web analytics

Ny utmaning

I går var jag med som resesällskap till Ulrika och Fluff när dom var på en prova-på-kurs  i Nosework. Det var intressant att få reda på mer och man kommer att kunna tävla i det framöver, klubben Svenska Nosework klubben kämpar även för att i en framtid göra det till en officiell hundsport i Sverige.

Jag gillar ju sånt här där hunden får använda sina naturliga anlag och här är det både nos och nyfikenhet som gäller. Ulrika och Fluff fick prova både rumsök och lådsök, lådsöket används även när man ska göra ett doftprov som alla hundar måste genomgå innan dom får börja tävla. På doftprovet är det 12 lådor som är max 15 cm höga, i går var det 6 lådor som var lite större men Fluff klarade det galant:

Det är ganska likt det specialsök som Hojt och jag redan har pysslat lite med så idag var jag ju tvungen att prova, kan ju vara en sport för oss om det inte fungerar med hans skottberördhet i brukset. Använde samma sockerströare som jag har i specialsöket för att lära in den nya doften eukalyptus, och det var inga större problem. Lät honom först markera några gånger på bara burken med eukalyptus i, sen ställde jag ut tre burkar där två hade en bomullspadd utan doft på och en med eukalyptus på:

Nu får jag fundera på hur jag ska gå vidare så han förstår att han ska leta efter doften, inte en sockerströare med doften i. Det får bli vinterpyssel här hemma att lära honom markera eukalyptus, lagerblad och lavendel som är de tre dofter man använder i nosework *yes*

8 reaktioner till “Ny utmaning”

  1. Åh vad kul! Duktig är han också *good*

    När jag var hos granbarkborre-Nettan så lärde hon mig att det är viktigt att godiset kommer ”från doften”. Alltså att man ska ge godiset så nära burken/doften som möjligt.

    1. Jo jag vet, brukar göra det men här ville jag ha iväg honom så jag kunde ändra burkarna snabbt. Kör jag specialsöket använder jag plattformen och då får han belöningen på plats *yes*

  2. Kul att ni hade en bra dag och att få se film på Fluff så koncentrerad och duktig.
    Och Hojt jösses syns att han älskar det där :-D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.