web analytics

Se ”ungdomarna” spåra

.
I går kväll var hela familjen ute i spårskogen och hade en toppenkväll ända tills myggen kom :eek:

Vi började med Impe: Jag gick ut hans spår utan att han såg det och det var rakt med en godisdosa i slutet. Snacka om duktig kille, det var hans andra spår och han bara stoppade ner näsan och gick :yes:

Nästa ut var Elton som fick en gärdesspår, ca 150-200m med 5 vinklar, 3 små pinnar och en slutpinne. Han var lite ofokuserad i början och på slutet men mitten gick bra. Han mår ju inte så bra just nu och det spelar säkert in en del. Vi får se vad veterinären säger idag….

Sedan gick vi en sväng med hundarna innan Király fick gå sitt spår. Vi har ju backade en del i träningen så idag var det tänkt att han skulle få ett spår på 60-70m med några böjar på och med Jerker som spårläggare. Hittills är det alltid jag som gått ut spåret så ”svårigheten” skulle bli ny spårläggare. Hmm det blir inte alltid som man tänkt sig…… Längden är jag osäker på, första böjen ok, pinnen kanonbra men sen kom en 90 gradersvinkel,,,,,, efter det en bit och sedan slutet. Ja ni får bedömma själva vad ni tycker. Personligen vill jag ha mer drag i linan – tips?!

12 reaktioner till “Se ”ungdomarna” spåra”

 1. Kul att du gillar mitt tips, hoppas det funkar!

  Bara för att du ville ha tips glömde jag att kommentera att han plockar pinnarna helt suveränt och Impe där uppe är söt som en liten sockertopp!

 2. Jag ska prova det lite mer ordentligt nästa gång Sara!

  Ja visst är han duktig Maria :yes:

  Kul att du kommenterar Helen :rotfl:
  Ja tempot är behagligt ;) men lite mer önskas och jag försöker bygga in ett stort värde i pinnarna. Ska nog bygga ännu mer värde för pinnarna så får jag ju lite av din variant med ryggsäcken :yes:

  1. Grejen med ryggan är att det är något oväntat, spännande, mysigt (och gott!) som plötsligt uppenbarar sig, inte i stället för pinnar utan för att göra själva spårandet intressant och med lite mer tryck Jag delar upp spårträningen i olika delar, i bland ska vi hitta pinnar, i bland är det själva spårandet vi tränar.Beror som vanligt på vem man har i snöret vad som behövs tränas.
   Svårt att förklara märker jag… :struggle:

   1. Alltid svårt med det skrivna ordet men kul med diskussion :))
    Hur menar du med att det skulle vara skillnad att hitta en ryggsäck eller en ”pinne” för att främja spårandet?
    Min tanke är att det ska vara lika kul att hitta en pinne som att hitta en biff i skogen.

    1. Alltså, pinnar ska så klart alltid vara skitkul att hitta, Viktiga Viktiga grejer! Grejen med detta är att få mer intresse för själva spåret och spårandet och därmed bättre drag i linan.

     Ryggan (som inte alls behöver vara en rygga så klart, utan kan vara något annat) är mer till för att skapa lite AHA! WOW! och LAJBANS! Man spårar fram till den och tittar tillsammans vad det kan finnas för intressant i den…. Korvmackor! Snörboll! Bästa pipgrodan! Vatten! Så har man en liten picknik i skogen tillsammans med hunden och spåret är slut.

     Jycken fattar förmodligen ingenting men kommer förhoppningsvis ihåg hur mysigt, kul och gott det var förra gången till nästa spår. Vill den gärna ha samma upplevelse igen blir spårarbetet antagligen lite snabbare, noggrannare och med mer drag.

     Pinnar ska förstås också vara en höjdare men vitsen med detta är att det är något helt annat som inte brukar hända för att ”väcka” hunden lite.

     Som med alla andra moment så kan man ju dela upp träningen – i bland tränar vi på att gilla och plocka pinnar, i bland på att utveckla spårandet. Då kanske det inte är några pinnar inblandade alls! :-)) Det beror ju på vad man har ”problem” med i vilken ände man tränar.
     Du ville ju ha mer drag :-))

     1. Nu fattar jag hur du menar!
      Ja det sättet skulle jag kunna tänka mig för att se om jag kan få mer drag i linan :yes:

 3. Vi gillar ju kommentarer ;-) så här kommer en om spåret:
  Vill du ha mer drag kan du tex. låta hunden se när husse försvinner i skogen. Behövs det kan man ju elda på lite med egna kommentarer typ ”var e husse?” Se upp med överladdning bara.
  Föremål i spåret kan ju t.ex. bestå av ryggan full med smaskiga mackor… :party: :eat: Sittningar kan också få en del hundar att öka tempot, men det kanske du kan prova när ni kör lite längre spår.

  Själv tycker jag att tempot ser mycket behagligt ut! :yes:

 4. Jag tycker båda två är super duktiga!
  Jag är inget proffs på spår utan har bara ett tips att komma med jag fick det till Zappa som såg ut ungäfär som Király jag skulle inte gå med förens jag hade det draget jag ville ha i linan så fort han tog upp näsan för högt eller draget blev för löst stannade jag bara tills han drog på med näsan ner igen. Tycker det fungetat kanon bra nu vet jag att han alltid är rätt när han har det draget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.