web analytics

Sol ute – sol i sinne

Helgen har bjudit på ett soligt, härligt väder med början mitt på dagen i lördags.
Vi hade tänkt ge oss ut och spåra på förmiddagen men vi blev, som tur var visade det sig, lite sena och kom iväg lagom när solen började visa sig :yes:

Först ut var Impe som fick ett ca 150 m långt gärdesspår, en 45 graders vinkel och en 90 graders, medvind från början och sidvind på slutet, bara en slutpinne, liggtid ca 40 min. Jerker började med ett litet pinnlet på tre pinnar och som vanligt så blev Impes markering bättre och bättre, den tredje pinnen tog han till och med upp :rotfl: . Spåret sen gick som vanligt riktigt bra, liten tendens att självbelöna sig med lite harpluttar men hade inga problem att fortsätta när husse sa till. Lite strul i sista vinkeln men löste det och spårade riktigt bra i sidvinden och stannade i alla fall till vid slutpinnen ;-)

120622_impe2
Då vi inte haft kameran med på länge så bjuder jag här på en bild från i somras på Impes fina spårteknik!

Nästa hund var Király som fick ett ca 300 m spår med 4 vinklar men bara två pinnar, liggtid ca en timme. Även han fick ett litet pinnlet fast med bara en pinne och i form av miniupplet innan sitt spår. Det skötte han superfint och när vi sedan direkt gick till spåret och släppte på så spårade han jättefint!! Första vinkeln inget problem och första pinnen tog han direkt. Andra vinkeln slog han ett varv men tog det sedan bra fram till tredje vinkeln som gick upp i motvind och där blev det stopp…. Nu är det evigheter sedan han spårade i motvind vilket jag kanske inte hade tagit tillräckligt mycket hänsyn till så efter att bara ha stått där en bra stund och inte gjort ansats till att fortsätta så valde jag att göra ett nytt påsläpp. Fördelen med underlaget som var gärde med ett tunt, tunt lager nysnö på var att man ganska bra såg vart man gått så det var inga problem att få till att bra påsläpp precis efter vinkeln. Och då tuffade han på så himla bra den långa motvinssträcka jag lagt, sista vinkeln gick också ok och sista biten i sidvind in till slutpinnen skötte han också bra :heart:

Nöjd med Király men mindre nöjd med mig själv… Jag vet ju att han inte tar tag i nya problem utan där väljer att inte göra något alls så jag måste se till att göra det lätt för honom när han får en ny typ av spår, som motvinden i det här fallet. Ska försöka spåra i veckan och då se till att jag gör rätt ;-)

Sist ut var Hojt som nu äntligen fick ett riktigt spår och så himla glad han blev för det :rotfl:
Hans senaste spår var på nyårsafton och innan det var det också drygt en månad sedan han spårade så det var verkligen efterlängtat. Han fick ett ca 200 m spår på fyra vinklar i med- och sidvind samt två pinnar. Jag gjorde ett dåligt fokuserat påsläpp så det fick jag göra om och då ångade han iväg, tur han inte väger så mycket när man ska hålla emot ;-) . Första vinkeln gick han över någon meter men sedan tog han den bra, hade lite svårt i sidvinden att hålla sig i kärnan men då han knappt har spårat i så kraftig sidvind någon gång så var det dumt av mig att inte underlätta det för honom… Men med lite bestämdhet från mig så jobbade han jättebra! Första pinnen låg efter där jag gått över ett gångstråk där det gått både folk och hundar på förmiddagen och det var så intressant att se hur han löste den, för honom helt nya, svårigheten: Han bara fortsatte i mitt spår rakt över och gjorde inte en ansats till att ens kolla det korsande spåret :inlove: Stannade fint vid pinnen men upplocket fungerar inte riktigt i spåret ännu … Båda de följande vinklarna fick han jobba lite i (hmm lade nog ett för hans utbildningsnivå alldeles för svårt spår…) men löste det och stannade även vid slutpinnen riktigt bra. Så himla nöjd med honom och hur han verkligen ansträngde sig att försöka lösa alla de nya svårigheter jag lagt – nästa spår får bli ett liiite enklare utbildningsspår med återgångar i stället för vinklar så han lär sig att jobba tillbaks när spåret ”försvinner” ;-)

Gårdagen var precis lika solig och fin vilket var tur det då jag och Hojt börjat på en lite annorlunda lydnads”kurs”. Vi är tre stycken som ska träffas varannan, var tredje vecka och hjälpa varandra med lydnadsträningen. Upplägget kändes kanonbra och vi hade ett både trevlig och givande första tillfälle i går på dagen. Både bra träning och bra diskussioner, för att inte tala om att var och en fick bra läxor med hem till nästa gång :yes:

Idag blir det vilodag för Hojt, och för matte ett tag i alla fall då en sådan här helg sätter sina spår :-( . Men i kväll är det ridhusträning och då får bara Király åka med :-))

8 reaktioner till “Sol ute – sol i sinne”

 1. Det gör nog inget om det blir lite svårt i bland, hur ska han annars lära sig? Och han löste det ju :yes:

  Trist att ryggen inte bättrat sig än :(

  1. Ja han är en liten pärla i spåret och försöker verkligen lösa problemen :heart:

   Mmm nu börjar jag bli liiite trött på den :reallypissed:

 2. Åhhh! Vilket fint väder ni har haft = Avis! Härligt med spårträning & skönt att hundarna utvecklas & det känns bra. Blir inspirerad :-) men det får vänta.. här är det inget roligt underlag… Kul med en ”annorlunda” lydnadskurs – låter som ett smart upplägg! Kram

  1. Ja det är ju ingen riktig kursn men jag tror verkligen jag kommer att äntligen få igång Hojts lydnadsträning ;-)
   kram

 3. Man njuter verkligen när solen skiner, man får hopp om en vår igen. Trägen vinner och Impe verkar ju ha en fin näsa, tänk så lärorikt att ha 3 så olika individert att spåra/träna med.

  Kram

  1. Ja men idag var det verkligen ”tillbaks till verkligheten” med detta snöslask :-/

   Mmm man lär sig verkligen massor :yes:

   kram

 4. Så duktiga ni är! Rätt nivå på övningarna så blir allt perfekt men härligt o testa av ibland och man blir ju då lite taggad av att de är så duktiga trots allt!
  Bra att hålla igång träning trots din tråkiga rygg :-( Har du bokat tid för behandling ännu?
  Ta hand om dig nu så du orkar med kvällen! :-)
  Kram

  1. Ja det var så himla skoj att Hojt fixade allt nytt bara genom att anstränga sig mer :heart:

   Hmm försökte faktiskt nyss men hon var sjuk ;-)

   Ja då det ska jag, vi ses :-))
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.