web analytics

Målsättningar!?

Läste en intressant artikel om målsättningar i hundträningen men egentligen kan man ju översätta det på allt i livet.

Vad har man för mål och hur påverkar det ens vardag? Och är målen satta utifrån mig eller utifrån vad andra gör eller utifrån vad omvärlden tycker?

I hundträningen är det lätt att sätta upp mål på vad hunden ska lära sig och vad/hur vi ska prestera på tävling medan vi lätt glömmer målen för vår egen del. Det vill säga vad jag ska klara av, hur jag ska agera och hur sköter jag min del i teamet ”hund-förare”?!

Lika dant i ”vanliga” livet, lätt att sätta upp mål men svårare att fundera på hur man ska komma till målet och vad det kräver av mig som person.
Överlag tror jag de flesta av oss har svårt att inse hur mycket ansvar vi faktisk har över våra egna liv och hur dom ska gestalta sig. Självklart kan vi inte påverka allt men väldigt mycket – en positiv inställning ger ofta en positiv effekt :yes:

En helt annan sak som mest är rolig att studera är hur våra hundar sover:

Király väljer ofta att sova på rygg

medan Impe oftast kurar ihop sig

Ska bli spännande att se vilken favoritställning Hojt kommer att få!?

Här är återigen två fina kort på lilla sötnosen :heart:

8 reaktioner till “Målsättningar!?”

 1. Intressant det där… Diskuterade det en hel del på årsmötet i går kväll med en person, och vi kan nog säga att vi såg helt olika på saken. Utan att säga för mycket ska hunden vara i elitklass innan den är två annars har hon misslyckats. Jag ser det inte riktigt så… Jag vill så långt som det går med den hunden jag har och hamnar vi i elitklass så försöker vi göra så bra i från oss som möjligt och så ser vi vart det leder. Hon lär vara med på SM inom en inte alltför lång tid, det lär inte jag… ;-)

  Jag försöker lägga grunden så bra som möjligt för att komma långt men deppar inte ihjäl mig (eller säljer hunden) om det inte lyckas. Samtidigt har jag en grym prestationsångest och drar mig väldeliga för att tävla.

  1. Ja mål kan helt klart bli för jobbig om man har dåliga tävlingsnerver eller som du har prestationsångest.
   Det är en anledning till att mina mål nu är att få det att se ut som jag vill, sen får vi se hur långt det räcker ;-)

 2. Jag har alltid haft alldeles för mycket mål och sätter då så mycket press på mig själv och mina hundar också för den delen att jag nu en längre tid bara tar allt som det kommer och det fungerar alldeles perfekt inga krav och jag tycker det mesta är roligt man kan säga att det ända målet är att inte ha några krav :) Jag sätter 100 kr på att Hojt kommer sova på rygg!

 3. Jag har alltid varit en person som sätter upp mål för mig själv, och envis som synden genomför jag många men inte alla. Målen som jag satt upp har aldrig med andra människor att göra utan endast en utmaning för mig själv. Ett mål jag haft länge är att lära mig backa med kärra! Jag har tränat sporadisk, men förra året gav jag mig f-n på att jag skulle klara det och göra det bra! Så jag övade, och övade lite till så till slut kunde jag backa in på vår smala infart med kärran :) Har även lärt mig jonglera och skriva med vänster hand om man nu ska ta några av de knäppa grejerna jag satt upp som mål ha ha ;) Mer allvarliga mål vad gäller mig själv som person har jag självklart också haft och har! Har man inga mål har man heller ingen riktning!

  1. Intressanta mål och utmaningar du ger dig själv – och roligt att du genomför dom :clap:

   Lite nyfiken på hur du menar med den sista meningen: ”Har man inga mål har man ingen riktning”. Menar du i till exmpel hundträningen eller i livet?

   I hundträningen har jag självklart mål på hur jag vill att ”saker” ska se ut men hur långt vi ska komma i de olika grenarna är numera mest drömmar och tiden får utvisa hur långt vi kommer :heart:

   I livet försöker jag mest vara positiv och ta dagen som den kommer, försöker väl även ”gripa tillfällen” när det kommer och utveckla idéer jag får men några långsiktig mål har jag inte längre :-))

   1. Jag menar både i ’livet’ och hundträningen! Att leva i nuet och vara närvarande är ju, och har ju varit väldigt populärt under många år, och det håller jag med om och lever efter till hundra procent! Men det innebär inte eller är motsägelsefullt till att ha mål i livet . Har man inga mål, ’önskemål’ eller saker som man strävar efter kan det innebära att man tom känner sig deppig för det blir en meningslöshet i livet. Och jag menar inte bara mål att göra, utan det finns så många olika typer av mål man kan sträva mot. Har man ingen riktning blir det förvirrat.

    Det viktigaste är balans, inte för mycket av det ena eller det andra.

    1. Håller definitiovt med om det sista, balans i det mesta är bäst :yes:

     Men alltid roligt att höra hur andra tänker runt det här med ”mål”, synd att inte fler har åsikter/kommentarer :-))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.