web analytics

Spår

Värken och svullnaden är snäppet bättre idag – skönt att det går åt rätt håll!
Men å andra sidan har magen lagt av på grund av antibiotikan :reallypissed: tur det bara är ett par dagar kvar på kuren.

Känner inte för att gå någon jätterunda med hundarna så jag lade varsitt spår på gärde åt dom i stället. Enklare för mig men nästan roligare för hundarna :yes:

Elton fick ett ca 200 m långt med tre små pinnar och en stor, en öppen vinkel och en spetsvinkel. Den öppna gick jättebra men i spetsen (som låg i sned motvind från ”fel” håll) hade han lite svårare men tillslut löste han den även om det var med lite bromshjälp från mig :eek: 
För övrigt spårande han kalasfint med nosen i backen i stort sett hela tiden!

Királys spår lade jag i kanten på ett gärde så det blev en böj på mitten, totallängd ca 30 meter med en liten pinne på mitten och en stor i slutet. Det var plus 10 och uppehåll när jag gick spåret men regnade under mellantiden på ca 1 timme, när vi gick spåret hade det slutat regna. 

Första gångerna vi spårade kändes det lite väl ostrukturerat eftersom jag bara kör koppel och halsband än så länge men så förra gången provade jag en ”startvariant” för att strukturera det hela lite mer. Jag lyfte upp honom och bar honom fram till spårpåsläppet där jag ställde ner honom och visade med handen i marken – och han gick ju kanonfint förra gången. Så jag körde samma sak den här gången bara det att nu han jag inte sätta ner handen innan han stoppade ner näsan och gick iväg :inlove: 

Tog lilla pinnen, böjen och slutapporten utan problem. Så låg och fin näsa och han verkligen SPÅRAR och ser ut att gilla det skarpt. Blir jätteglad när han hittar en pinne då han vet att nu blir det godis – efter slutpinne leker vi med kamptrasan och det är bara så skoj :rotfl:

Efter det gick vi en sväng så dom även fick springa av sig lite sen sov dom gott resten av eftermiddagen!

Kom på att jag skulle försöka fota Király eftersom uppfödaren vill ha 4 månadersbilder och han blir det i morgon, men det var för mörkt när jag kom på det så bilderna blev inge bra, får försöka i morgon igen:

11 reaktioner till “Spår”

 1. Angående sele – låg nos.
  Idealet är att hunden spårar med låg nos i spårkärnan.
  Om man har halsband på blir motdraget i kopplet/linan ett tryck mot halsen/strupen. INTE SKÖNT för hunden, och det kan uppfattas som obehag.
  Jag anser att man ALLTID ska ha ett motdrag (inte överdrivet hårt till en början förstås, men ändå ett rejält och stadigt grepp) för att stärka hundens uppfattning att den jobbar och inte bara ”lullar iväg” efter ett spännande spår medan matte/husse liksom bara hänger på.
  Med sele (företrädelsevis med ”Y-front” :-P ) undviker man att motdraget för med sig obehag, eftersom trycket fördelas över bogen i stället. Det sista man vill är ju att ge en oerfaren hund obehag för att den spårar som man vill.

 2. Grattis på fyramånaders dagen Király.

  Tycker att bilden här är superfin. Misslyckas du med de andra bilderna så duger denna bild bra. Visst den är lite mörk, men vilket fint motiv!
  Känns nästan overkligt att jag fött upp en sån söt liten krabat :D

 3. Vilka duktiga killar! :)
  Även jag är intresserad av svaret från Erica! :)
  Till Erica : Jag som är novis på spår, , är det att du vill att hunden ska komma i ett speciellt känslotillstånd när spårselen kommer fram eller att det ska bli en signal till att spåra? Eller är det något annat?? :)

 4. Maria: Kan bara hålla med :yes:

  Bettan: Tack, ja jag hade också problem hur jag skulle skriva – ont i tanden var ju inte riktigt rätt uttryck och ont i ”hålet” lät lite konstigt :-/
  kram

  Sara: Ja det var så roligt att gå i andra änden av ”snöret” – man glömmer det onda för ett tag :-)

  Erica: Har också funderat på det just för att ha ett ”tecken” men hur tänker du när du skriver ”nu om han bjuder på låg nos”? Nyfiken vet du ;)
  kram

 5. Så härligt att han har stort spårintresse!
  Jag skulle börja använda sele redan nu om han bjuder på låg nos, även om det skulle innebära att jag behövde köpa en ”att växa” i.
  KRAM

 6. Vilken liten godbit han är så söt :inlove:
  Kul att det gick så bra med spåren duktiga killar!
  Skönt att det går åt rätt håll hoppas du snart är helt återställd.

 7. Härligt med spårglada hundar, kan inte sluta fascineras över deras fantastiska näsa. Hoppas tanden snart blir bra eller det blir den ju aldrig eftersom den ju numer är borta men att det snart känns bättre igen.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.