web analytics

Kan man lite på allt man läser och hör?

Ja det är en intressant fråga tycker jag och den blev extra aktuell i veckan som var.

Jag är handledare på SKKs distanskurser och en uppgift i en av kurserna är att utvärdera ett BPH-protokoll. Har man ingen egen hund som gått BPH så ger jag dom någon som jag vet har gått. I senaste kursen fick en deltagare Rayas protokoll och personen i fråga gjorde en utmärkt analys. Men personen förstod inte riktigt bedömningen av Rayas socialitet då den på ett ställe var låg för rasen och på ett annat var normal för rasen vilket gjorde personen fundersam. Jag förklarade efteråt att det som inte kom fram i protokollet var att under hela första delen så åkte det en traktor på gärdet bredvid och för Raya lär det som om någon drog ut linan/trasan på en lure coursingtävling. För henne var allt folket runt henne bara ”vanliga funktionärer” och inga hon behövde bry sig om. När sen traktorn åkte och beskrivningen fortsatte så återgick hon såklart till att engagera sig i det som hände på själva BPH-banan, därav att det blev olika bedömning av hennes socialitet. Helt normalt och självklart att det skrevs som det gjorde i protokollet men hade man varit där och sett det hela så hade man förstått varför det blev som det blev.

Likadant så diskuterade jag hundars vardagsmentalitet med en person som lever att annat liv än jag och självklart hade vi olika åsikter om vad som är en bra vardagsmentalitet. Vissa saker som jag ansåg viktiga förstod personen inte alls och nått som personen tyckte var jätteviktigt hade klart lägre prioritet för mig.

Inget av detta är konstigt egentligen men något man bör ha med sig när man pratar med folk om subjektiva saker. Bara för att någon tycker att en hund tillexempel är bra mentalt så kanske någon annan tycker att den hunden har klara brister. Sen säger jag definitivt inte att man inte kan lite på ett BPH-protokoll, jag tycker all form av mentalbeskrivning är viktig att göra. Men vi lever ju alla olika liv och prioriterar olika saker. Mycket kan man få fram genom att prata med folk och läsa ett BPH/MH-protokoll men är det något som man verkligen vill veta, allt beskrivs ju inte på BPH/MH tillexempel, så ska man nog försöka träffa hunden i fråga själv och bilda sig en egen uppfattning.

Sen finns det ju bilder och frågan är hur mycket kan man lite på dom? De flesta lägger väl ut bilder som dom är nöjda med och som visar nått positivt, fint eller i alla fall något roligt. Inte alls konstigt att jag mest lägger ut bilder på hundarna och min kära man, men betydligt mer sällan på mig själv.

 

4 reaktioner till “Kan man lite på allt man läser och hör?”

  1. Ja ibland känns det märkligt hur olika man kan tolka saker. Vissa saker som är självklara för någon är inte alls så för någon annan. Fast åsikter går ju isär. Egentligen är det inget konstigt med det – att man tycker olika alltså. Jag menar att bara för att man inte tycker som jag så behöver man ju inte nödvändigtvis ha fel.
    Däremot så är det alltid bäst att bilda sig sin egen åsikt och vara den trogen. Ett val man kan stå för känns helt klart som det bästa. Kram

    1. Nej verkligen inte något fel, men man behöver vara lite uppmärksam på det vilket jag inte tror alla är…
      kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.