web analytics

Vallhund

Elton är en vallhund!
Visst är han en pumi som är en ungersk vallhund men bara för det är det ju inte säkert att han har någon vallning i sig…… MEN DET HAR HAN :D

Det var så himla roligt att se honom i lördags.
Vi har ju varit och provat vallning en gång tidigare när Elton var 5 månader och visst såg det ut redan då som om det fanns något där. Men att det skulle bli som det blev den här gången trodde jag kanske inte.

Upplägget var att Calle, han som höll i det, var i rundhagen med fåren och man släppte in sin hund till honom. Själv stannade man utanför. Till och börja med ville Calle se om det fanns ett intresse för fåren och hur det tog sig uttryck. Behövdes det fick matte/husse också komma in i hagen.
Den enda som aldrig var in till fåren i lördags var jag, och det berodde på att jag inte kan (har aldrig vallat) och Elton behövde en kunnig hand :)
Som Calle sa: finns det så här mycket vilja och energi redan nu så blir han RIKTIGT bra när han blir vuxen om han får fortsätta valla.

När vi gick fram emot hagen så var fåren det enda Elton fokuserade på, så fort jag öppnade grinden och släppte in honom for han i världens fart iväg till fåren och sen fick Calle jobba! Man verkligen såg hur kul Calle hade när han hanterade Elton hos fåren. Elton var väldigt tänd och hade MASSOR av energi och engagemang så Calle fick verkligen jobba för att få Elton att hålla avståndet ordentligt och för att få honom att inte försöka göra allt på en gång :D

Sista gången Elton var in till fåren tog Calle fram en långpiska (som man använder när man longerar hästar), inte för att ge sig på Elton utan för att ha längre räckvidd själv så han kunde styra Elton lite lättare. Allt för att få Elton att förstå vilket avstånd som var bäst att ha till fåren.

Här kommer två bildsekvenser från Eltons sista pass hos fåren.
Filmen kommer senare…….


 

Nästa sekvens är fler bilder och på en ser det ut som om Calle är ute och går själv med fåren men Elton är där bakom :)

13 reaktioner till “Vallhund”

 1. Mania: Håller med, alltid lika kul att träffas även om tiden aldrig värkar räcka till för allt man vill göra och säga :) kram

  B-M: Enda gången Elton luktade på marken var någon gång under sista passet och då tror jag mest det berodde på att han var trött.
  Nu är ju inte Totti en vallhund så han får nöja sig med att äta tycker jag :D

  Anna: Tycker du ska ta dig ledigt och komma ner en helg och prova, Calle är jätteduktig.

 2. Häftigt att se hur de medfödda vallinstinkterna tar sig uttryck. Totti skulle nog aldrig gått in i den där hagen, utom möjligen för att beta fårpluttar på behörigt avstånd från de andra krullisarna.

 3. Kul att det gick så bra med Elton..
  Han verkar ju trivas med alla fårskallar.. hi hi..
  Tack för senast.. För mat och träningshjälp!!
  Alltid lika trevligt att träffa er…
  Hälsa hem..
  Kramar

 4. Tack alla för era gulliga kommentarer :)
  Det kanske kommer ut en film på andra gången Elton var i fårhagen, vet inte riktigt hur den blev ännu.
  kram

 5. Wow!

  Tänk att du fick din vallhundspumi i alla fall.. Det var ju i Mörrum du träffade de ”riktiga” pumina för första gången för ett år sedan och nu har du en egen pumi som du testat hos Calle. KUL!
  Grattis till din fina kille Cissi!

  Hälsa Jerker att han tagit många fina bilder!!

  Kram Maria

 6. Jönsöligan: Tack själv – instämmer om att det var trevligt som vanligt :D
  Jag kommer med ett eget inlägg om gårdagen med dom fåtaliga bilder som blev, mest sovande hundar ;) Men nu måste jag göra lite nytta….
  kramar

 7. Ahh..vilken liten vallare han är pumikillen :)Det ser riktigt häftigt ut..det syns att Elton är i sitt riktiga element..

  Tack för en trevlig kväll igår..som vanligt alltid roligt att träffa er..tackar dessutom för kardan mm..här ska kammas hundar idag :)

  Ha en underbar dag..Kram till er..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.