web analytics

Suck

Inte blir det någon marknad i Tingsryd i dag inte :(
Det blir att ta det lugnt och sitta med värmekudde – trodde jag skulle vara för gammal för detta snart…..

Men en lite träningsrapport från igår orkar jag nog med :)

Träningen gick riktigt bra.

Vi har ju börjat omskola Elton till rullhund och det går förvånadsvärt bra. Visst tar han till skallet någon gång om han blir tveksam eller om det är en figge han är van att skälla på sedan tidiagre.
I går tillexempel hade dom en dold figge som i och för sig hade handen utanför med lösrullen men där hade det kommit något skall innan han fattade att han skulle ta rullen. Men när han väl fattar att han ska ta den är det full fart tillbaks till husse och påvisen går också bra.
Det som strular lite och som husse måste träna ordentligt på är att Elton gärna släpper rullen när han kommer ut på stigen. Husse måste vara noga med att Elton måste komma till honom med rullen.
Men med tanke på att det nog bara är 5-6 gånger Elton gått ”riktig” sökträning med rullen så har han ändå fattat snabbt så det gäller bara att vara tydlig med att han ska komma in med rullen så löser det sig säkert.

Man märker hur mycket bättre han tycker det är med rulle än tidigare då han skulle vara kvar och skälla på figgen. Nu har han ju husse med sig när han ska till figgen och där bara få belöning och ha skoj.
Så även om han hade fallenhet för att bli skallhund så passar han bättre som rullhund med tanke på att han är osäker med folk (och inte heller så förtjust i dom) och genom rullen får han bara det roliga i söket: springa, hitta ”något” och få belöningen :D

Enligt dom ”experter” på rullträning vi har pratat med så kommer vi att köra med lösrulle ganska länge innan vi går över till norskrullen så vi fortsätter så här och nöjer oss med att försvåra figgeplaseringen ett tag framöver.
Är det någon som läser här som har åsikter om rullträning får ni gärna kommentera :)

Uppletandet hade gått riktigt bra det med. Elton hade haft näsan påslagen från början vilket gör det hela mycket enklare ;)
Alla saker utom en hade han kommit in med ordentligt till husse. Den han inte kom in med var en pälsbit som nog var FÖR attraktiv så den släpte han en lite bit ifrån, förmodligen ville han behålla den för sig själv ;)

Det jag gör med Elton just nu är ”shejping-träning”. Mest för min egen skull för att lära mig men Elton tycker också det är kul även om han blir frustrerad ibland och då gäller det att backa. Han har lätt för att stressa upp sig så det gäller att verkligen ta det lugnt och sansat. Vi håller på med två olika saker och jag återkommer med rapporter om hur det går :)

10 reaktioner till “Suck”

 1. Värmekudde är bra :)
  Ska bli intressant att höra vad du tränat in..
  Tack för snabbtitten..ha det så bra i valplådan..kram

 2. Härligt att träningen går framåt.. :)

  hoppas du mår bättre nu!!!
  ha så trevligt i mönsterås, tråkigt att jag inte var hemma…
  kramar

 3. Erica: Tack för tipset. Kan vara som du säger att norskrullen är enklare att hålla kvar. Det ska bli intressant att se hur han gör när vi väl kommer till den fasta rullen ;)

  Anna: Förståndig du är :D

 4. Tänker inte ens försöka råda om rulleträningen ;)

  Sv: ja såna uppf växer inte på träd så henne släpper jag inte så lätt :) sen blir det valpköparmeriter efter det, detta år uppmärksammades två spåch, årets spårhund 2009, deltagande på bruksSM, medverkande på Norska lydnadsmästerskapet och VM i lydnad.

 5. Mera rullträning. Som kuriosa kan jag nämna att det var NÅGOT till knäckande med min gosse som hela tiden släppte och ibland tog om rullen när man tränade med ett gäng retrievers. Gissa vilka som aaaldrig släppte något där???
  Några av förarna hade gett upp hoppet om oss, men döm om deras (och min) förvåning när den norska sedan gjorde entré.

 6. Självklart har jag åsikter om rullträning – det är ju det enda JAG kört med …
  Att han släpper rullen tror jag kommer att lösa sig av sig självt när det väl är dags för den fasta rullen. När jag började hade norskrullen ännu inte gjort sån succé här, så det var ”vanlig” rulle som gällde. Problemet jag hade var också att han gärna släppte lite för tidigt, och detta blev dessvärre tidigare och tidigare (oavsett om rullen var lös eller ”vanlig” fast.
  Med norskrullen är det svårare att släppa än att hålla kvar, vilket visade sig TYDLIGT för mig när jag väl bytte rulle. Inte EN enda gång släppte han för tidigt då.
  Lösrullar körde vi dock fortfarande med parallellt, och dem släppte han nästan ALLTID för tidigt ändå. Jag tror alltså att om de är lite lösa i bettet så blir det så med lös rulle. Dock ska man förstås ALLTID försöka motivera hunden att hålla kvar.
  Lycka till, det låter som det går RIKTIGT bra med tanke på hur lite han kört med rullen. Det bådar gott!
  Och så ser jag fram emot att läsa om din shaping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.