web analytics

Mental och fysisk hälsa….

Fakos_valpar_120213
Akinnaz H-kull – min Herceg Hojt (som hittills uppfyller allt jag önskat mig) och hans syskon :heart:

Mental och fysisk hälsa borde väl räknas till de två viktigaste sakerna för en uppfödare av hund att ha koll på och ta hänsyn till, eller?

Och det är väl rasklubbarnas ansvar att stötta och hjälpa uppfödarna i detta arbete genom att alltid sätta rasens bästa främst, eller?

Ja för mig och många andra är detta självklara saker men definitivt inte för alla och det märks tyvärr både när man tittar på enskilda uppfödares avelshundsval och när man tittar på vissa rasklubbars sätt att hantera sina möjligheter till styrmedel.
Att sen rasklubbarnas styrelser består av vanliga människor som jobbar till stor del ideellt är något man självklart måste ta hänsyn till men för den sakens skull ska man uppföra sig som vuxna människor med respekt för andra och andras arbete. En styrelse ska inte, precis innan en omröstning av ett diskuterat förslag säga att röstar inte årsmötet ja så avgår hela styrelsen… Årsmötet ska inte påverkas på ett sådant sätt utan frågan om avgång får man ta vid personvalen. En styrelse ska även avtacka sina deltagare som väljer att avgå, de hör till god ton och att inte göra det är verkligen lågvattenmärke…

Jag har börjat följa en uppfödares blogg som jag tycker tar upp mycket intressanta tankar om just det här med prioriteringar i avelsarbetet beroende på vad det är man vill ha fram för typ av hundar. De som vill ha fram bra hundar som man kan träna (och om man vill tävla) med tar hänsyn till MH eller liknande för att sålla fram de hundar (och kullar) som har nyfikenhet, leklust och ett minimum av rädslor. Har man sedan arbetsmeriter att väga in är det ju självklart ett stort plus medan exteriöra brister kan i en del fall bortses ifrån. De som vill få fram hundar som är ok men främst är snygga och kan gå bra på utställning prioriterar självklart utseendet och släpper igenom sämre mentalitet.

Sen har vi då hälsan som är ett ännu svårare område att ha koll på i sin avel. Att ta hänsyn till det man vet just vid parningstillfället är en självklarhet men även här prioriterar uppfödare olika MEN bara dom kan stå för det dom gör (och självklart följa SKKs grundregler) och spelar med öppna kort är det ju upp till valpköparen att välja om de vill ta eventuella risker. En del saker syns ju på Hunddata men andra måste man få veta från annat håll för att kunna väga in.

Oavsett vad uppfödaren vill ha fram för hundar och hur de prioriterar så kan de bara ta hänsyn till de fakta som finns vid parningstillfället, saker kan dyka upp och det måste alla, både uppfödare och valpköpare vara medvetna om. Men om uppfödaren skriver sin filosofi och hur han/hon tänker i sitt avelsarbetet på sin hemsida och sedan lever upp till det i sitt val av avelshundar underlättar det väldigt mycket för valpköparen att hitta en hund som passa just dom.

Rasklubbens betydelse för att få en ras att uppfylla rasstandarden och få bort defekter, oavsett om det är mentala, fysiska eller exteriöra kan inte nog understrykas och för alla som funderar på valp ska det finnas bra och lättläst information om vad man bör tänka på i sitt val. Sen anser jag att de valpkullar som presenteras på rasklubbens hemsida ska vara kullar som följer klubbens RAS och som klubben kan stå för gentemot valpköparen.
För rasklubbarnas ansvar är att se till rasens bästa inte till enskilda uppfödares!!!

8 reaktioner till “Mental och fysisk hälsa….”

 1. Jag är fortfarande ledsen, arg och besviken samtidigt som jag har en skrämmande overklighetskänsla. :-(
  Sakfrågan (oavsett vad man tycker i den) kom helt i skymundan av detta ofattbara beteende.
  En styrelse ska verkställa årsmötets (dvs medlemmarnas) beslut. Styrelsen ska INTE ställa ultimatum eller påverka utgången av omröstningen.
  Mitt förtroende har fått sig en rejäl knäck.

  1. Kan förstå att det måste varit extra jobbigt att vara mitt i det, jag har ju bara hört och läst om det…

   Det är ju jättesynd då sakfrågan är så pass viktig. En sådan sak som ert stora projet som så många bidragit till blir ju nu ganska verkningslöst då de som inte vill inte behöver använda det, man får ju ändå vara med på hemsidan med sin kull… Förhoppningsvis blir väl valpköparna mer och mer kunniga men långt i från alla så det kommer fortfarande att gå att sälja vad man vill… tror i alla fall jag nu om man inte kommer att har några krav alls från rasklubbens sida.

 2. ”Och det är väl rasklubbarnas ansvar att stötta och hjälpa uppfödarna i detta arbete genom att alltid sätta rasens bästa främst, eller?”

  Och vad är rasens bästa? Bra mentalitet, gigantiska öron eller tjock päls?

  Bara jag tänker på skiten blir jag på dåligt humör :pissedoff: så jag kan inte formulera något genomtänkt och trevligt som inte blir en halv svavelosande roman i ditt kommentarsfält.
  Att det stormar i en viss rasklubb är tyvärr inte första gången och det gagnar inte rasen ett dugg! :no:

  1. Svaret är givetvis mentaliteten och hälsan men sen ska hunden även se ut så som det anges i rasstandarden. Att övertolka och ”hitta på” ör INTE ok!

   Helt ok med ”romaner” i kommentarsfältet det vet du 8-)

   Nej osämja främjar aldrig något MEN man kan inte rucka på mental och fysisk hälsa bara för att vara sams med alla!!!

   1. Så klart är det mentalitet och hälsa som är viktigast! När jag tänker efter lite och inte bara ser rött, så är det kanske inte BARA rasklubbarnas fel att det ser ut som det gör i vissa raser. Fast sen så finns det ju vissa som tänker helt bakvänt och hur man kan göra det på bekostnad av att rasen mår bra i kropp och knopp det begriper jag bara inte!

    1. Nej det är väldigt svårt att förstå, men sunt förnuft verkar tyvärr vara en bristvara hos en del….

 3. Enig med deg, men kanskje ikke helt enig i det med at oppdrettere med fokus på det eksteriørmessige kan slakke litt av på kravene vedr mentalitet.
  En MH test eller kanskje aller helst en Funksjonsanalyse kan avdekke brister som også er uønsket hos en utstillings/familiehund. Og en slik test kan jo selvklart også peke på positive trekk.
  Tex behøver de fleste familiehunder å ha kort avreageringstid og ikke en kombinasjon av forsvar/skarphet og høyt mot. Hverdagen er tøff nok å takle som den er og kanskje spesielt for hunder som havner hos en fersk hundeeier evt en som ikke er interessert i å trene hunden sin mentalt.

  1. Håller helt med dig Kristin!!! Det jag menade var att många uppfödare gör den typen av prioritering – tyvärr :-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.