web analytics

Äntligen

Nu är äntligen utredningen av Eltons problem klar och dom har konstaterat via hudbiopsi att han verkligen ÄR allergiker. Och då var ju frågan mot vad då proverna tidigare ”bara” visat förhöjda värden för pollen och kvalster vilken veterinären inte tycker ha motsvarat hans kliande……

I våras testades han för matallergi genom att han gick på specialfoder i 6-8 veckor och han fortsatte att klia sig lika mycket och då uteslöt man det. Men nu i höst bytte vi till Kalmar Djursjukhus och dom valde att även ta ett blodprov och skicka iväg för test av matallergi och det gav ordentligt utslag!

Det visade sig inte vara så konstigt att han fortsatte klia sig på ”allergifodret” då det mycket bygger på soja och han är väldigt allergisk mot bland annat just soja – typiskt!
Det visade sig att han är allergisk mot en hel del av dom vanliga saker man stoppar i hundfoder idag: kyckling, kalkon, anka, svin, vete, potatis m.m.

Vi började leta foder då alternativet att göra egen mat inte är något för oss. Känner inte att jag är kapabel att sätta samman en bra kost till en hund – och då det inte heller blir speciellt billigt föredrar vi ett köpa ett foder där vi vet att han får i sig det han ska.
Nu innehåller tillexempel ett lam och ris eller lax och ris inte BARA dessa saker utan lam-foder innehåller ofta även fågel och potatis. Tillslut har vi bestämt oss för att prova ProPlans Lax och Ris så får vi se hur det går. Har vi tur så kan vi dessutom ta bort cortisonet om ett par veckor om han nu inte är så jätteallergisk mot kvalster, pollen finns ju inte just nu.

Nu får ni där ute gärna hålla tummarna för att vi har hittat lösningen så han äntligen kan få bli symtomfri!!

I morgon bär det av till Hässleholm för träff med ett gäng andra pumimänniskor och deras hundar – ska bli så roligt!

Ha en härlig helg :sun:

14 reaktioner till “Äntligen”

 1. Så skönt att få besked. Trägen vinner till slut, sån tur att ni inte gav upp! Hoppas på nystart för Elton, när han förhoppninsvis slipper klådan.
  Jag tror att det många gånger är lätt att slå sig till ro när man har hittat en eller flera saker som de inte tål, och så tror man att det alltid är det som framkallar reaktioner. Kvalster verkar vara sånt där som många får veta att de inte tål, men jag pratade för flera år sedan med en läkare som menade att kvalster inte är något större problem i Sverige, eftersom vårt klimat är för kallt. Det krävs varmare och fuktigare miljö för att de ska frodas i såna mängder att det påverkar oss. Inte vet jag, men jg tror att fodret många gånger är boven i dramat.

  1. Det finns nog dom som tycker vi var envisa och inte tyckte vi skulle testa så mycket olika saker men i dag är jag glad att vi envisades så att vi nu faktiskt VET :)

 2. Verkligen en sanning som Martina sa, det gäller att komma till rätt person. Skönt att det verkar lösa sig, vi håller hårt i tummen. Aldrig funderat på färskfoder?
  Ha det riktigt kul i helgen med alla pumifantaster.
  Kram

  1. Elton åt färskfoder när allergin visade sig – en av ingredienserna var potatis.
   Har kollat där med men dom jag tittat på innehåller antingen kyckling, vete eller potatis så det går inte….
   Ha en bra helg själv!
   kram

 3. Tack snälla för alla era värmande kommentarer – blir glad att så många därute bryr sig! Kram på er :inlove:

 4. Skönt att ni äntligen fått besked..håller tummarna att det blir bra med det fodret så ni kan plocka bort cortisonet..
  Ha det så kul i Hässleholm och ha en härlig helg..
  Kram

 5. Åh så skönt att få veta! :) Även om det kanske känns motigt och extra tungt idag med den långa listan med allt som han inte får äta, så i långa loppet kommer det ju att ge en friskare och gladare hund :) En dag i taget så klarar men det mesta :) Självklart håller vi alla tummar och tassar här i Vadstena för att detta är lösningen!

  Ha så himla kul på träningen nu i helgen! :)

 6. Vad härligt för er att ha fått ett svar!
  Men man tror ju inte allergifoder ska innehålla nåt som hundar kan vara allergisk mot, vilken tur att ni fick veta det:)

  /Jeanette

 7. Vad skönt att ni fått reda på vad det var för fel! Jag håller alla tummar för att det ska funka så att han slipper klia sej. Kram
  Elisabet

 8. Så skönt att ni har kommit på vad det är nu!!!! Hoppas att det blir bra med det här fodret så ni sliper hålla på hur länge som helst att hitta nåt som funkar..
  Hoppas ni kan ta bort eller minska kortisonet med!!!!
  Ha så himla kul i Hässleholm!!
  Ha en härlig helg..
  kram kram

 9. Åh vad skönt med ett svar!
  En gammal sanning när det gäller veterinärer (och doktorer) är att man verkligen kommer till rätt person. Tänk så avgörande skillnad det kan vara.
  Hoppas nu att ni hittar ett bra foder så han slipper klia sig (det är otroligt stressande med en hund som kliar sig när man inte vet vad man ska göra åt det)

 10. Åh vad skönt att ÄNTLIGEN få alla svar. Sen är det ju inte lätt att hitta något som fungerar, men jag håller alla tummar för att detta foder ska fungera.
  Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.