulrika började och jag och Jerker assisterade med störning och ”gruppmedlemmar”. Sen körde jag med Király och han är ju måttligt road av regn så mitt upplägg blev att han skulle välja att jobba med mig trots både regn och störning i form av Ulrika med paraply och husse. Gick och stog mycket nära Ulrika och han valde nästan hela tiden att ha bra kontakt med mig vilket kändes så himla roligt :heart: Tog en kort paus när jag lade honom ner och inte brydde han sig om att det var blött och lerigt heller, så skönt :yes: Sen körde jag en kort sväng till med samma upplägg – få steg, vändingar och en och annan stegförflyttning åt höger och allt nära och runt Ulrika och hennes paraply. Slutade efter det trots att vi inte hållt på så länge då jag tycker han skött sig superbra i regnet :inlove:

Avslutar med en underbra bild på Király från i våras (april):

9 reaktioner till “Träningsdag”

 1. :-)) Inget fel i att med hjälp av godis försöka öka själva spårmotivationen. Om han sätter stort värde på pinnarna är det kanske en tidsfråga tills han upptäcker att det är själva spårandet som leder fram till pinnarna. Kör på och låt honom lösa uppgifterna i sin takt, en del tar det helt enkelt längre tid för. För övrigt låter det som om ni har en riktigt positiv inställning :yes: :-))

  Kram

  1. Ja min förhoppning är just det :yes: Mmm verkar som Király är en sådan det tar lite mer tid på ….. Fast precis som du skriver är vi inne i en uppåtspiral just nu vilket käns väldigt härligt :-))

 2. Ja och det är därför jag vågar pröva nu när det är lågsäsong för småkryp! Förhoppningen är ju att han ska vara så spårintresserad till våren att ”godiset” bara behövs vid pinnarna :yes:

 3. Var ju tvungen att läsa en gång till (när jag sansat mig lite :-)) ) Vad menar du med ”godiset”??? Knäckebröd? Banan? Eller, hemska tanke…. leversnittar!?!? :rotfl: :rotfl:

  1. Ha, ha tror inte han skulle tagga så mycket på just dom sakerna ;-)
   Nä här vankades hundmat på burk (bäst är patévarianter tydligen, ”flyter inte ut så mycket som det jag provade gjorde…) :yes:

   1. He he, nä jag tänkte väl det :-) Tur det inte är sommar, då hade du haft småkryp på maten. Deco går stora omvägar runt om det ligger ost i spåret, en gång var det en jätteläskig MYRA på hans ostbit! :chic:

 4. Hmmmm…. ;-) klick och choklad till dig! Jag säger väl inget mer än: KUL!!!!! ;-) Hoppas det löser sig nu :-D

 5. Så himla bra att det gick så bra med spåret hoppas nu att detta håller i sig, och lydnaden säger jag bara weeeiiii om hejja hejja duktig lite Kiraály och duktig matte :rotfl:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.