web analytics

Måndag….

Vi har ju tyvärr haft några hundar tidigare som både sett och hört ”spöken” en tid efter Mht så därför är det extra skönt att Király är och beter sig precis som vanligt :yes:

Sen har vi ju det här med Király kontra folk….. De som hävdar att ”reserverade hundar kan vi inte ha, alla måste vara sociala” tar nu chansen och säger att ”ja titta på Király hur det kan gå om de är reserverade”. Men där har de fel anser jag för Király är inte ”bara” reserverad han är jäkligt osäker på folk och det är en STOR skilland. Dessutom tar han fram den skärpa han har vilken definitivt inte är önskvärt.

Fast jag får väl finna mig i att folk ”snackar” då jag öppet går ut med allt ;-)
Tycker nämligen det är betydligt bättre och ärligare att både göra ”allt man bör/ska” och sedan dessutom lägga ut alla fakta i stället för att bara lägga ut det bra eller helt avstå från vissa undersökningar/tester som somliga gör, både uppfödare och andra……(tur Hunddata/Avelsdata finns). Man lurar mest sig själv och försämrar för aveln och den ras man har i stället för att förbättra aveln och den ras man har vilket vore mer naturligt kan man tycka, men så tänker tydligen inte alla…..
Men visst finns det både uppfödare (och även andra) som gör allt för att förbättra sin ras och påverkar även sina valpköpare att göra alla undersökningar/tester man ”ska” – eloge till er :yes:

Vet att jag haft detta ämne uppe tidigare och det kanske blir tjatigt men jag tycker det är så pass viktigt att det tåls att tas upp igen. Det är ju nämligen så att jag vill kunna köpa friska, mentalt ok hundar som ser ut som den ras de sägs tillhöra även i framtiden! Och jag tror nog att det finns fler därute som håller med mig, eller är jag helt ensam?!?

En anna sak som är intressant är avsaknaden av kommentarer när man lägger ut vissa saker ;-)
Skriver man ”normala” inlägg med lite plus och lite minus då får man ofta många kommentarer men skriver man ett väldigt positivt inlägg eller ett väldigt negativt inlägg får man väldigt få kommentarer. Vågar man inte kommentera sånt som sticker ut åt något håll eller vad beror det på?
Sen finns det ju dom som alltid bara läser och aldrig kommenterar och det köper jag för det är ju faktiskt upp till var och en hur man vill göra men intressant är det 8-)

Avslutar med en läcker bild på Impe som Sara tog när vi var där i fredags:

15 reaktioner till “Måndag….”

 1. En anledning till att folk har lättare att kommentera ”vanliga”/neutrala inlägg tror jag är att men inte behöver lägga så mycket tid och tanke på det. Snabbt gjort helt enkelt. När det blir lite längre och kräver lite tanketid så händer det lätt att annat kommer emellan och det skjuts upp (egen erfarenhet :)

  Men nu ska jag göra ett försök :)

  Först och främst måste jag säga att jag tycker det är kanon att du lagt ut filmerna på MH:t. Jättekul att se med egna ögon och jämföra med siffrorna och texterna i protokollet. Kul också att du fick med beskrivarens tolkningar.

  Jag tycker det ser jättefint ut förutom då det där evinnerliga skällandet på människor. Tyvärr så måste jag ju säga att jag känner igen det beteendet i Bibi. Det är verkligen ödets ironi att största anledningen att jag tog valpar på Csilla är att hon är och har alltid varit så himla social mot människor. Hon har alltid gillat att gå fram och hälsa på folk.Och en av anledningarna att jag valde Stimm som pappa var att han var väldigt social och trevlig vid vårt första möte. (dessutom var båda helt tysta haha) Efter att ha haft Troya som var väldigt reserverad som ung så var det så himla skönt med en hund som man inte behövde fundera över vid människomöte. Det är verkligen inte lätt med avel, det blir inte alltid om man tänkt sig :)

  Med Bibi håller jag verkligen med det som Eva skriver. Det är helt beroende på hur folk närmar sig. Bryr dom sig inte om henne så brukar hon inte reagera överhuvudtaget. Sätter dom sig på huk och låter henne komma fram till dom så brukar det inte heller vara problem, men jädrar vilken utskällning dom får om dom tittar rakt på henne, lutar sig framåt och sträcker fram handen och försöker röra henne, suck. Men det är bara att träna och träna för tyvärr är ju världen full av folk som tycker att det är ett bra sätt att närma sig en hund. Men det positiva är ju att det faktiskt går att träna på, Troya blev extremt mycket bättre med tiden :)

  Jag hade som sagt önskat att Bibi skulle vara som Csilla i detta avseende, men även om hon inte är helt perfekt så är hon ändå världens bästa Bibi :)

 2. Kan väl hålla med om att det är svårt att diskutera detta via nätet, så lätt med missuppfattningar med det skrivna ordet.
  Men jag diskuterar det gärna när vi möts nästa gång :) Tror absolut att Király kommer med ditt stöd bli en tryggare hund om du hjälper honom och inte forserar fram något, vilket jag inte tror du gör. Håller med BM om att be alla ni möter låta honom vara och låt han själv ta kontakt. Alla möten som blir lyckade och possetiva ger honom mer mod och styrka att bli trygg med människor. Han behöver inte älska alla, huvudsaken är att han blir trygg i andra människors närvaro.. Själv har jag en hund som tycker människor är ok men de får inte ta i mig.. Det är ok hos vet som tur är.. Det jag brottas mera med är att bli trygg i hundmöten då det kommer en ensam hund på promenaden.. Flera hundar på klubben och på tävlingar har visat sig på senare tid gå bättre.. Jag låter detta få mogna fram och övar en del på att han ska få tryggheten säkrad vid dessa hundmöten .. Utsällningar och andra evenemang han kan gå i gång på får vänta känner jag.
  Det är ju nu i unga år vi lägger grunden och trygheten för all framtid tillsammans. Då får man ta det i den takt våra hundar bestämmer att de klarar av.
  Ja Sara är grym med kameran och Impe är ett vackert fotoobjekt.

  1. Då gör vi det Maria :-))
   Du har helt rätt i att våra hundar inte är så gamla så det är bara att träna på :yes:

 3. Om man bara skriver/berättar vad som är bra och positivt med hunden så får man ju aldrig respons på sina tankar om de mindre positiva sidorna. Jag som har i det närmaste översociala hundar har kanske svårt att direkt se nackdelen med en som är reserverad. Det skulle vara tandvisningen då förstås. Sen vet man ju inte vad kombinationen skärpa-osäkerhet ger på sikt men det viktigaste är väl att tala om för folk ni möter att de ska strunta i honom, så kommer han nog att bli trygg i möten med okända också. Väldigt många brottas ju med den problematiken i möten med främmande hundar.

  1. Som vanligt bra tankar från dig B-M, just det här med att få respons på det mindre bra kan verkligen ge mycket i fortsatt träning :yes:

 4. Fin bild på Impe! HÄrligt steg!
  Jag pratar gärna mentalitet och funderingar kring detta, men helst inte på internet! Grattis till ditt och Saras kennelnamn förresten! Vad roligt!

  1. Kan hålla med dig att detta är ett ämne som mycket bättre diskuteras ”öga mot öga” :yes:
   Tack – vi får väl se vad som händer med det ;-)

 5. Vilken otroligt fin bild!
  Väldigt jobbigt med hundar som har både reservation och skärpa. Voodoo fick dessutom en jobbig upplevelse med en brutal veterinär på en tävling och efter det så var det mycket svårt att få till henne. Jag kämpade länge och lyckades faktiskt genom klickerträning få henne hyfsat bra. Men efter ytterligare en dålig upplevelse var vi tillbaks på ruta ett.
  Kämpa på med killen. Det verkar ju vara gott gry i honom i övrigt.

  Kram

  Kajsa, Bruno & Tia

  1. Ja hon är verkligen superduktig med kameran Sara :yes:

   Det är mycket bra i honom så det ska säkert gå bra. Han är helt annorlunda så fort man ställer upp honom på ett bord tillexempel så en av veterinärerna i Kalmar är jätteförtjust i honom :heart:

   kram

 6. ”ja titta på Király hur det kan gå om de är reserverade”. Vem säger så??? För mig så är det en mycket , sund reaktion att tala om att man inte vill ha med en person att göra som de upplever otäcka! Den första delen ( som jag kunde se men inte höra ;) ) så tycker jag att han tydligt visar att personen är otäck, han försöker gömma sig hos tryggheten =du. När du står kvar och han inte kan fly måste han ta till nästa steg, att försöka skrämma bort! Så mycket värre med hundar som aldrig varnar av olika orsaker! Att du vet att han är reserverad mot vissa är ju bara positivt! Du kunde haft skygglappar eller va okunnig och trott nåt helt fel om din hund! Nu är Kiraly som han är, en helt underbar hund, som inte gillar påträngande människor! Då har du ju också en chans att göra en plan på hur möten ska se ut!
  Om Kiraly är det minsta lik Kenszo, vilket han burkar va ;) så beror 98% av det reserverade på hur människan beteer sig! Bland det värsta Kenszo vet är människor som böjer sig ner över honom, då backar han och varnar. Sätter de sig på huk, kan en okänd människa genast få en puss i örat! Håller med Bettan, vi måste lära upp våra människor bättre :))

  1. Nja just i det här fallet verkar det vara som Király inte är så lik Kenszo då han inte är reserverad utan jäkligt osäker på folk….
   Försöker verkligen se både det positiva och det negativa med min hund just för att kunna ”träna” på rätt sätt :yes:
   Synd att du inte kan höra början beskrivaren är riktigt intressant att lyssna på :))

   1. Jag ska verkligen försöka komma intill nån dator som kan visa hela MH , med ljud , jag är också intresserad av vad han sa!

    Jag tror jag uttryckte mig luddigt, när jag sa att det var tur att du såg hans reservation. Jag är inte minsta tveksam om att du försöker se både det negativa och positiva i din hund, att du analyserar hans beteenden och tränar därefter . Jag menade mer att det finns de som inte har den kunskapen. Så fel det skulle bli om man inte visste!!

    1. Hoppas du hittar någon!

     Du har så rätt Eva och jag ville nog bara förtydliga det hela lite också :-))

 7. Vi är alla olika som tur är och desamma är våra hundar. B är inte vad man kallar reserverad men knappast den mest sociala hunden heller men erbjuder någon lek, godis eller arbete så är han genast med på noterna. Personligen föredrar jag en hund som inte är översocial men självkalrt ska den inte vara rädd heller. B är bara relativt ointresserad av folk om han inte kan ha ”nytta” av dom.
  Lär upp ”dina” människor så kommer det nog gå vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.