web analytics
Lydnadsträning

Mat och träning

130116_hojt_kiraly

I går gjorde jag en paj som blev jättegod!
Vi har provat flera varianter av ”LCHF-pajskal” men inte hittat någon som verkligen känns och även smakar som traditionella pajskal men nu äntligen har jag hittat ett :yes:

Var hos Birgitta i Tingsryd för ett tag sedan och blev bjuden på en supergod paj och fick receptet – tack :heart: – och i går provade jag det som sagt för första gången med bra resultat!

Pajskalet:
3 dl mandelmjöl (jag gör det själv i mixern)
50 gr kylskåpskallt Milda mjölkfritt (finns även ”laktosfritt” smör men till vardags nöjer vi oss med Milda)
1 msk Fiberhusk – vi köper oftast Finax Psyllium i stället, nästan lika bra men mycket billigare
1 krm salt
1 ägg

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, ”fiberhusk” och salt i en bunke. Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.
Blanda samman degen en minut med elvisp tills smöret har arbetats in.
Bred ut smeten i en smord pajform med löstagbar kant (Kolla dock noga att formen inte läcker innan du ställer in den i ugnen, vår läckte och det blev inte vackert i ugnen, för att inte tala om allt os… :-? )
För att få pajskalet riktigt jämt kan man ta plastfilm över formen och pressa med fingrarna, fungerade jättebra!
Ställ formen i kylen ca 30 min, då sjunker inte kanterna ner under gräddningen.
Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200 grader.

Röran gjorde jag så här:
2 pkt bacon som jag skar i bitar och stekte
1 ask ost typ philadelfia men jag anväder så klart en ”laktosfri” variant

ost

Finns även med vitlök men den är lite tam så bäst brukar bli att ta den neutrala och sätta smak själv.

Hällde även i en skvätt OATLY iMAT (havregrädde) så det blev lite mer sås. Sen smaksatte jag med svartpeppar, dragon och senap.
Lade broccolibuketter i botten på skalet och hällde sedan röran ovanpå. Toppade med riven ost och grädda den sedan i 225 gradig ugn ca 10-15 min.

paj_mandelbotten

Mätt och belåten åkte jag och Király iväg till ridhusträningen!

Började med en platsliggning och den gick jättebra om man bortser från att han återigen muttrar så fort någon hund rör sig på annat ställe i ridhuset… Vet inte riktigt vad jag ska göra åt det, om jag nu ska göra nått?!

Sen körde jag ff, läggande och inkallning i en kedja men måste lära mig att värma upp honom mycket mer innan jag gör en kedja igen!!! Ff lämnade mycket över att önska medan läggandet och inkallning var bra. Sen tränade vi apportering med annans apport och det gick bra med själva apporten, det vi har problem med är att han inte alltid sätter sig i position när han kommer in – mer träning!

Tränade även tvåans fjärr och där måste jag vara försiktig med hur fort jag ökar avståndet, blir han osäker så sätter han sig inte. Sen blev det ett pass lf och ff till och då gick han riktigt, riktigt bra :heart:  Avslutade med att under lek träna ordförståelse på sitt, ligg och stå och det börjar bli klart bättre – så roligt när man märker att ”tränar jag rätt så gör han rätt” :yes:

 

18 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.