web analytics

Är utbildning lösningen?

.
Hmm jag har ju försökt hålla mig ”lugn” och inte ”gå igång” så mycket på saker som händer i hundvärlden men nu får det nog lov att bli ett inlägg i alla fall…… ;)

Hur förtroendeingivande är det när en uppfödare skriver på sin hemsida att h*n vill att valpköparna hälsoundersöker sin valp i rätt ålder, tränar och eventuellt tävlar och går MH när sedan de hundar uppfödaren använder i sin avel inte har alla de sakerna själva?

Hur förtroendeingivande är det när en uppfödare skriver att h*n avlar för bra mentalitet och ”arbetskapacitet” och sedan använder hundar i aveln som varken har MH/MT och/eller arbetsmeriter?

Hur förtroendeingivande är det när en uppfödare säger sig vilja främja hälsan och sedan använder hundar som enkelt kan härledas till linjer med hälsoproblem?

Surfar man runt lite på olika uppfödare (inom olika raser) så ser man att det tyvärr inte bara är en hemsida man kan se detta på ?:-)

Ett litet steg åt rätt håll skulle vara, tycker jag, att alla som ansöker om kennelnamn SKA ha gått SKKs uppfödarutbildning. Då får man i alla fall en grundnivå av kunskap på vår uppfödarkår. De som har hållit på med uppfödning i 5 – 10 år eller mer borde ha skaffat sig den här kunskapen ändå, tyvärr är det inte alltid så ser man när man tittar…. Hur många uppfödare använder sig aktivt av SKKs verktyg Hunddata och Avelsdata? Mycket bra instrument för att i alla fall sålla det värsta.

Det är inte ett dugg fel att skriva på sin hemsida vad för avsikt man har med just den här kombinationen bara det är sanningsenligt och överenstämmer med verkligheten för då har jag som valpköpare chansen att välja själv. Överlag gillar jag uppfödare som ärligt går ut med allt till mig som valpköpare INNAN jag handlar för då är det upp till mig att ta egen ställning.

Nu är det fritt fram att kommentera och ha åsikter om detta, det är därför jag skriver. Ttycker inte det finns någon anledning att skriva och ha kommentarsfältet öppen om man inte accepterar de kommentarer man får, då får man stänga så folk inte kan kommentera 8-)

Som avslutning får ni en bild på en kanonfin liten whippetkille som älskar att stoppa allt i munnen :inlove: :

9 reaktioner till “Är utbildning lösningen?”

 1. Nu känner jag mej lite träffad . Jag är en av dom som ska ha en valp från den uppfödare som jag misstänker att det här inlägget egentligen handlar om (eller så finns det flera som har väldigt lika formuleringar) så jag känner att jag måste få ge min syn på saken. Vad som står på en hemsida och vad som händer i verkligheten är inte alltid samma sak. I det här fallet har uppfödaren i den privata kontakten vi haft (alltså inte det som står på hemsidan, utan telefon och mail) varit väldigt öppen och ärlig med vilka problem som finns och varför valen har fallit som de gjort. Sen har det varit mitt val att ta ställning till om kombinationen är något för mig eller inte. Att träffa båda föräldrarna och bilda sig en uppfattning, och ännu hellre också träffa avkommor, tycker jag är mycket viktigt. Det har jag gjort i det här fallet och de är trevliga hundar med träningsglädje och motor som är mer tillgängliga än många andra jag mött i rasen. Sen tycker jag personligen att en bruks/vallhund inte ska säljas som ren sällskapshund och att de uppfödare som vågar säga nej till valpköpare som inte kommer att aktivera hundarna tillräckligt ska ha en eloge för det. Ett valpköp är ju något av ett lotteri men jag håller tummarna för att min nya stjärna blir en lika arbetsvillig, glad och trevlig hund som den jag redan har. Min äldre vovve har ju inte så mycket arbetsmeriter eller MH bakom sig, och som förstagångsköpare var jag inte tillräckligt insatt i hur man ska ta reda på sådana saker, det jag kollade var hälsan, men han har ju visat sig vara en fantastisk tränings- och tävlingshund och jag är nästan glad att jag inte visste mer än jag gjorde för då hade nog valet fallit någon annanstans.
  Jag håller absolut med om att man ska avla på arbetsmeriterade och MH-testade hundar men tyvärr så ser ju inte verklighet ut så. De allra flesta är ”bara” utställningsmeriterade och då får man som valpköpare försöka göra det bästa av den situationen. Min vovve är en av få tävlingshundar i lydnad på hög nivå inom rasen med bra mentalitet, bra motor, hyfsad tillgänglighet och CK på utställning (den enda han gjort) men jag tvivlar på att någon uppfödare skulle vara intresserad om han inte blir utställningschampion. Att han har C på ena höften är med största sannolikhet ett resultat av en skada, och kommer alltså inte att gå i arv men vet man inte om det ser man bara ett C och han är inte längre aktuell som avelshund. Det är inte lätt att vara uppfödare . . .

  1. Tack för din kommentar och trevligt att du har en ärlig uppfödare – för det är ju som sagt det viktigaste för då får man ju själv göra valet.
   Det finns ett antal kennelhemsidor där man upptäcker detta så du är inte ensam, jag pekar inte utan någon speciell…..

 2. Men sen måste jag säga en sak med…

  Även om hundarna gjort ett jättebra mh och går i avel är det inget som säger att hundarna blir skitbra i skallen för det?
  hur bra kombinationer man än gör så kan de blir hundar som avviker.
  Både när det gäller mh, jakten, utställning osv. En uppfödare bör göra sitt bästa för att försöka utesluta alla såna saker, men garantier finns det ju inte…

  1. Det har du helt rätt i, det finns aldrig någon garanti för någonting när det gäller avel (oavsett på vad du avlar ;-) ). Man kan alltid bara göra sitt bästa, ha en plan och en bra tanke som man kan stå för.

 3. Jag tycker själv att det är jättekul och intressant att göra mh. Skulle jättegärna göra mt med mina hundar med. För att det är så intressnat, även om jag tycker att det inte är hela bilden av hur hunden är. MT kanske ger ännu lite mer, det vet jag inte eftersom jag inte gjort det.
  Men det jag tycker är jäkligt dåligt är ju hur brukshundsklubben tycker att andra hundar som inte är ”brukshundar” inte behöver göra mh! Och att det kan vara svårt att komma med för att man har en annan ras.
  Det här med rädslor kan jag hålla med om.. det är bra att se om hunden kan släppa sakerna… Viktigt!!!

 4. Visst är MH ett trubbigt verktyg, framför allt på jakthundar kanske men det säger ändå en hel del om man bortser från skottet då. Det finns ju en hel del annat i MHt, kvarstående rädslor tillexempel som är en väldigt viktig del då det är hög arvbarhet på just rädslor.
  Problemet för köparen är att om det inte finns några tester eller tävlingar på hunden är det svårt att verkligen veta att hunden är bra. Tycke och smak varierar och för att jag tycker en hund är bra och ”värd” att gå i aveln så kanske inte alla andra tycker samma sak. Svårt att avgöra alltså om man inte personligen träffar och bilder sig en egen uppfattning om hunden.
  Egentligen är grundproblematiken ärlighet och öppenhet.
  För det är ju som Sara skriver; uppfödaren ska kunna stå för det den gör och ha en klar motivering/förklaring till varför den gör som den gör, då har jag ju möjlighet att själv bilda mig en åsikt.

 5. Jag håller med dig helt och håller och är fruktansvärt trött på uppfödare som säger sig föda upp något som inte gör, förstår inte varför man inte kan stå för att snygga hundar är det viktigaste.
  Synd om dom valpköpare som går på skit snacket men förhoppningsvis kommer dom bli glada för sina hundar även om dom kanske inte fått veta allt innan.
  För helt sant det är inte speciellt lätt att köpa hund när man vet för mycket heller.
  Nä tacka vet jag uppfödare som kanske ibland gör konstiga saker men åtminstone kan stå för det och motivera varför.

 6. Inte förtroendeingivande alls. Personligen skulle jag aldrig köpa valp av en uppfödare som pratar för mentalitet. arbetskapacitet och hälsa men bara har utställningsmeriter på sina avelsdjur. Det ser jag allt för ofta och det är sorgligt när raserna som intresserar mig är bruksraser.

 7. jag håller med dej i rätt mkt..
  Men det här med metaliteten. man måste inte göra ett mh eller MT för att det ska var bra mentalitet. tycker jag. Tyvärr så kan mh ( kanske inte mt, det vet inte jag) vara missvisande oxå. Ta som min ras. det händer att våra hundar får att de reagerar på skott bara för att de slutar leka. Men hallå. vad konstigt när vi tränar dummies med skott. den beskrivaren jag hade på Kiwi var skit bra. Han var själv jägare och tittade på HUR hunden reagerade på skotten! Inte ATT de reagerade. Tycker det är jättedåligt att de som är beskrivare inte kan läsa hundarna( nu kan ju många säkert det, men finns även de som inte kan) och då kan det där mh´t lika gärna kvitta. inte länge sen en flatte som gått på jaktprov och allt fick ”dåligt” på skotten bara för det.. Ska man hålla på med sånt ska man verkligen kunna lära hundar.
  En bra mentalitet kan man se utan såna test med. jag tycker att du får en liten hum om vad du har i kopplet, men det säger inte allt! Enligt min åsikt.

  Vad det gäller hälsa är det viktigt. Men det är nog inte alltid såå himla enkelt att hitta allt. Alla är tyvärr inte ärliga heller. På SKK och det här, kan man ju mest bara se höfter, armbågar och ögon. och sen på min ras vet jag att man kan se varning eller stopp för nån sjukdom. varning tror jag är för att om man prarar en till med det anlaget kan det bli en sjukdom. jag ha fel nu. men stopp vet jag att det syns. Så det med hälsa kan vara svårt oxå. Och man vet inte vad de valparna får för sjuka heller.
  En bra uppfödare försöker göra så gott den kan. ta reda på så mkt den kan och det där med provpara är ju jättebra.. då ser man inavelsgrad och stamtavlorna åtminstone.
  Sen kan det ju bli en ”skitkull” ändå.. Finns nog ingen uppfödare som har bara kanonkullar..
  Men det skulle rensas bland uppfödare rejält..
  Skulle nog vara bra att gå en slags utbildning.. Kunskap är ju att börja nånstans och sen måste man ha sunt förnuft oxå.

  Sen tycker jag att det är på tok för många uppfödare som använder sina hanhundar alldeles för mkt.. mellan 5-10 kullar på en och samma hane är väl helt onödigt.. Men det är min åsikt.

  Intressant diskussionsämne.. :D man kan skriva hur mkt som helst!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.