web analytics

Inte lätt….

… att träna en hund som både är osäker på folk och vill ha stenkoll på allt som händer :-P 
Men jag tror vi hittade en del av lösningen i helgen :yes:  

I går var det lydnadsträning i ridhuset precis som vanligt på tisdagarna och den här kvällen skulle vi köra en och en för att kunna hjälpa varandra med kommenderingar m.m.
Jag valde att på min kvart pröva det vi gjorde i helgen för att se om det fungerade även bland fler folk och dessutom folk han inte känner så väl. Och det gjorde det :rotfl:

Alla stod utspridda och jag valde att vara nära en i taget och ”kräva” att han skulle hålla position och ha fokus på mig oavsett hur nära vi var eller om vi hade ryggen mot personen. Belönade rätt beteende och fick verkligen många tillfällen till belöning!!! Tog lekpauser när jag ”bytte” person och körde på tre personer innan jag tog en paus och sedan körde vi en inkallning, det vill säga sitta still när jag går min väg trots att det är folk nära. Svårt tyckte Király men blev bättre och bättre vilket var jätteroligt att se :heart:
Körde en apportering, mest för att han gillar det, och den blev riktigt bra om man bortser från att apporten ”grävde ner sig” i sanden och han var väl måttligt glad för det :-/ Men han löste problemet och gjorde en snygg avslutning :yes:
Avslutade med att köra position och fokus vid två personer till, den första var lite svår men fick honom att välja rätt och avslutningen blev bra! Kändes som han skulle ha orkat ett tag till vilken var en skön känsla och jag är så nöjd med kvällens träning :inlove:

Nu ska Király få paus från lydnadsträningen några dagar men då det är svårt att låta bli att göra något funderar jag på att lära in något nytt trix ;-) någon som har någon bra idé på något som varken är för svårt eller för lätt?

15 reaktioner till “Inte lätt….”

 1. Verkar som du börjat hitta vad som funkar för er tillsammans i grupp, härligt :-) Skönt att vara inomhus men apportering är inte kul i ridhus, har man kastat den en gång och har en hund som dreglar ner den så är den inte riktigt lika kul sen.

  1. Nä exakt, ingenting blir så roligt att kasta i ridhus har vi märkt…. men så skönt att vara inne så man får ta det onda med det goda precis som du säger :yes:

   1. Tänk också på att sanden/spånet/gruset kan slipa ner emaljen på tänderna om man tränar apportering för flitigt med det underlaget. Det kan vara värt lite lortig gegga och väta för att slippa det …

 2. Han är en utmaning, din Király. Men det är ju också det som är roligt :-) med hundträning. Att träna mallstöpta robotar skulle inte vara så utvecklande (även om man från gång till annan önskar att det skulle vara liiite enklare).
  Kram

  1. Du har verkligen rätt – gillar verkligen utmaningen så nästa hund lär också bli en pumi :inlove:
   kram

 3. Härligt när träning ger färdighet. Man får ta ett steg i taget och ge sin hund allt stöd den behöver, för att gå vidare och mogna i sin egen takt. Fortsätt så här och det kommer bli kanon. :D

 4. Låter som det gick riktigt bra kul! Det är verkligen ingen lätt hund du har att träna då han är på tok för berörd av människor men jag tror ni är på rätt väg nu när du fattat att han är rätt tuff också ;)
  Sitta fint röstar jag på så vi kan ta fina bilder se :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.