web analytics

2012 – ömsom vin ömsom vatten

Sitter här och tänker tillbaks på mitt 2012 och det är tre saker som, av olika anledningar, har präglat detta år:

Akinnaz Herceg Hojt, Bátor-Király och min, helt plötsligt, uppdykta laktosintolerans.

Hojts intåg i våra liv är något både jag och Jerker verkligen uppskattar! Han är en härlig liten hund som helst vill vara med sin matte och göra saker, skäller både när han är glad och taggad och när han vaktar eller är arg – så hörs det gör han…  Att jag aldrig lär mig att hundar blir det man döper dom till ;-) Ja, ja det är en pumi och alla som har problem med det får väl avstå…

Att han sen gillar spårarbete lika mycket som sin matte och gärna tränar lydnad också gör ju det hela bara ännu bättre!!

120622_hojt

Har många drömmar och långsiktiga mål med denna lilla hund och hur långt vi kommer och vilka drömmar som går i uppfyllelse får framtiden utvisa men jag är övertygad om att vi kommer att ha superskoj tillsammans och det är huvudsaken <3

Király och jag har äntligen hittat ”knapparna” för vårt samarbete i lydnaden och lyckades ta oss ut på tävlingsplanen med ett förstapris i lydnadsklass 1 som resultat. Men det allra bästa med den tävlingen var att jag inte var speciellt nervös och att vi hade roligt på planen <3 Nu jobbar vi för att få till samma känsla i spårandet vilket är på god väg så att vi under 2013 kan ta oss ut i appellen – en härlig känsla när man får något att fungera efter problemfylld inledning!!

541179_10151120400417404_1018798263_n

 

Däremot är laktosintoleransen INTE en positiv sak :-( Hur jobbigt som helst att inte kunna äta mjölk, grädde, smör, färskost och andra produkter som innehåller laktos, framför allt när man är borta… Blir så himla dålig ett antal timmar efter jag fått i mig laktos…. Som tur är fungerar ost lagrad i mer än 3 månader, vilket är de flesta hårdostar, grönmögelostar och brie :-D
Har varit hos doktorn för att utreda att det inte är något annat och kanske få lite hjälp men det var en av de mest nonchalanta doktorer jag träffat… tog lite prover och konstaterade sedan i ett brev att jag inte hade genen som ”skapade” laktosintolerans (vilket jag hade kunnat berättat för honom bara efter att ha läst på landstingets egen sjukvårdssida…) och dom hittade inget annat heller. Ville jag något mer fick jag väl höra av mig igen…. Blev verkligen besviken och eftersom det var precis före jul, då jag just insjuknat i en dunderförkylning, har jag inte orkat ta tag i det ännu… Får se om jag orkar ta kontakta med vårdcentralen igen nästa år…

12 reaktioner till “2012 – ömsom vin ömsom vatten”

 1. Det där med laktosen är ju skit! VC likaså :( Gå dit igen!

  Klart du och K ska tävla appellen! Det fixar ni! Du är en enveten rackare ;) och det menar jag på ett positivt sätt :D

  Att du och Hojt kommer långt är jag övertygad om! Och att ni har roligt under tiden också :lol:

  1. Ja vi får se om jag får tillräckligt mycket energi för att orka kontakta dom igen… ;-)

   Tack – härligt att någon tror på oss :-D

 2. Hej Cissi,

  Tycker du har varit jätteduktig i din hundträning kikar ofta in o får inspiration :). Trist med laktosen men man lär sig leva med det o som i mitt fall så går det lite i skov o nu finns det ändå många bra laktosfria produkter. Så var rädd om magen o ta hand om dig så förhoppningsvis kan du som jag fuska lite ibland utan att det blir katastrof. För min del beror det mycket på hur jag mår = hur mycket laktos jag tål. Vården idag ger jag inte mycket för tyvärr det ligger mycket i att man måste va frisk för o kunna va sjuk tyvärr! Kramizz

  1. Roligt att kunna inspirera :-D

   Ja jag hoppas att det blir bättre! Just nu är det noll-tolerans som gäller…

   kram

 3. Fy så tråkigt att läsa om att du blivit laktosintolerant. Jag vet inte mycket om det, men det verkar besvärligt. :( Dessutom så nonchalant bemött av läkaren. Usch!
  Hoppas du får mera kött på benen och en mer engagerad läkare, så att det blir lättare att handskas med.
  Desto roligare att läsa om vovvarna. Håller tummarna för att ni lyckas med era målsättningar.
  Kram

 4. Många människor blir tillfälligt under längre eller kortare tid laktosintoleranta efter magsjuka eller annan påverkan på magtarmsystemet! Jag skulle med största sannolikhet säga att din intolerans kommer att försvinna , men ibland kan det ta flera år! Har själv varit med om det ! Jag har också erfarenhet av att ha barn som är födda med det så vet också hur det är när det aldrig försvinner, det finns i vår släkt! Jag skulle va jätteglad för det svaret du fick av din läkare , att det inte va gebetiskt, men fruktansvärt dåligt att du inte fick mer information. Det va verkligen uselt:(

  Du kan köpa enzymer på Apoteket, som bryter ner mjölksockret, så kan du äta vad du vill när du blir bortbjuden! Du förstör inte tarmarna eller blir sämre på nåt sätt om du får i dig mjölksocker, som t ex som vid glutenintolerans där det är jättteviltigt att aldrig få i dig gluten.

  Hoppas du snart mår bättre och du får bra hjälp från din läkare!

  1. Tack för dina ord :-D !!
   Jo visst var det skönt att veta att jag inte har genen men det visste jag redan då jag dels kört en ”hemmatest” från apoteket och dels läst att om laktosintoleransen dök upp så här sent i livet var det troligen något annat än genen…

   Ska prova de där enzymerna då det kan vara bra när man är bortrest :-D

 5. Härligt att det går bra med vovvarna, men väldigt trist med laktosintoleransen. Hoppas du kan få komma till en läkare som är mer intresserad och kan hjälpa dig. Jag har fått för mig att det för vissa kan vara en överkänslighet som försvinner eller åtminstone går i skov. Hoppas det blir så i ditt fall.

  1. Ja jag har också hört den varianten men tyvärr även den att det nu kommer att vara så livet ut… Får hoppas på det första!

 6. Ja tänk vilka framsteg ni gjort i år du och Kiraly ska bli himla kul att följa er och Hojt nästa år :) hoppas även du kan få lite mer kunskap om laktosintollerans så att det i alla fall blir lättare att leva med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.