web analytics

Det gick inte

Ni som trodde att jag inte skulle kunna låta bli att skriva om saker som engagerar mig har så rätt :heh:  Här får ni ett helt gäng med tankar på en gång så kanske jag kan hålla mig längre till nästa gång ;)

Var går gränsen för att ”berätta” om en person eller prata ”skit” om personen i fråga?
Är det om man gör det i officiella sammanhang eller på nätet? Eller är det om man medvetet försöker sprida ut negativa åsikter om någon? Är det OK att skriva något i allmänna ordalag men där de insatta mycket väl vet vem som menas? Vad är information och vad är ”skitsnack”?  

Var går gränsen för vad man kan acceptera i aveln för att få något annat?
Är det ok att strunta i hälsan för bättre mentalitet? Är det ok att strunta i mentaliteten för att få en snyggare hund? Är det ok att strunta i rasstandarden för att få ”bättre” mentalitet? Är det ok att strunta i hälsan för att få en vackrare hund?

Var går gränsen för hur mycket man kan ”strunta” i folk som engagerar sig och tro att de ändå ska fortsätta engagera sig?

Var går gränsen för vanligt hyfs?
Vi har ett uttryck i släkten som kommer från en skolfröken i slutet på 50-talet/början på 60-talet: Tänk på de tre H:na : Hut, Hyfs och Hållning! Något vi kanske skulle ta och fundera på i dagens samhälle.

Svåra frågor egentligen då vi alla har olika toleransnivåer och vi tycker olika saker är viktiga i livet. Men en viss grundnivå borde väl ändå alla människor kunna enas om?

– Att inte i officiella sammanhang eller på nätet säga/skriva saker som inte är verifierade fakta och som vi inte kan säga till den det berör!

– Att avla för en sund och bra HUND, enligt rasstandarden och med ett funktionellt psyke för en vanlig vardag och så frisk som möjligt – oavsett ras!

– Att ”se” folk som vill engagera sig (svara på tilltal) och ge dem det utrymme i tidning/hemsida som behövs för att andra ska kunna ta del av deras engagemang.

– Vanligt hyfs är väl så enkelt att uppför dig mot andra så som du vill att andra ska uppföra sig mot dig.

Som ”tack” för att ni orkat läsa detta inlägg får ni här en bild på en härlig liten pumikille :inlove: 

 

17 reaktioner till “Det gick inte”

 1. Ingen aning faktiskt :/
  Det är det enda jag inte gillar med det här temat – kommentarernas layout.
  Får se om jag byter tema för det irriterar mig en hel del, fast jag gillar det ju förövrigt så vi får se :)

 2. Härligt att du är tillbaka med tankarna igen. Det är ju så med åsikter att vi allihop har olika sådana. Vad som är viktigt är att komma ihåg att bara för att det finns olika åsikter så behöver det ju inte betyda att alla utom just ”min” åsikt är fel.
  Alla ser vi världen utifrån våra olika perspektiv, och jag anser att vi har rätt till våra åsikter om såväl personer som sakfrågor – men det gäller att behandla varandra med respekt! Dessvärre blir det sämre bevänt med den saken många gånger.

 3. Nej inte är det lätt att vara uppfödare, och ännu svårare är det ju mer saker man behöver ta hänsyn till. MEN för de olika rasernas skull tycker jag verkligen att man måste ta hänsyn till allt!
  Ha en bra söndagkväll Ewa :-)
  kram

 4. Det här med avel är inte lätt..
  Vi pratade lite om det på förläsningen igår med Lars Fält..det är inte lätt alla gånger att vara uppfödare idag heller..
  Går oftast bra så länge rasen är liten..sen spårar det oftast ur för då kommer avundsjuka mm in i bilden.

  Vad det gäller skitsnack på nätet..
  En del har fruktansvärt lätt att ge sig på folk på ena el andra sättet via internet..sånt de inte vågar IRL..
  Tycker det är helt sjukt hur folk bär sig åt många ggr..de skulle verkligen behöva tänka till..och ställa sig frågan om de skulle vilja ha den behandlingen riktad mot sig själva..
  Kram

 5. OK Maria då tolkade jag dig fel. Klart man får prata med varandra ;)
  kram

  Helt rätt Bettan, vi valpköpare vill ha en hund som är ”frisk” i allt: fysiskt, mentalt och utseendemässigt :yes:
  Nej inte bara ”något” utan flera saker som fick igång mig den här gången :shock:

  Nu ska jag försöka hålla mig ett tag igen ;)

 6. Vem har sagt man ska hålla tyst om vad man tycker?
  Om man håller sig till fakta kan det väl inte vara skitprat, men vem ska avgöra det? Är personligen emot att namnge privatpersoner om de inte har möjlighet att försvara sig i frågan. B-M har så rätt i sitt inlägg. Som vanligt ;-)
  Nej jag tycker inte man kan tumma på varken mentalitet eller hälsa. Vi valpköpare vill ha friska sunda hundar skulle de dessutom vara vackra så är det ett plus.
  Antar att det är något som väckt din argumentationslust ;-)

 7. fast jag skrev inte att man kunde prata skit om andra… det tycker inte jag heller.. Läste nu igen.. och jag menade att prata skit.. Att man skriver i sin blogg att jag gillar inte den och den, det gör man inte.. Sånt kan man hålla för dej själv.. Men att jag säger ex till dej att nää jag gillar inte henne.. tycker jag är ok.. men sen är det kanske inte ok att sätta sej och prata illa om personen i fråga…

  det med vad jag tycker är mer allmänt om sake roch ting.. t ex som jag skrev om blandrasavel.. dte är ju min åsikt. osv.. :)

  Kram

 8. Väntar med spänning på era inlägg Bettan och Maria T :))

  Ja du Sara jag är någ lite mer desillusionerad än vad du är men visst hoppas man att uppfödarena har bra och sunda intentioner :yes:

  Visst är det en bra fråga Jeanette, en sjuk hund (både när det gäller fysiskt eller psykiskt) är en sjuk hund oavsett var den kommer ifrån.

  Är det någon som alltid kommer med kloka ord så är det du B-M. Nätet har gjort det lite för lätt att skriva något och sedan trycka på enter innan man hinner tänka och inte heller läser man igenom det man skrivit en extra gång. Bara det skulle kunna förhindra vissa ”grodor”.

  Tack Elisabet :heart:

  Det är helt OK att det blir långt Maria det visar ditt engagemang :yes: Fast att skriva skit om andra är inte ok tycker jag, bättre då att säga det till personen och bara prata privat med mina vänner om det 8-)

 9. En sak jag inte fattar med avel.. är att varför ska man behöva strunta i nåt för att få det andra?? Visst i en liten ras kanske, men frågan är om det inte gör saken ännu värre när det är få individer!
  Varför ska man behöva välja på utseende, hälsa eller rmentalitet. En rasstandard på ex flat eftersom jag har det då. jag vill att min hund ska ha en etta på utställning. champion och sånt struntar jag blankt i!
  jag vill se att den kan jobba så klart.. Inga enbart utställningsmeriterade hundar inom flatten! ratar direkt!
  Men det är såå vitkigt att de är friska och har ett bra huvud.. varför sla man annars avla?????

  SKA MAN AVLA PÅ EN HUND OAVSETT RAS, SÅ SKA DEN TILLFÖRA NÅT TILL RASEN!!
  hunden ska godkänd på ALLA bitar, annars kan det kvitta! Enligt mej iaf! och jag är inte uppfödare men det är min åsikt!

  Vad det gäller vad man ska skriva om folk.. ja.. man ska vara försiktig vad man skrive rpå internet OM folk ja.. men sen tycker jag att man ska få ha sina fria åsikt utan att folk ska lägga sej i. Ge f-n i och läs då om det inte passar.. Sen får man tänka sej extra för om man är företagare, inom en klubb och så vidare för man ska inte trampa folk på tårna.. Att tänka först och tala eller skriva sen är rätt bra!!
  men mina åsikter får jag ju ha!

  Det är inte ok att sprida skit om andra, men jag får ha min åsikt. Om jag inte gillar en viss människa, så kan jag säga det, jag gillar inte henne/honom, och kanske varför man gör det. det är inte att prata illa om någon.. det är vad jag tycker. men sen behöver man inte heller tala om det för alla.. utan kan välja vilka man säger det till.

  Finns hur mkt som helst att säga om allt det här.. Men ikväll orkar jag inte mer.. men jag har iaf sagt vad jag tycker :D

  Klart du ska skriva vad du själv tycker.. det är din blogg!

  ha en trevlig helg..
  kram

 10. Ha ha, kunde du inte hålla dig längre! Kul, låt ingen sätta munkavle på dig. Många frågeställningar som du svarar klokt på själv Överlag tror jag att nätet har gjort skitpratet mycket värre – allt går så fort och når så många, så man måste väga på guldvåg vad man skriver. Det är lätt att såra utan att mena det och lätt att det man skriver missuppfattas. I text syns ju inte nyanser och ironi och det är lätt att läsa selektivt och ta åt sig detaljer och missa helheten.

 11. I bland är det svårt att hålla igen när man ser sån dubbelmoral som förekommer.

  Som på min ras, svenska hundar blir ratade för fel som är helt ok om det gäller en finsk hund, vari ligger logiken i detta? ska man rata något ska det väl inte spela någon roll om hunden är född i Sverige eller Finland, eller?

  Är det bättre med en finsk skottberörd hund än en svensk?

  Är det bättre med sjuka utländska hundar än svenska?

  Ska alla behandlas lika, menar då personer eller ska man ha olika regler efter person?

  Vet inte vad ditt inlägg syftar på, men ändå.

 12. Inte det minsta förvånad det var inte länge du kunde hålla dig ;-)
  När det gäller vad man skriver om andra utan att nämna namn men får ändå fram vem det är man skriver om är värre för mig än att skriva rakt ut vem och vad det gäller tycker jag blir nästan ännu mer förnedrande då!
  När det gäller avel så orkar jag knappt ha några åsikter längre, det som gör mig mest irriterad är att man förändrar raser och inte håller till standarden!
  Phu men nu svävar jag in på nåt helt annat om jag fortsätter.
  Problemet är att man ska vara föriktig när man kritiserar uppfödare för jag vill fortfarande hoppas och tro att dom gör det dom anser är rätt och bra, Men det betyder inte alla gånger att andra tycker det samma.

 13. Trodde inte du skulle kunna hålla dig ;) Måste fundera en stund på allt detta,innan jag svarar.. För jag tänka mig var en del av dessa tankar uppstått ifrån som du syftar till :shy:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.