web analytics

Länge sedan…

… jag bloggade men man hinner inte alltid allt ;-)

Har varit en hel del ”hemsideshack” den här veckan då jag varit inblandad i både SBK Smålandsdistriktet och Åseda-Lenhovda BKs nya hemsidor och där i mellan har jag även stöttat Angoraföreningens planer på en ny hemsida – roligt :yes:

Hundträning har det också blivit, mest med Király och just nu är vi inne i en god spiral! Jag inser att väldigt mycket sitter i mitt huvud, är jag positiv och har 100 % fokus så får jag samma tillbaks :heart:
Både lydnaden och spårandet har tagit kliv framåt och nu får jag ta och göra en bra plan på den fortsatt träningen så vi fortsätter så här!

Hojt har mest fått leka på ”träningarna” den här veckan och vi har jätteroligt tillsammans :rotfl:

Gillar verkligen det här med att ha två hundar i olika faser att träna. Med Király kan jag verkligen TRÄNA lydnad och spår nu och känna att han gillar det lika mycket som jag och med Hojt har jag den här roliga första utvecklingen där det gäller att hitta rätt ”träningsattityd” och viljan att göra saker med mig och glädjen att upptäcka saker tillsammans :inlove:

En nyfiken fråga till er som läser här:
Vad är skillnaden på en hund som är ”försiktig” och en som är ”feg”?
Man hör båda varianterna om olika hundar och är det egentligen någon skillnad eller bara ett positivt respektive negativt sätt att uttrycka samma sak?!

Avslutar med några bilder Sara tog förra söndagen då hon passade mina hundar medan jag jobbade på Hässleholms HU:

Finaste syskonen Hajja och Herceg Hojt busar tillsammans :inlove: :

Här är Hojt tillsammans med sin fina, goa, snälla pappa Akinnaz Tok Stimm :heart:

 

15 reaktioner till “Länge sedan…”

 1. Kul att se hur han växer. Jättefina bilder som vanligt :-) Ska bli skoj den dagen jag får en ny liten buse i huset, man blir ju lite valpsjuk när man ser din lille Hojt

  Kram

  1. Ja jag hoppas verkligen du får den valp du vill ha snart – det är så himla roligt med två hundar i olika åldrar att träna :yes:
   kram

  1. Gillar ditt ”svammel” :yes:
   Svar på min fråga är nog precis det som alla verkar vara inne på: Det sitter i ”betraktarens” ögon/öron.

 2. …Eller osäker?
  Vad är det för skillnad på försiktig och osäker? Försiktig är för mig ett mer positivt ord än feg, fast jag har nog aldrig hört ordet feg om en hund, det ser jag mer som en mänsklig egenskap. Och försiktig, betyder det att hunden är rädd/osäker eller möjligen feg? Eller är det en hund som inte kastar sig huvudstupa in i alla situationer? Om hunden är osäker tänker jag att den vill undersöka men inte riktigt vågar för att den kan vara farligt. En fegis förutsätter mer att allt är farligt.
  Och vad är försiktig för mig? Och för dig? Hur hundar reagerar på olika situationer är ju rasbundet också. Jag kanske tycker din hund verkar feg men i själva verket är den bara inte intresserad… Eller också är den så rädd att den blockerar sig och ignorerar det farliga? Där kommer hundkunskap och raskunskap in i bilden också.
  Och så har vi rädsla. Hur hänger det ihop med försiktig, feg eller osäker?
  Så: ?:-) ?:-)

  Över huvud taget ska man kanske inte sätta etiketter på hundar, i alla fall inte innan man lärt känna dem ;)

 3. Så underbara bilder på två bedårande valpar. Det här med feg och försiktig måste nog också förstås i sitt sammanhang. Båda orden är ju rätt abstrakta, det är mer en tankefigur för oss människor att förstå vissa beteenden även om vi många gånger drar slutsatsen att det handlar om hunden i fråga. I en kommentar ovan står att det handlar mer om personen som försöker definiera hundens beteende, där håller jag verkligen med . En vakthund måste vara försiktig och inte lika framåt. Det tolkar många som feghet. Ett ord som klingar negativt. Tror inte att någon hund föds som ”feg” även om vissa raser föds som mer avvaktande. Vi kan nog lära mycket av kognitiv beteendeterapi här, att närma sig det ”otäcka” i små steg och ha respekt för rädslan och osäkerheten. Alltså varken bli arg på hunden, klassa den som feg utan fundera på var gränsen ska gå. Ett viss mått av försiktighet är ju bra. En vakthund som inte är försiktig och avvaktande kan ju bli en farlig hund.Notera orden avvaktande och vaktande. Kanske kan det ses som två sidor av samma mynt!

 4. Hej på er. Jättesöta bilder. För mig är nog feg och försiktig samma sak. Däremot tycker jag inte att det ena är mer negativt än det andra. Det beror på hur man säger det och i vilken situation. Lotta

  1. Hej
   Roligt att se dig här :yes:
   Du är inne på samma sak som flera andra – vilket värde lägger den som säger orden i dom?! Och det är nog det allt handlar om: olika människor kan mena olika saker med samma ord, gäller att ha en bra kommunikation :-))

 5. Jag är helt enig med U2F om vad jag anser att det är för skillnad på feg och försiktig.
  Sen kan det förstås aldrig veta hur den som säger dem använder det ena eller andra för att såra eller kanske ”släta över”. Å andra sidan beror det ju på vilken betydelse den som säger orden lägger i det. Inte svart eller vitt således, som alltid när det gäller språket.
  Härligt med positiv träning. Jag upplever att det ofta är så att man står stilla och ”trampar” ett tag med både det ena och det andra, och plötsligt lossnar det bara och man går in i en positiv spiral. Njut av att vara där!
  Kram

  1. Ja just det där att man inte vet vilken värdering den som säger orden lägger in i dom är det svåra, kanske något man bör tänka på lite till mans ;-)

   Du har nog rätt där, den berömda inlärningstrappan – ett kliv uppåt sedan stå still ett tag, sedan ett eller kanske till och med två kliv uppåt :yes: Tror vi just tagit två kliv och ja jag njuter :inlove:
   kram

 6. Riktigt fina kort! Hojts öron har verkligen ”utvecklats” på en vecka :-)
  Förstår precis vad du menar med känslan att träna två hundar på olika nivåer samtidigt. Har själv aldrig haft två EGNA hundar samtidigt förens d sista veckorna och det är en enorm stor skillnad att låna till sig hund och träna själv. Är ju så kul när man får dubbelt tbx o d gånger man inte får det så kan man oftast glädjas åt den andra och ändå vara positiv i tanken när man ska klura på problemen <3
  För egen del beskriver jag en hund försiktig när jag ser att det finns "potential" och utrymme att bli bättre. D.v.s. att det finns en nyfikenhet hos hunden som gör att det försiktiga kan jobbas bort. En feg hund, tycker jag är en hund som man ser att det sitter betydligt mer rotat i dens natur att verkligen vara feg och förbli feg. (Sedan finns det ju d "nördar" som kan jobba gärnet och även lyckas att få en feg hund mindre feg)
  Jag tror även att det finns människor som ibland vill såra (kanske omedvetet?) och gärna använder ordet feg när man igentligen, enligt mitt sätt att se på d, skulle sagt försiktig. Feg har ju som f.g. skrivare skrev, en mer negativ klang än försiktig…
  Kram till er!

  1. Precis så är det – man har alltid något att gjädjas åt och något att jobba vidare med :heart:

   Bra skrivet, där har du nog ganska väl vad som är skillnaden på försiktig och feg om man inte lägger någon värdering i orden :yes:

   kram

 7. Underbara kort som vanligt med så fina motiv:)
  Feg eller försiktig, jag tror det säger mer om vad personen som uttrycker det har för förväntningar och tankar om hunden, alltså samma sak men uttryckt med en negativ alt. positiv klang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.