web analytics

Ett tag sedan

jag skrev någon ”Dagens tanke” men det innebär inte att jag inte har några utan snarare att det ibland är svårt att veta vilka man skall orka skriva…..

Vet ju att många läser även om dom inte kommenterar här så kommenteras det på andra håll och på andra sett vilket man måste ta med i beräkningen ;)

Väljer idag att skriva några tankar jag funderat på ett tag och för er som vill är det helt OK att vi tar en debatt i kommentarsfältet :D

Dagens tanke 1:
Är det bättre att man står för vad man tycker oavsett om det är ”rätt” eller ”fel” eller ska man variera sig beroende på vem man pratar med? (Blir djupare ju mer man tänker på den)

Dagens tanke 2:
Dom som alltid måste säga/skriva att dom är ärliga tror man verkligen på dom? Eller är det lite som att ropa ”vargen kommer” hela tiden? (och som en följdtanke kommer ju ”vad ÄR ärlighet?”)

Dagens tanke 3:
När en hund går bra på utställning är domaren kunnig men går det dåligt är domaren ”okunnig”?!? (sen finns det ju dom, som tur är, som faktiskt vet att deras hund har vissa brister)

Avslutar med en Dagens fråga:
Hur många av er väljer att umgås med människor ni inte ”gillar” av någon anledning? (en samvetsfråga kanske, och i vissa lägen ganska svår om man tänker efter….)

10 reaktioner till “Ett tag sedan”

 1. Jag har läst detta och trodde jag hade kommenterat :shock:

  Man kan inte älska alla..men man ska respektera folk..man är född med folkvett förhoppningsvis ;) enl mitt sätt att se på saken..
  vilket innebär att är du aktiv i en förening t ex så ska du hälsa och prata och vara trevlig även om du inte tycker om människan..i det privata kan du välja bort att umgås med personen ifråga ..

  Kram

 2. Maria, Z&K: Du har så rätt där, ibland umgås man med folk man kanske inte gillar så mycket men det fungerar oftast bra om det inte blir för mycket.
  Ha en bra helg själv o hoppas kursen är bra!
  kram

  B-M: Du har som vanligt en ”egen” inställning till saker och ting – gillar dig :D
  kram

  Annika&Lycka:
  Just nu ligger han här på altanen och ser ut att må så bra så :D
  Hoppas ni mår bra också?

 3. Jag tycker du fick så bra svar, så jag har inte mycket att tillägga. Utom att det kanske är bra med lite ”godtycklighet” inom utställningssporten. För skulle det vara självklart vem bäst följer rasstandarden så vore det ju en rätt tråkig tillställning. Ha en bra helg!

 4. had ejag läst lite tidigare idag hade jag nog skrivit mer.. men orkar inte..
  men måste säga på sista..

  man frösöker väl att INTE umgås med de man inte gillar… tyvärr kanman ju bli lite tvingad… typ en kompis, kompis eller pojkvän, flickvän.. och då kanske man ska hålla lite god min..
  men jag tycker att man ska omgärda sej av de man tycker om och litar på.. varför ska jag behöva tänka på vad jag säger och vara rädd att det går vidare!!!

  kram kram och ha en trvlig helg!!

 5. Så roligt med ordentliga svar :D

  Kan hålla med er om att tankarna idag var lite tueggade ;)
  För visst vill vi alla vara raka och ärliga oavsett vem vi pratar med/om men man måste vara lite lyhörd också för att såra någon vinner man oftast inget på.

  När det gäller det här med ärlighet kan det ju vara så att man är ärlig i allt man säger men man kanske inte säger allt – fast det är väl inte att vara oärlig eller?!?

  Visst har du rätt Maria att så kallad snörbedömning (oavsett om det gäller förare eller hund) finns i alla grenar. Har även sett det inom brukset tyvärr :(
  Och visst är utställning ett lotteri men lite för sällan hör man det du skrev sist ”Ja och ibland så blir man helt enkelt slagen av en bättre hund och då är det bara att gratulera vinnaren” ;)

 6. Hjälp vad många tankar du har i dag Cissi.. Jag som sällan kan svara dig kort på en dagens tanke..

  Hmm vilken ska jag svara på då.. För jag får nog inte plats att svara på dem alla ;)

  Tar den sista.. Då jag tävlat lite i olika grenar och även utställning då.. Utställning Cissi är ett stort lotteri.
  Jag var med på domarkonferensen för pumi i oktober 2007 med Lucaz och mötte då många av Sveriges domare en hel helg. Det jag hörde och såg där ändrade min inställning till utställning en hel del. För oj så många det var som var väldigt dåliga på vår ras och som jag vet dömt den flera ggr.

  En domare kan ge olika bedömningar på samma hund under samma år. Visst är det dagsform på hunden som gäller men ibland är det stora motsättningar av det de dömt som bra och dåligt som kan skilja.
  Tror det flesta vet om sin hunds brister om de ställt ut en del och ibland har man tur att få en domare som missar detta ;)

  Men ibland har man oturen och får en domare som inte kan rasen så bra eller inte alls.( oftast vid domar byte) De kan tom. läsa innantill i raskompendiet och tolka fritt. Då blir man ledsen när det döms fram hundar som annars aldrig varit i närheten av att vinna..och inte heller ska vinna om de kunnat rasen exteriört och vet hur den ska röra sig.

  Där med menar jag inte att samma hundar ska vinna jämt utan tycker det är kul när en ny hund står i täten bara det är rättvist och hunden har de rätta kvaliteerna.
  Visst har man sina favorit domare,,det är de som dömt fram sin hund flera ggr till ett bra plats. Samt att en del domare har sina favorit hundar eller ibland de som håller i snöret :/ jo tyvärr är det så..

  Lite av detta kan jag även se inom lydnaden med faktiskt då jag ofta är skrivare och har tävlat en del själv. En del domare har sina favoriter bland de som tävlar och även vissa raser de medvetet eller omedvetet ger lite mer poäng än de förtjänat. Samt att det kan var tvärt om med en del domare som inte tycker att vissa hundar/raser har på planen att göra.

  Så visst Cissi jag erkänner att jag har flera ggr sagt som du skriver att i dag var det en skitdomare.. Men då har jag tyckt att jag har visat en bättre hund och känt mig missnöjd.

  Ibland har jag själv stått för att bli neddömd då Lucaz inte alltidvisar sig som han borde då han tycker det kan vara booring i ringen och då kan jag ta att den hunden som vann var något sämre exteriört men visade sig bättre..
  Ja och ibland så blir man helt enkelt slagen av en bättre hund och då är det bara att gratulera vinnaren ;)
  Men som sagt det är ett jädra lotteri..

 7. Jag står absolut för vad jag tycker men skriker inte alltid ut det, beror på lite vilka kretsar det rör.

  Självklart är domaren okunnig om den klankar ner på mitt djur :D, nävars jag är väl medveten om fel och brister men tycker ibland att småsaker får för stora proportioner.

  Såna människor som alltid måste tala om hur duktiga de är tar jag med en nypa salt, såna däremot som talar om att de inte vet allt lyssnar jag gärna på.

  Jadå visst umgås jag med folk jag inte gillar till 100% men det måste man oxå kunna tycker jag, däremot umgås jag förståss mest med såna som betyder mycket för mej.

 8. Här blev det djupt värre … Men här kommer ett försök till en liten ”debatt”.
  Angående att stå för vad man tycker så anser jag rent generellt att man visst bör göra det. Men i vissa lägen behöver man kanske inte basunera ut det om det är någon som kan ta illa vid sig. Lite luddigt uttryckt kanske …
  Jag personligen tror på de jag tror på, oavsett om de skriver/säger att de är ärliga eller inte.
  Sen tror jag inte att det finns en enda hund som INTE har NÅGON exteriör brist …
  Den sista frågan är svårare; man väljer inte alltid HELA sitt umgänge. Men det är väl så att man söker upp vissa personer mer eller mindre aktivt …
  Ha det gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.