web analytics

Härligt!

En evig fråga bland hundägare (både valpköpare och uppfödare) är om ägaren ska hälsoundersöka sin hund.
Det finns de som tycker att vill uppfödaren ha hälsostatistik på sin uppfödning får de också vara med och betala. Det är ju inte gratis att röntga tillexempel och det finns de som faktiskt inte har råd eller inte tycker att det är någon vits med det om hunden inte visar någon symptom.

Personligen gör jag det för att jag själv vill veta! Har hunden anmärkning på HD, ED eller patellan kan jag göra saker som underlättar ett långt liv genom att muskla hunden bra och inte stretcha vissa delar då det vid en del problem inte är bra. Ska jag sedan träna och tävla med min hund är det också bra att veta då hunden kan fungera hur bra som helst trots ett ”fel” om man tränar med tanke på att felet faktiskt finns.

När ska man då tillexempel röntga och patellaundersöka sin hund?
Spelar egentligen ingen roll bara hunden är färdigvuxen och har normala bra muskler. Fördelen med att ha hunden i bra fysisk trim vid röntgen är att man då sällan får slapp led.

Király fick en röntgen som födelsedagspresent i måndags (patellan redan undersökt UA men där valde jag att nöja mig med att veta själv och inte betala avgiften till SKK för att få det registrerat). HD och ED måste däremot avläsas så de är självklart att skicka in och resultatet kom idag:

14 reaktioner till “Härligt!”

 1. Alltid en lättnad att veta hunden är fri på armbågar och höfter. För mig är det en självklarhet att röntga, både för hundens, min och uppfödarens skull.
  Grattis till er för det positiva resultatet.
  PS Husvagnslivet är helt ok, så den får hänga med ett tag till :-)
  Kram

 2. Tack Maria :heart:
  Men det ÄR dyrt och för vissa är det inte värt pengarna…. Tycker varianten när uppfödaren går in och styr det med pengar är en bra sak!
  kram

  Ja Eva det var himla skönt faktiskt :yes:
  Din sista mening håller jag med om till 100% – tänk om alla tänkte så!
  Håller tummarna att Kenszo och Király är lika även i detta :inlove:

  1. Fast en tusenlapp är ju inte s¨mkt pengar med tanke på att det gäller hela hundens liv! Trots jag har lite pengar. :) Men visst är det en del pengar, men man kan spara ihop till det. en hundralapp i månaden är inte mkt. man har ju mellan 1-1,5 år på sej och mer om man vill!
   Jag kan inte förstå varför man inte tycker att det INTE är värt det!!
   Tycker man har en skyldighet att kolla att hunden är frisk på såna saker, både mot hunden, sej själv och uppfödaren!
   Är det en seriös uppfödare vill de ju veta att deras valpar är friska!

   kram!

 3. Så skönt att allt va ok:) Grattis igen:)
  Nuså, håller brorsan på att återhämta sig efter röntgen, han med, och den långa vänta på svaret har börjat:)
  För mig är det självklart att röntga. För mig ingår det i tänket förebyggande hälsovård, för hundens egen skull och för aveln.

 4. Fast ärligt talat, har man inte råd att röngta hunden så ska man nog inte ha hund!
  jag har ansträngd ekonomi, men jag lägger undan pengar till såna saker, så det inte blir en så stor summa direkt! det är en självklarhet att man röngtar anser jag!
  Min ena uppfödare gör tom så att du får betela en tusen lapp mer när du köper men den får du tillbaka när du har röntgat!

  Grattis till resultatet! Skönt att det var bra!
  kram

 5. Tycker som dig här.. Sedan vill min uppföare att jag gör detta med så klart. Men fram för allt är jag själv betjänt av att få detta resultat, så jag vet vad jag kan och inte kan göra med min hund. Ta tex en sådana sak som att cykla med hunden eller köra sporter som agility. Detta kräver en hund med bra leder. Men ävenom du släpper din hund lös i skogen med alla naturliga hinder som möter den där. Har den mindre bra leder så får jag som du skriver kanske ge den lite extra träning med simning eller massage och träning så att varadagen blir rolig för både hund och ägare. Grattis till det fina resultatet! :-))

  1. Tack :-))
   Nu kan man göra det mesta av det du skriver även om hunden har något ”fel” bara man är medveten om det och ser till att hunden är bra musklad. Precis som du skriver, träning är alltid bra! Ett höftledsfel tillexempel behöver verkligen bra och mycket muskler för att fungera.
   En del ”fel” både på höfter och armbågar märks inte alls på hunden medan andra märks tydligt. Men alla leder mår bra av starka, smidiga muskler :yes:
   Största problemet är patellan där man måste vara försiktig med både viss massage och vissa stretchingövningar.

   Bra uppfödare du har som VILL att du röntgar och kollar allt :yes: – tyvärr inte alla som verkar vilja veta utan i stället väljer att avla utan vetskap. Lite ”strutsmetod” över det hela, det man inte vet/ser finns inte… eller hur var det nu…..

 6. Grattis till resultaten :)

  Håller med dig..jag gör det oxå främst för min egen skull..för att jag ska veta..springer spaniel har ju inte armbågar men vi valde ändå att röntga dem oxå..
  Men sen tycker jag oxå att man kan göra det för uppfödarens skull..det kostar trots allt inte så mycket..och man har ju ett helt år på sig att spara till det..

  Heidi och Hanni´s uppfödare lade på den kostnaden när vi köpte valpen..sen fick man tillbaka pengarna när man röntgat..tycker det är en bra idé att göra så :yes:

  1. Tack!
   Mycket smart av uppfödaren att göra så, det blir garanterat fler som röntgar om man gör så :yes:
   kram

 7. GRATTIS till finfina resultat !!

  Helt rätt, jag gör det oxå för att jag vill veta själv.
  Har dock inte bestämt hur jag ska göra med Vetos plåtar, han röntgades ju som tio månader iom hältutredningen, vet i sjutton om jag gör om det nu efter ett års ålder, visst de är inte avlästa off, men så mycket litar jag på min veterinärs kunnande när hon sa att det såg ua ut på både HD och AD då. Men kanske jag gör det off oxå, funderar fram och tillbaka än ;)

  1. Tack :))

   Ja inte lätt det där och jag tänker inte råda dig bara säga att jag hade gjort om det nu efter ett år och skickat in för att få veta ”på riktigt”. Däremot skulle jag nog vänta tills du har han i normal fart och kondition igen efter er långa rehab – lycka till :yes:

   1. Men det är lite det där med sederingen oxå, som du vet har ju Veto’s kropp fått rätt mycket främmande ämnen i sej nu de senaste fyra månaderna. Han är sederad en gång, helt sövd två ggr och gått på Rimadyl i tre månader. Sövning/sedering är ju aldrig 100% riskfritt……..tror jag väntar ett tag till :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.