web analytics

SUCK

 

Jag älskar hundar och mycket som har med hundar att göra men är det några jag tycker är märkliga så är det uppfödare. Inte verkar det spela någon roll inom vilken ras dom befinner sig heller, lika ”illa” över allt.

 

Nu ska jag i och för sig börja med att säga att det finns bra och seriösa uppfödare också men dom verkar inte vara i någon större majoritet direkt.

 

Inom många raser har man hälsoprogram eller i alla fall en RAS som säger att man ska tänka på vissa saker. Dom flesta uppfödarna säger att SJÄLVKLART är dom för friska hundar. Det märkliga är sedan att väldigt många av dom ändå struntar i dessa saker…………. En sjuk hund eller en med någon defekt, bettfel eller sporrar på bakbenen exempelvis, syns ju inte i något officiellt register. Däremot om någon ”råkar” veta om problemet har uppfödaren ofta något att ”skylla” på – mentalitet tillexempel, den verkar gå hem i alla lägen.

 

Eller också så struntar man i mentaliteten också trots att man säger sig tycka att den är viktig. MH är ju alla ”seriösa” uppfödare för men intresset att se till att deras avkommor blir MH-beskrivna är definitivt inte lika stort. Intresset för att sedan använda beskrivet material själv i sin avel är ännu mindre – konstigt.

 

Diverse mygel eller undanhållande av fakta för att komma i så bra dager som möjligt förekommer också. Hur många hemsidor finns det inte med bara dom positiva resultaten synliga, resten håller man tyst om.

 

Kan man sedan som uppfödare sprida en otrevlig sanning om någon konkurrent gör man självklart det, inte alltid så sanningsenligt heller. Sina valpköpare bryr man sig om så länge dom gör ”rätt” reklam för kenneln annars struntar man i dom. Dom kan ju sprida ut negativa saker om sin hund, hemska tanke, eller också kanske det är en hund som blir kanon och går i avel vilket innebär konkurrens och förlorade inkomster, inte bra det heller.

 

Självklart inser även jag att allt detta har med att uppfödaren ska tjäna pengar, för inte sjutton är det för rasens bästa.

 

Men som jag skrev i början det finns faktiskt seriösa, ärliga uppfödare som verkar bry sig om sin ras och sina valpköpare – En stor eloge till er!

13 reaktioner till “SUCK”

 1. Kan inte annat än att hålla med,
  sen att man avlar på Kreti och Pleti blir jag sur över med,

  ALLA ser sin hund som så speciell att den måste man ju bara ta valpar på, Sen om vi parar med svart,blått gult spelar ingen roll eftersom just DERAS hund är jui såååå bra.

 2. Jag som uppfödare kan säga att detta inte är så lätt! I bland vänder man sig ut och in men för en del valpköpare räcker inte det, andra är jätte nöjda med ett telefonsamtal och ett hej! Men man har alltid ansvar för det man föder upp, ansvaret slutar inte med att valpen åkt hem utan det är där allt börjar. Det är då valpköparna behöver dig och din kunnskap som uppfödare som mest. Det är då du måste ha tid att sitta i telefon och informera, i bland hjälper det inte att du t.o.m skickar med en handbok, de läser den inte! Nåja vi har ju valt det här och någonstans brinner man för rasen och tycker detta är kul, man får ju så oerhört mycket tillbaka utav en del valpköpare, och det ger en verkligen kraft att orka fortsätta, det är ett givande och tagande!

  Collie debbaten har gott långt överstyr och är inte lätt att förklara för den oinsatte som bara läst i Hundsport pajkastningen. Satt här senast i går med en nybliven valpköpare och hanhundsägaren som dessvärre annonserar i sista Hundsport, kan säga att jag inte håller med dem eller henne. Ja hur tar man det då med en nybliven collieägare som inte vet och följt debatten, en som betalat handpenning för en vlp efter två uppfödare som egentligen är i stor konflikt med varandra men undvikit ämnet! Nu kom det verkligen upp och gisssa vems argumnet som tröt? Inte var det mina i alla fall. Nu visade det sig dessutom att denna valpköpare ringt runt till andra uppfödare för att fråga om mig, gissa vad hon fått höra? Jag är tydligen helt blåst i huvudet, avlar på hundar med stor skärpa och enormt hårda, men hallå finns det sådana collies? Nea är livlig, men skarp och hård, absolut inte! Förstår inte att andra uppfödare kan avgöra ens hunds mentalitet då de alldrig ens sett hunden!Dessutom är MH ett test som bara går ut på att skrämma och förstöra valpköparnas hundar! Har aldrig hört något liknande. Känner bara mer och mer att allt för många uppfödare på vår ras är så okunniga och så fruktansvärt elaka. Men, men man hoppas innerligt att den här debatten i slutändan leder till något som gagnar vår ras!
  Nu ska här ordans upp för att även i dag öppna hemmet till nyfikna, Riitta, Mats och Maria och Jossan kommer och jag tror även Ulla, har vispat i hop våffelsemeten som står och sväller i kylen, ska nu damsuga plocka disk m.m. Fick höra i går av dem som var här att det var oerhört viktigt att de fick ett gott intryck, rena välskötta valpar ( de var nybadade) rena glänsande vuxna hundar( också nybadade) gott fika och ett hem som inte var ett hundhus, ja tydligen lyckades jag träffa rätt i går, en valp blev bokad till ett super hem.Så nu återstår här två helvilda små sobla troll killar! ja och en tik som söker aktiv halvfodervärd, vilket inte är så lätt! Ha en trevlig söndag!
  Kramar
  Anci

 3. Man undrar ju verkligen vart uppfödarna är på väg när det är så många, och från olika raser dessutom, som håller med mig……….

  Ha en bra helg allihop!

  kram

 4. ja,se dom trevliga uppfödarna,är verkligen en grupp för sig ,man blir inte klok på dom någonstans,visst finns det söt vattens pärlor bland dom oxå.
  men förtal,på folk som köpt sjuka hundar på deras linjer är ju alldrig poppis,konstigt,eller hur?
  vart är stödet dom ska stå för ,eller dolda försäkrings skyddet,en del har det inte ens.
  att dom tjänar pengar behöver man inte ens fundera på ,vem skulle ta 3 kullar på en gång ,för att det är såååå kul,med tre kullar ,och inge jobb,eller ,,,hur många hinner socialisera dom kullarna,inte många ,tyvärr.tur man inte är behäftad med uppfödar ambitioner.
  ha en jätte bra Lördag!

 5. Väldigt intressant och jag håller med dej väldigt mkt..
  det blir bara hundarna det blir synd om i slutet.. Det är som den dokumentären om england.. hua.. hemskt. Man kanske är naiv iblnad, men herre gud vilka människor…
  Hoppas ni får en bra helg.. jag är redan rätt nervös inför tävlingen imorron..
  kramar

 6. Jag håller med dig Tyvär får man väl säga..
  Det är nästan pinsamt så vissa uppfödare kan bete sig imot uppfödar kollegor och sina valpköpare.
  Tur att några vill hålla på dock, vart skulle man annars köpa hund ifrån ;o)

 7. Håller med om allt. Visst är det konstigt att så många uppfödare verkar veta precis hur det ska vara, men har svårt att leva upp till kraven i praktiken. Att skylla dålig mentalitet på bristande social träning verkar vara ett bra sätt att bortförklara sitt val av avelsmaterial. Och när det höjs röster för skärpta krav på hälsa och mentalitet så kallas det för ”elitavel” som hotar att utarma rasen. Har med nöje följt colliedebatten som rasar i Hundsport, och tror att om man byter ut rasen och namnen så kan den gälla för många raser.
  Trevlig helg!

 8. Vi har faktiskt bra uppfödare till våra hundar..allrahelst till Nemo & Nellie *asg*
  Skämt åsido..så tycker jag ändå de är bra..vi har fortfarande kontakt med Skrållans uppf. trots att det är 10 år sen..likaså Heidis..
  Men visst är det tråkigt när det är på det här viset..skulle önska de samarbetade istället för rasernas bästa..

  Ha en trevlig helg..Kram

 9. Säger samma här som i den andra bloggen. I ”vår” rasdebatt har det nog tyvärr gått aldeles för mycket presige i det hela, någon ening verkar längre bort än nånsin.
  Kram

  1. Bettan: Håller med om det du skriver gällandes ”vår” rasdebatt men tyvärr finns det jag skriver om även inom andra raser – sorgligt men sant :(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.