web analytics

Lars Fält

Var på ett seminarium med etnologen Lars Fält idag. Han pratade om hundens inlärning – mycket intressant och givande.
Mycket av inlärningen faller ju tillbaks på oss som förare, att läsa våra hundar rätt så vi kan få dom att lära sig det vi vill. Insperationen att träna blev stor ska jag säga, på det viset är det synd att jag ska till Kvänum den här veckan……. 

Tog dessutom chansen och diskuterade ”skärpa” med honom. När jag frågade vilka hundar han tyckte skulle ha skärpa fick jag till svar: Varför ska en hund ha skärpa? Den typ av aggresivitet behövs inte.  Känndes skönt att Sveriges ledande inom  etologi och specialist på hundens beteende har den åsikten, då är jag inte helt ute och cyklar i mitt hundtänk som flera vill få det till ;)

Vet att många blev nyfikna efter gårdagens inlägg så jag kan väl säga följande: Vi kommer inte att utöka flocken just nu ;)

10 reaktioner till “Lars Fält”

 1. varför skulle du cykla,tycker det jag läst är väldigt sunt i ditt tycke och tänkande,,,så det så!
  ha en kanon vecka,har haft full upp med ringorms saneringen själv.

 2. Men du skärpa betyder ju inte aggressivitet utan, skärpa (inom hundterminologin)står ju för anpassningsförmåga. Alltså hur hundern anpassar sej till retningen.

 3. Jag håller med jag oxå.. Vilken bra dag.. han är himla bra Lasse.. Han fick mej verkligen att fundera.. Fast inte på hundträning ;)
  Jag håller med i skärpa med..
  Och idag är väl hundarna mer hårda än innan. Pga aveln. Tyvärr. de vill ju ha allt maskulinare hundar till utställning. och sen får de agg. oxå på köpet.. trevligt.. Inte!
  Ha en bra vecka.. kramar

 4. Sara: Ja du kan tänka dig att jag tog chansen ;)
  Har lite svårt att lägga ner en disskusion som ligger mig så varmt om hjärtat. Vill ju få ALLA att förstå vad det är man får om man vill ha skärpa…….. Tror ju faktiskt inte att någon egentligen vill ha skärpa/aggresivitet utan problemet är att man inte vet vad man parat om (precis som du skriver). Tror många blandar ihop det med mod, dådkraft och bra nerver. Mer kunskap skulle ju underlätta :D

 5. Okey förstod att det kunde vara nåt sånt, synd jag hade sett fram emot att träffa en långnästa ;)
  Haha vilken tajming att du fick träffa Lars just nu, jag har lagt ner den disskusionen det funkar inte att disskutera när folk nte vet vad dom skriver utan bara kopierar text ;O)

 6. Jönsöligan: Tack själv och ha en bra vecka.
  Jag ska försöka skriva någon gång då och då ;)
  kramar

  B-M: Ja Lars Fält är JÄTTEBRA tycker jag. Hans föreläsningar är alltid vettiga och så engagerande, tiden bara rinner iväg :D
  Ha en härlig dag och en bra vecka!

  Bettan: Visst blev jag engagerad, synd bara att jag ska till Kvänum i dag så jag inte hinner praktisera, men jag får väl ta igen det på Kosta……….
  Nä du, katt var det INTE tänkt ;)
  Vi ses på torsdag :D
  kram

 7. Inlärningsbiten är alltid intressant, Fält kanske har fått dig ”lydnadsbiten” nu då, ;-)
  VArför ska man ha skärpa på sin hund när man är så skarp själv :D
  Ingen valp just nu alltså, för det var väl inte katt ni skulle ha?
  Kram

 8. Hörde om missräkningen. Tråkigt, men det går fler tåg. Och anledningen verkar ju vettig.
  Lyllo dig som fått lyssna på Lars Fält. Han är alltid inspirerande. Hoppas ni får en härlig och solig söndag!

 9. Ja..det var intressant idag..och visst är det oss hundförare det hänger på hur träningen ska gå..som i så mycket annat..
  Jag håller också med honom..tycker inte heller det behövs skärpa på en hund..då kanske man ska fundera på också vad det får för konsekvenser..vill man verkligen ha de..

  Ha en bra vecka och en trevlig helg på lägret..var rädd om dig..Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.