web analytics

Intressant seminarium

Börjar med ännu en underbar valpbild, den här gången på Hojts syster Hajja (Tack Boa för bilden!)  :heart:

Har varit på gång hela veckan att skiva ett inlägg om ett seminarium jag var på under LU i Norrköpning men nu äntligen blir det av.

Seminariet hette: ”Hur når jag framgång i mitt avelsarbete?” och leddes av en otroligt framgångsrik kaninuppfödare tillika domare Kjell Carnbrand. Han jobbar som avelsutvecklare och insiminatör på kor och är dessutom uppfödare av mops och cainterrier, med andra ord ett mycket brett kunnande :yes:

Det var mycket intressant att lyssna på och få hans tankar om hur man lyckas med sin avel. Nu var det mest kaniner det handlade om men han drog en hel del paralleller till både hund- och koaveln. Fördelen med kaninavel är att du ser ett resultat så mycket fortare då det är ett djur som lever kortare tid vilket gör att du hinner att antal generationer på bara några få år.

– Välja ”rätt” ras för just mig!
– Inte ha för få djur men inte heller för många!
– Ha en mentor som kan just den rasen du valt och är villig att ställa upp och svara på alla dina frågor!
– Sätta upp mål att jobba mot! Dock inte för många åt gången för då blir det oftast varken eller…
– Inte ”kompensationsavla”, en brist är alltid en brist och ska inte avlas på.
– Vara kritisk i sitt val av avelsdjur! Man behöver inte avla på en hona bara för att. Finns definitivt inga belägg för att en hona ”måste få ungar för att må bra”.
– En bra avelshon är en som föder utan problem och tar hand om sina ungar på ett naturligt sätt. Hon behöver inte vara någon utställningsstjärna utan viktigast är att hon är en bra avelshona, det är verkligen A och O!!
– Dokumentera ALLT för att ha att gå tillbaks till vid vidare avel.

Ja det här var ett axplock av allt han sa men den ”röda tråden” var att: tänk sunt, var realist och ha ett långsiktig mål som du jobbar mot!!

Det som gjorde hans föredrag extra intressant var ju att man kan översätta det på precis vilket djurslag som helst och det vore ju en dröm om alla uppfödare tänkte så här sunt ;-)

Idag är det underbart vinterväder ute så jag passade på att fota Impe och Király när dom gjorde något som dom älskar att göra på tomten = busa med varandra :inlove:

 

5 reaktioner till “Intressant seminarium”

    1. Ja i går var det härligt väder på dagen men sen kom det mer snö :-/
      Så nu är det inte lika behagligt ute….

  1. Ja det var superintressant och grundtänket går att flytta till vilken uppfödning som helst vilket gjorde det ännu roligar att lyssna på :yes:

    Rekommenderar verkligen alla som får chansen att gå och lyssna på Kjell – han har mycket sunt att komma med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.