web analytics

Vilken näsa!

Ja tänk vilken enorm kapacitet våra hundar har i sin näsa, och att säga att vi lär vår hund spåra är egentligen helt fel. För vad vi gör är att vi lär den spåra det vi vill att den ska spåra och på det sättet vi föredrar :-))

Jag blir lika fascinerad varje gång Hojt löser ett spår jag (eller någon annan) har gått ut åt honom. Jag har lyckats lära honom att följa en specifik människas doft på kort, kort gräs där andra människor och hundar rört sig men även till viss del att följa ett spår efter en person i skogen. Visst det är mycket lättare i skogen där det finns så mycket mer som tar åt sig doften när man går förbi men å andra sidan finns det massa vilda djur som har rört sig i området som i alla fall  Hojt finner ganska spännande ;-)

I går provade jag att lägga ett långt spår i en relativt öppen skog med varierat underlag. Längden blev ca 970 m och liggtiden drygt en timme. Då som sagt lukten sätter sig i så mycket mer i skogen har Hojt ett relativt högt tempo i början vilket ställer till ett problem för matte som är lite rädd om sina fötter när underlaget blir knöligt, men, men bara att träna upp sig!
Ett annat stort problem vi har är att han driver med vinden… Det gör han även på gärde/gräs men där behöver han gå mer marktätt vilket gör att han inte flyter i väg lika mycket, men här i skogen behöver han ju inte vara lika låg med nosen… Det visade sig i går att han vid två tillfällen drev så pass att han fick lite problem att ta sig tillbaka…. Tillbaka kom han men han fick verkligen anstränga sig!
Några gånger kollade han även troliga viltövergångar men valde varje gång att fortsätta på mitt spår i stället – duktig kille :yes: Men jag känner att för att vi verkligen ska bli säkra på detta behöver vi träna på att det INTE är tillåtet att spåra vilt! Så det är himla tur att vi i morgon börjar en spår/lydnadskurs där jag kan få hjälp med detta :rotfl:

Det jag tror är den största orsaken till att han är så pass spår säker som han är, är att han fick rätt grundträning redan från 10 veckors ålder:

hojt_10v

Och den suveräna grundträningen kan jag tacka bästa träningskamraten Ulrika för :heart: Tänk vad mycket både Hojt och jag har lärt oss under detta ett och ett halvt år vi har varit tillsammans :heart:

2 reaktioner till “Vilken näsa!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.