web analytics

Tänk om…

Förra veckan var jag på kviltutställning i Nybro och det fanns mycket fint att titta på och jag hittade ett par jättefina jultabletter som jag inte kunde låta bli att köpa:

160303_jultabletter

Sen har jag varit i Stockholm över helgen och när man åker tåg har man en del tid att fundera på och jag kan inte låta bli att förundras över hur vissa uppfödare resonerar. Hur kan man tillexempel i en bruksras propagera för att man INTE ska röntga armbågarna för att ”man ska inte leta fel”? Undrar om uppfödarna vet hur mycket mer ett litet fel i armbågarna jämfört med ett fel i höfterna påverkar våra hundar? Det är ju så att hunden lägger minst 60% av vikten på frambenen, för att inte tala om vilken belastning det blir på frambenen när hunden hoppar! Och pratar man bruksträning så ingår även krypet och det är också något som belastar armbågarna väldigt mycket.

Tänk om fler uppfödare skulle ta sitt ansvar och ta mer hänsyn till våra hundars hälsa och mentalitet jämfört med hur hunden ser ut?! Så klart ska en hund se ut som den ras den är, och visst är det flera uppfödare som tar hänsyn till mentaliteten, men att det inte är fler som prioriterar hälsan högst förvånar mig… Det är ju faktiskt så att jag har ingen glädje av en mentalt bra eller snygg hund om jag måste ta bort den i förtid för att den är sjuk eller pensionera den från det jag vill göra för att hundens kropp inte fixar det. Sen har jag i och för sig ingen större glädje av en fysiskt frisk hund om den är ett mentalt vrak eller…. Så tänk om:

 • alla uppfödare gjorde dom hälsokollar som är rimliga!
 • alla uppfödare gjorde dom mentala tester eller arbetsprov som är aktuella för de olika raserna!
 • alla uppfödare gick ut med hur dom tänkte runt avel och vilka mål dom har med sin uppfödning och då specifikt den kull dom just ska ta!
 • alla uppfödare gick ut med vilka avelsdjur dom har och vilka tester/prova/tävlingar just den hunden har genomgått!
 • alla uppfödare slutade glorifiera sin egen avel och sin egen förträfflighet…

För om alla uppfödare följde detta så skulle det vara mycket enklare för oss valpköpare att välja utifrån vad vi vill ha för typ av hund och vilka risker vi själva är beredd att ta.

Som tur är finns det uppfödare som gör mycket av dessa saker så det gäller för oss valpköpare att leta rätt på dom och aktivt välja uppfödare som gör allt dom kan för att få fram bra hundar, ur alla aspekter, av just sin ras!

Avslutar med en bild på de fina smycken som varit min farmors som jag fick av pappa i helgen:

farmors_smycken

6 reaktioner till “Tänk om…”

 1. Klokt!!! Veterinär tyckte nog jag var lite knepig när jag röntgade Vessla & var mest orolig över bog + armbågar. Det är väldigt viktigt att de håller för träning! Sjöng lyckosång när de konstaterade att det inte kommer vara ngr problem på den fronten ;-) Kram Jeanette & BC´s

  1. Ja visst blir man glad när dom är ok, men som sagt så bra Med folk som röntgar runt om :yes:
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.