web analytics

Ja ja

intressant det här med uppfödning kontra avel.
Avel för mig är genomtänkt och något man kan försvara, medan uppfödning då tar man ”bara en kull”. Men jag skulle vilja höra ”försvaret” för att avla på tikar/hanar som ger hög procent rädslor (ex. skotträdsla) lika väl som jag skulle vilja höra varför man avlar på tikar/hanar som ger hög procent HD/AD/ögonproblem m.m. För visst vill alla uppfödare påstå sig hålla på med avel och inte bara uppfödning?

Sen vet jag inte om detta ska diskuteras i förtäckta ordalag på ”nätet” av både den ena och den andra. Klart man kan föra en allmän diskussion men jag tror ändå det ger mer att föra dialogen öga mot öga och via rasklubbarnas försorg. Vill ge collieklubbens styrelse/funktionärer en eloge som, så vitt jag vet, aldrig går in i eller startar någon ras/avel-diskussion på ”nätet” utan alltid hänvisar till möten och personliga kontakter.

Är glad att jag bara är en enkel valpköpare även om det tyvärr ofta är vi som får ”skit”, från vissa håll, för hur våra hundar blir. Läste en intressant artikel i HS Special för ett tag sedan:
citerar: ”Sanningen är att frågan om det är arv eller miljö som styr hundens beteende är hopplös att besvara. Det är som att fråga sig om det är bredden eller höjden på en rektangel som är viktigast när man ska räknar ut ytan. Båda behövs ju, annars är det ingen rektangel. Som någon sa i radioprogrammet ”Filosofiska rummet” en gång ”Varje beteende beror till 100 procent på arvet och till 100 procent på miljön”.”

Däremot när det gäller många ”fysiska” saker är det bara arvet som spelar in. Visst kan jag som ägare kanske ”missköta” min hund så det blir ett HD C som skulle blivit ett B om jag skött det hela bättre. MEN och det är viktigt jag kan aldrig ”missköta” en hund så det får ett C om den inte har förutsättning för det i sin arvsmassa. Det vill säga har den inte anlaget för HD-fel får den inte HD-fel. Detta gick vi igenom på uppfödarutbildningen så man märker hur många det är inom uppfödarkåren som inte har gått den utbildningen…..

Kanske inte borde lägga ut detta inlägg då jag inte är uppfödare och egentligen inte har ett dyft att säga till om i den ”världen” men jag blir så fruktansvärt trött på alla uppfödare som struntar i aveln och bara föder upp. Det är faktiskt valpköparna som får ta konsekvenserna av era handlingar – så det kanske inte är så konstigt att det börjar bli svårt att sälja valpar?
Tillslut lär man tröttna och välja en annan hobby….

Avslutar men en mysbild på vår lilla Kung – är det vår sista hund måntro?

5 reaktioner till “Ja ja”

 1. Jag hoppas verkligen inte att ni har skaffat er sista hund. Jag tror inte att ni gjort det heller. Men jag håller med om att det är för j-a trist när det dyker upp grejor.
  Vi har ju också haft vår beskärda del av sjuka hundar …
  Hur som helst är det svårt med uppfödning (och en enorm skillnad mellan att avla/föda upp och att bara föröka rasen). Även med de bästa förutsättningar och ambitioner kan det bli fel ibland. Jag skulle aldrig vilja försöka mig på det, utan nöjer mig gärna med att vara valpköpare.
  Kram

 2. Väldigt bra skrivet tycker jag!!!
  Klart du får skriva om det, du får skriva om vad du vill i din blogg.. Den som stör sej behöver inte läsa.. Jag har själv mkt tankar om avel, även om jag inte är uppfödare.. Tankar och åsikter måste man få ha ändå!!!
  Det gäller att hitta en bra uppfödare tycker jag som är sund. Visst man kan inte hålla med om allt, men för det mesta..
  Jag fattar inte alls, varför folk använder vissa hundar i avel.
  En hund som ska tas i avel ska vara frisk, sund, ha bra mentalitet och vara snygg med. Allt ska finnas i föräldrarna anser jag.. Även om jag inte är mkt för utställning så ska den ändå helst ha en etta på utställning, för att den ska följa rasstandarden. jag kan även tycka att MH och MT skulle bli nåt för ALLA raser. Obligatorisk. och det skulle kanske vara nåt man var tvungen att göra ( utan att avbryta och ändå få avla som jag förstått att man kan, vilket är helt sjukt) Eller få avla, kan ju vem som göra utan att följa regler. Men du fattar hur jag menar.
  Samma med en hund som är inte är bra i skallen, kunde den vara anmäld och gå på en mh, och sen nästan direkt avbryta för att få tävla????? helt sjukt.
  Samma med det friska. Hur viktigt är det inte med friska hundar.. Folk avlar på djur som har både det ena och det andra..
  Skulle jag ta en kull skulle det ju vara för att jag anser att min hund är så bra att den tillför rasen nåt eller hur jag ska säga.. Visst sen kan man aldrig garantera att en kombination är bra, men man MÅSTE göra sitt yttersta!!!
  och faktiskt skulle det kanske bli hårdare på vem som får köpa hund! Där har uppfödarena en stor grej.. Sälj inte till vem som helst..

  väldigt intressat ämne.. Skulle nog ilja gå den där utbildningen jag med.. :)
  ha det gott.. kram

 3. Verkligen ett aktuellt ämne och jag avundas ingen uppfödare inte ens dom jag tycker gör fel, all som kan förklara tanken med en viss kombination ska ha en eloge, hr insett att det är få som kan det, om man no vill välja bort någon del tex hälsa så ska man i alla fall kunna förklara varför.
  Jag tror inte heller Kungen är den sista alla kungar har en följeslagare ;)

 4. Ja, detta är ett ämne som man kan diskutera om och om igen. Heder åt alla uppfödare som avstår från tveksamma kombinationer och bara använder friska och sunda hundar!
  Och jag tror absolut inte att lille Kungen är er sista hund. Ni har haft väldig otur, men nu har säkert lyckan vänt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.