web analytics

Nystart

Fredagen den 21 oktober gjorde Király och jag en nystart när det gäller vår spårträning.
Det är egentligen väldigt mycket vi har förändrat/startat den gågna veckan. Efter MHt förra helgen var det bara att inse att någon liten försiktig herre hade jag inte utan en envis liten tempramentsfull, och väldigt uthållig, pumikille! Bara att se till att kanalisera allt detta på rätt sätt :yes:

Har läst boken ”Spårhunden och lukterna” och tänkte försöka köra enligt det konceptet så får vi se hur det går. Alltså började vi med ett 20 m långt asfaltsspår i fredags med en godisdosa på slutet. Király fattade inte mycket :eek: Tog oss till slutet i alla fall så han hittade sin dosa och blev superglad! Gick till ett annat ställe och lade ett till på 20 m snett över Almgatan och där ”markerade” jag mina fotsteg lite mer. Den här gången spårade han jättefint drygt hälften sen stannade han då det gått ett par människor tvärs över spåret precis innan vi startade. Men när vi passerat det stället så spårade han fint sista metern fram till dosan!!

I dag på förmiddagen lade vi två lika korta när vi var ute och gick förmiddagspromenaden men det gick inte sådär jättebra…. Första spåret spårade han bra sista 2 meterarna men på det andra blev inte mycket rätt :-/
Skillnaden från i går var att jag läst att man INTE skulle ”markera” sina fotspår extra för då spårade dom palstpartiklar i stället för människodoft.

Tog mig en funderare och läste lite mer i boken och tog sedan ett par av mina just använda strumpor och lade dom i varmvatten. Sen hälde jag upp ”odörvattnet” i en sprayflaska som jag använde på eftermiddagen när jag lade ett spår på vår promenad. Det gick inte bättre det :-((

Men när jag lade ett där jag återigen ”markerade” mina steg lite mer så spårade han så fint så! Med andra ord så är det plastpartiklar han lärt sig spåra…. eller?
Det som också står är att om man har en svårstartad hund kan man lägga spåret barfota eller i strumplästen för att få igång hunden på rätt lukt, men det käns sådär med tanke på väderleken :-/

Får ta mig en funderare på hur jag vill gå vidare med detta. Jag vill ju verkligen få igång spårandet och som vanligt så tror jag att det är jag som är problemet – gäller bara att komma på en lösning som håller hela vägen?!?

Så här spårade han när han var 12 veckor :heart:

Király spårar

18 reaktioner till “Nystart”

 1. Spännande läsning. Ser fram mot fortsättningen. Jag som inte tränar spår alls funderar på om du skulle få upp motivationen för spårandet genom att gå din väg och sen låta Jerker och Király spåra upp dig. Jag tror att du kan konkurrera ut godisdosan!

  1. Vi har prövat även den varianten men det var ingen större skillnad när vi väl kört det några gånger.

 2. Jättespännande att läsa :-))
  Tror jag måste skaffa mig den boken, vem är det som har skrivit den?

  Hur går det med Impe och spårning?
  Shirley tycker det är jättekul att spåra, jag har börjat att lägga lite appell-spår på åker till henne.

  Kram/ Helena

  1. Ja jag rekommenderar den även om man kanske inte köper allt. Författare är Lars Fält, Tobias Gustavsson, Jens Kalrsson och Jessica Åberg.

   Jerker har haft så mycket annat ett tag så spårandet har legat lite ner tyvärr. Däremot ska dom till Påryd i morgon :-))

   kram

 3. Började spåren på asfalt? Kanske kan du börja på grus eller gräs bredvid vägen en liten bit så han hinner fästa på spåret innan det går över på asfalt.
  Jag tror inte hundarna enbart spårar fotlukt utan att de lägger i hop det med brutna kvistar, rufsig mossa, flyttade tallbarr etc. som det ju blir när vi klampar med fötterna på marken.
  Egentligen kvittar det väl VAD de spårar så länge de följer spåret!? 8-)

  Att lilla K besitter en hel del skärpa har vi märkt ja ;-)

  1. Nja frågan är om det inte är så att den måste lära sig att spåra just ”den här” lukten för att inte byta spår när man sedan är på tävling tillexempel. Har den lärt sig att den lukt den börjar på är den som den ska hålla fast vid oavsett korsande spår så behöver den ju kunna urskillja skillnaden, det vill säga just vilken människa det är?! Hur låter det tycker du?

   När det gäller att man börjar på hårt underlag (hårt grus går lika bra) är för att man ska lära hunden hur jag vill att den ska spåra, låg nos och i spårkärnan tillexempel och det är lättare när spårkärnan är väldigt exakt och inte sprids ut av gräs, kvista m.m.

   Jag rekommenderar dig att läsa boken, klart intressant även om man inte köper allt :yes:

   1. Jag tycker det låter bra :-D inget av det motsäger det jag skrev. Klart de känner spårläggarens (goda?) fotlukt OCH förändringarna i underlaget som blir när det trampas ned. Men att hunden spårar just FOT och inget annat, det kan vi ju aldrig veta, och att det automatiskt får dem att inte byta spår… nja…
    Jag håller inte med om det där med plastlukten på asfalt… Om det är första gången han spårar på asfalt och inte fattar ett jota av vad som pågår, så kan det väl inte vara fel att göra det lättare till en början… När han inser att även asfalt kan innehålla intressanta spår så kan ”plastlukten” sakta ersättas av enbart fotlukt, som så klart ändå är blandad med plastlukt. Eller så får du stå ut med att frysa om fossingarna :-) :footmouth:

    Vill minnas att jag föreslog hårda spår för ett tag sedan… 8-) att det är en bra grej är jag helt med på. Det går ju att träna låg näsa på andra sätt också……. Tror du vet vad jag menar :eek: :-)) ;-) Att lära hunden att inte byta spår är en annan femma som man tränar separat när hunden kan spåra.

    Ska försöka få Samuel att låna den åt mig. Hur som helst är det kul att ni är igång igen :-))

    1. Jag referera bara till vad författarna skriver när det gäller det där med plats kontra människa. Vi diskuterade saken här i kväll och har kommit fram till ungefär samma sak som du ;-) att ”plast kan bli människa” :yes:
     Jag vet att vi diskuterat hårda spår tidigare men då ”tappade” jag ju sugen att spåra ett tag så då försvann den idén ur mitt huvud :blush:

     Tack det tycker jag med :yes:

 4. Oj, det var mycket besvär för ett spår ;-) Har själv inte läst boken men vad jag känner till så är det inte många i min bekanskapskrets som gjort något liknande. Tror nog i långa loppet på att försöka öka spårmotivationen genom bra belöningar vid hittade apporter vilka det sen än må vara. Eller så har polletten helt enkelt inte trillat ner än. För en del tar det bara lite längre tid.
  Ha en trevlig helg.

  1. Nu är det ju så här med Király att pinnar är det bästa som finns, inga problem alls med dom. Problemet kommer där i mellan då han inte har samma motivation för själva spårandet….. Så det är just spårmotivationen (inte pinnletandet) jag hoppas kunna bygga upp med detta.
   Sen tror jag som sagt att jag nog gjort en del fel så han tycker inte han ska behöva anstränga sig med att spåra (bara att hitta pinnarna om du förstår hur jag menar), men förhoppningsvis kan vi komma ur det också på något sätt!?
   Ha en toppenhelg du med :yes:

    1. Exakt och det är det jag på något sätt har misslyckats med hittills….. Vi får väl se hur det går framöver…

 5. Det här var underhållande läsning Cissi.. Ska bli kul och se hur ni får till detta.. Själv har jag varit urdålig att spåra med Figo så jag borde skämmas.. Men jag ska väl ta tag i detta med om jag ska starta en appell någon gång.. Ska försöka följa dig och se om jag får lite mer tips :D Lycka till!

  1. Tack! Ja det ska bli intressant att se hur det här blir :yes:
   Man tar allt i sin egen takt Maria så det är inget att skämmas för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.