web analytics

Hmm bara att inse…

Det är nog bara att inse att jag aldrig kommer att förstå hur många hunduppfödarna tänker och resonerar i sin avel…

Som exempel kan jag nämna projektet Mental Sund Collie: det är ett projekt där man, väldigt förenklat, med MHt som grund skapar ett ”avelsindex” som bygger på hundens eget MH och alla släktingars MH MEN tar hänsyn till ”systematiska miljöeffekter”. Vill ni läsa mer om detta hittar ni det på Collieklubbens hemsida.
Det jag inte förstår är hur detta ska kunna förbättre hundens mentalitet? Om man tittar på de kullar som får valphänvisning så ser man att det ändå används hundar som har haft kvarstående rädslor på MHt i aveln? Nedärvs inte det längre? Är det någon som med några enkla ord kan förklara det för mig är ni mer än välkomna!

Nu är det ju inte alla raser som måste mentalbeskrivas men många gör det ändå vilket jag tycker är bra, för då får vi valpköpare ytterligare ett instrument att titta på när vi ska välja föräldrar till våra valpar. Och förhoppningsvis tar uppfödarna som väljer att MHa även hänsyn till det!

Det är samma sak som när en rasklubb vill förbättre HD-statusen men ändå godkänner att B-B hundar (och sämre) paras. Hur ska man kunna förbättre om man inte använder det bästa, det vill säga A? Tror det var doberman-klubben som ett tag rekommenderade att minst ett av avelsdjuren skulle ha A för att få vaplhänvisning. Sen är ju långt i från alla avelshundars släktingar röntgade vilket gör att det finns ett stort mörkertal där också. Där borde alla vi som vill kunna köpa hundar med friska leder även i framtiden dra vårt strå till stacken och röntga våra hundar oavsett om de ska gå i avel eller inte

Sen är det faktiskt upp till oss valpköpare att ta reda på vad den ras vi är intresserad av har för statistik och förutsättningar. Är vi noga med att ta reda på alla hälsofakta, mentalfakta och allt övrigt vi är intresserade av och sen även väljer uppfödare utifrån det så borde det bli sanering i vissa raser. Men tyvärr tänker inte alla valpköpare så utan en ”medelfamilj” som vill ha hund köper oftast ”bara” en valp. Möjligen har man kollat att föräldrarna är snygga…. Vilket har lett till att en utställningstitel oftast säljer bättre än arbetsmeriter även i våra arbetande hundraser…

Personligen tycker jag allt detta är trist och inte så uppmuntrande…. Frågan är om man alls kommer att kunna köpa mentalt bra, friska hundar som vill ”arbeta” i vissa raser i framtiden?? Som tur är (och förhoppningsvis) dröjer det länge innan jag ska ha ny hund men ändå…

Sjävklart finns det bra uppfödare som försöker ta hänsyn till alla parametrar i sin hundavel och ändå råkar ut för saker och ting och det säger jag inget om. Huvudsaken de är ärliga och delar med sig av all information för då är det återigen upp till oss valpköpare att bestämma hur vi vill välja när vi köper hund. Och JA jag vet att jag har haft detta ämne uppe förr, många gånger dessutom, men jag tycker det är så pass viktigt att det tåls att upprepas!!!

 

2 reaktioner till “Hmm bara att inse…”

  1. Ja, det är nog bara att inse att det är valpköparna som kan påverka uppfödarna med sin efterfrågan, och att vi som vill främja avel av hundar med god mentalitet och hälsa måste ta varje tillfälle i akt att påpeka det för människor som funderar på att köpa hund. Om någon ber mig om råd brukar jag be dem att lägga minst lika mycket tid på att välja uppfödare och föräldrar till sin blivande hund än på att välja ras.
    Trist med förkylning igen. Hoppas du snart är pigg igen och att ni får en härlig jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.