web analytics

Att tänka själv eller?!

140122_hojt_stimm

Hojt med sin fina pappa Stimm som kanske helst ser att sonen inte alltid försöker tänka själv ;-)

Klart man ska lyssna på andra och ta till sig råd och tips, men hur mycket och när blir det manipulation istället för råd eller åsikter?

Ja inte så lätt när man är ung och påverkbar kanske men inte heller enkelt när man blir gammal, om man har blivit påverkad sedan ungdomen, att veta hur man ska agera.

Personligen har jag idag kommit på att jag blev väldigt påverkad att tro saker när jag växte upp som jag idag inte känner att dom stämmer. Fast det är inte enkelt att sluta låta sig påverkas än idag även om det kanske är andra ämnen nu för tiden… Men att försöka tänka själv och sålla ut det som känns rätt, även om det bara är bitar här och där, är något jag idag jobbar med att göra.

Att ifrågasätta och fundera på vad som passar och stämmer för just mig är inte alltid lätt men nödvändigt tror jag för att må bra och komma framåt i livet oavsett vad det gäller.

Om jag ska ta ett mer konkret exempel är hundtränandet ett område där detta förekommer väldigt mycket. Många tycker saker och många låter sig ledas av än den ena, än den andra i stället för att stanna upp och fundera på vad som verkligen passar mig och min hund. Många gånger (dock inte alltid kanske) finns det guldkorn i vad folk tycker och råder en till även om man definitivt inte köper helheten. Att träna hund är verkligen något väldigt individuellt och ingen kan bli sur för att någon annan inte helt följer just deras sätt att träna. Men som sagt det här är något man måste upptäcka själv och lära sig hantera, både för sin egen och för sin hunds skull.

Själv lär jag mig hela tiden att prova vad som passar min hund och att om det inte fungerar på ett par, tre gånger byta till något annat och se om resultatet blir bättre. Det är en av de stora fördelarna att träna med andra, man får nya idéer och man ser hur andra löser sina problem och man kan komma på varianter som man själv vill prova även om man inte köper helheten.

I går var jag i Hässleholm och tränade med Sara och vi fick till mycket bra störningsträning där jag fick Hojt att vilja jobba med mig trots allt och det genom att använda olika tips jag fått och lagt ihop dom till vår grej!

Saras söta mudivalp Qlura:

140122_qlura

8 reaktioner till “Att tänka själv eller?!”

 1. Det gäller inte bara hundträning det där. Jag har gått halva mitt liv och trott att jag inte brydde mig om att prestera bra på tävlingar… ”bara vara med och ha roligt är gott nog” Pyttsan! :shock:

 2. Jag tror att man måste känna själv för det man gör. Om man inte tror på en metod, eller något tips, fullt ut så ska man nog inte prova. Annars blir det ju inte ärligt mot hunden (som verkligen kan läsa på oss om vi menar något till 100% eller bara kanske lite grann).
  Det är sannerligen inte enkelt att sålla bland alla tips och råd, men jag tror som du att man får hitta sitt eget sätt (ofta en kombination av många olika ”läror”) som passar en själv bäst. KRAM <3

  1. Ja det har du helt rätt i, vi måste själva vara där fullt ut för att hunden också ska vara det!
   kram

 3. Kloka rader! Det gäller verkligen att tänka själv. Det som är spännande är ju också att det tar ett tag att lära känna sin hund & vad som fungerar för just den individen. Sist men inte minst så utvecklas våra hundar så det gäller att hänga med i svängarna ;-) Finns många bra & välmenande råd som man får vara tacksam för att få så man får nya infallsvinklar på sin träning. Som du skriver gäller det sedan att forma träningen så den passar sin hund. Det är helt klar vardagskicken & utmaningen att träna hund! :-) Tycker iallafall jag :-)

  1. Håller med dig! Och just det här att hunden utvecklas så man hela tiden måste omvärdera vad som passar bäst är verkligen en sanning som det gäller att ha koll på ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.