web analytics

valpar?

Hur olika kan det slå?

Tittar man på födda collievalpar så verkar det mest födas hanar just nu. Och tydligen är det svårt att bli av med dom? Ganska många kennlar har valpar (mest hanar) kvar enligt klubbens valpförmedling och där är det ju ändå vissa krav för att få ligga.

Dessutom är det många kennlar som har och planerar valpar nu i vår, lite märkligt kan jag tycka med tanke på läget i Sverige. Är det verkligen så lätt att sälja valpar i dag då många är arbetslösa eller i alla fall håller lite extra i pengarna?
På pumisidan är ser det lika dant ut, många uppfödare som ska ha kullar i år – även där är det vissa som dessutom ska ha två kullar under våren.

Finns det avsättningen för alla?

Det kommer att bli köparens marknad och man ska verkligen vara noggrann när man väljer och inte bara ta närmsta kennel.

För oss personligen har det blivit viktigare och viktigare att föräldradjuren är stabila. Meriter i alla ära men det är ändå mentaliteten som nedärvs och där är tiken den klart viktigaste då hon dessutom uppfostrar valparna i 8 veckor.
En lugn, stabil, gärna förig tik är det vi premierar gärna tillsammans med en liknande hane. Detta syns inte alltid i meriter och det är svårt att bara gå på vad andra säger så alla ni som kan ta chansen och träffa tiken innan valpningen! Ja gärna hanen också men det kan vara svårare.

13 reaktioner till “valpar?”

 1. Inte behöver man gå till samma uppfödare. Det finns ett antal som jag skulle vända mig till om jag i dag skulle skaffa valp, sen är det ju frågan om man gillar föräldradjuren och finns det sen avkommor sen tidigare så kan det ju hjälpa till i valet av valp. Fast än så länge håller jag mig till collie och har i dagsläget inga planer på att byta ras ;-)
  Kram från en insnöad

  1. Visst har du rätt – vissa uppfödare ”passar” av någon anledning bättre in på ens eget tänk än andra så är det.

   Men det kanske blir en till så småningom? :D

 2. Maria: Lite så tänker jag också – hur vågar dom fortsätta ta fram valpar?!?
  Ha en bra dag själv!
  kram

  B-M: Tror du har mycket rätt där och priset är nog en ganska stor bidragande orsak. Men som du skriver hur törs man med tanke påp alla sjukdommar som börjar dyka upp bland våra hundar. Blandisaveln är ju ännu sämre koll på en den renrasiga aveln……

  Bettan: Fast jag tror fler och fler har mindre och mindre kö. Fler har nog börjat inse att man faktiskt inte behöver gå till samma uppfödare varje gång man ska ha en ny hund – av många själv, ny ras är ett exempel ;)

 3. Man kan ju bara instämma i vad de flesta skriver. Men att så många sitter med valpar kvar (var in själv o kollade för inte så länge sen) har säkert flera olika anledningar. Folk är mer medvetna i dag speciellt om det inte är förstagångsköpare. Sen finns det ju uppfödare som har alla valpar tingade redan innan de är födda och t o m har kölista. Tror inte heller att det alltid är priset som är det mest avgörande, även om det ligger lite väl högt inom vissa raser.

 4. Ja, man önskar att alla uppfödare börjar lägga större vikt vi mentaliteten. Men om valpköparna gör det så kanske det blir ändring. Tyvärr har jag en känsla av att allt fler köper blandraser, på grund av priset, på grund av föreställningen att de är friskare och för att man vill ha en ”kul” hund som inte liknar någon annan. Inget ont om blandraser, men då har man snart noll koll på ärftliga sjukdomar.

 5. Ja du.. intressant det där.. Det pumpas ut, jag hade vatt livrädd att stå med massa hundarn kvar…
  Håller med om att mentalitet är det viktigaste..
  en frisk, bra mental hund vill man ha.. Men jag vill ändå har meriter.. Men skulle inte ta meriter utan att den är bra mentalt.. Föräldrar alltså… :)
  Ha en bra vecka.. kram!

 6. Tänkvärt det du skriver. Visst är det så att meriter inte nedärvs, fast en del uppfödare verkar tro det . Bra mentalitet är guld värt. Tror att fler valpköpare börjar använda MH , MT och träffa tilltänkta valpens mamma ffa när utbudet är stort. Jag hoppas i alla fall det. Har hunden bra mentalitet är den till glädje oavsett vad man vill ha den till.

 7. Jonsoligan: Frågan är om det är på dom hundar man redan har eller om det även gäller ”nyköp”?
  Hoppas du haft en bra söndag!
  kram

  Sara: Ja helt perfekt när man nu har tänkt sig ”tillökning”!

 8. Visst är det köparens ”marknad” på så sätt är det kanon mycket OLIKA typer av hundar och uppfödare ger större valmöjligheter.

 9. De har gjorts undersökningar läste jag..och enl den lägger vi ändå pengar på våra hundar..så där såg de ingen förändring..

  Är det svårt att hitta köpare till valparna kanske det är dags att titta över priset..en del tar oförskämt bra betalt..

  Håller med dig fullständigt om mentaliteten..det är jätteviktigt för min del att de är bra mentalt..valparna ärver inte meriter ;)
  Jag har uppdaterat..

  Hoppas ni har en skön söndag..kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.