web analytics

Genomgång av helgens träning

Här kommer en ”rejäl genomgång” av helgens träning i Hässleholm. Vi träffades på Hässleholms HU och på den ena planen var det jag, Király, Sara, Stimm, Zappa, Martina och Bibi och på den andra tränade Cathrine agility med sina tre hundar.

Jag och Király började med ingångar i fotposition, vändingar på stället och starter. Király var till att börja med lite störd på allt runt omkring men efter en liten stunds jobbande med snabba belöningar så blev fokuset riktigt bra.

Mitt största problem är att jag vrider mig lite mot honom både med huvudet och överkroppen och lyckas jag vrida upp det så böjer jag mig i alla fall lätt framåt. Hur svårt kan det vara att sträcka upp sig? Jag ”skyller” på att jag har en liten hund men då får jag bara höra att ”det är ingen ursäkt”, jag får vänja mig vid att jag inte ser honom! Hm någon som har något bra tips på hur jag ska lära mig sträcka på mig då jag inte har tillgång till någon stor spegel när jag tränar själv?

Ett kort pass till hann vi med efter Stimm och Zappa och då provade jag först om han kom tillbaks med saker till mig även i denna miljö. Använde hans älskade gula boll och det var inga problem – härligt! Så himla roligt att han väljer att komma tillbaks till mig för mer lek/jobb. Körde lite mer ff och fick lite belöningsplaceringstips och tankar om hur vi ska fortsätta framåt.

På söndagen valde vi att också åka till Hässleholms HU för lydnadsträningen. Den här gången var det några ekipage som tränade rallylydnad på den plan vi var på i går så vi tog den andra och den här gången fick Király vänta lite. Han var ganska skällig till att börja med så fort jag gick ifrån honom en bit men efter lite, från mig fokuserad, belöningsträning så tystnade han och fann sig i att vänta på sin tur!

Var osäker på hur pigg på att träna Király skulle vara idag efter gårdagen som nog var ganska jobbig. Först bilfärden till Hässleholm sedan träning och efter det hem till pappa och farfar dit även mamma och syster Bibi kom. Bror Frank dök också upp och efter hans frisyrbyte blev det en lång skön promenad med massa folk och hundar. Dagen avslutade Király i soffan mellan mig och Sara innan han och jag somnade sött i gästsängen.

Jag började träningen med att leka med favoritleksaken från Klickerklok.se och Király gick igång rejält! När vi sedan började med ”friaföljet” gick han jättefint! Försökte sträcka på mig bättre idag men oj så svårt det är….. Király hade ett härligt fokus och brydde sig inte ens om att jag gick rakt emot Sara som satt på huk och fotade. (Mina farhågor om att han inte skulle ”orka/vilja” kom verkligen på skam).

Vi fick till bra vändningar och jag börjar få ordning på mina egna fötter. Nu ska jag fortsätta med vändningar åt alla håll och att även ta ett steg efter vändningen, sedan blir det till att lägga på ett steg före vändningen också.

Snabba lägganden och ställanden tränade vi också. Lägganden börjar bli bra men nu måste jag flytta runt de i förhållande till mig och inte bara med Király framför mig. Ställandet går också framåt om än saktare, han förstår inte riktigt men när han väl ställer ner alla fyra tassarna i marken så står han verkligen kvar vilket är bra. Även här måste jag få till ordförståelsen så jag kan börja flytta runt det.

Provade även sitt-stadga om jag rör mig och det fungerade när jag stod mitt för honom och rörde mig bakåt och framåt, behöver alltså få till mycket mer träning så han förstår vad jag vill oavsett var jag står.

Vi fick till mycket bra träning både lördagen och söndagen och Sara kom med många bra tips och förmaningar. Bland annat följande: ta det lugnt och stressa inte (bättre att lära in momenten i små steg och ordentligt), krångla inte till saker, sträck på dig och tänk på var och hur du belönar, försöka komma igång och träna utomhus. Vet att jag inte alls hade kommit så här långt om jag inte haft dig Sara, du är guld värd!

Efter träningen gick vi en sväng och Király och farfar Zappa kom igång och lekte som bara den. Så himla skoj att se dem och så väldigt typiskt att vi inte hade kameran med just då….. Snacka om två som förstod varandra och lekte på samma sätt – pappa Stimm fick inte vara med.

Efter promenaden åkte vi tillbaks dit där vi lagt två spår på ett gärde åt Stimm och Zappa. Sara gick först med Stimm och efter det lade jag ett till Király. Ca 50 meter på gärde med gammalt liggande gräs, medvind och en svag böj mellan första och andra pinnen och sedan rakt till en slutpinne. Det fick ligga medan Sara och Zappa gick sitt spår sen var det vår tur. Då hade det nog legat sådär 20 min. och jag gjorde som vanligt vid påsläppet även om jag satte ner honom några steg framför punkten den här gången. Han snusade lite i början och det tog några sekunder innan han insåg att han skulle spåra. Men sedan gick han riktigt fint. Tog båda småpinnarna och stora slutet utan problem och spårade med låg nos nästan hela vägen i mellan – KALAS! Jag är så jättenöjd att vi fick till ett spår på så bra mark och att det gick fint, känns skönt inför framtida spåranden här hemma när väl snön försvinner.

Jag är riktigt imponerad över Király som höll ihop så bra och att han var så himla duktig som han var under all träning i helgen med tanke på att vi normalt mest tränar själva här hemma. Hans glädje över att få göra saker tillsammans med mig och hans vilja att hela tiden fortsätta träna är fantastisk egenskap och jag hoppas verkligen att jag ska kunna ta till vara den glädjen och förvalta denna lilla hund på bästa sätt!

22 reaktioner till “Genomgång av helgens träning”

 1. Du har så rätt så Sara, ska verkligen anstränga mig att inte ställa för många och höga krav på lilla Kungen :inlove:

  Tack Anna :heart:

 2. Egentligen handlar det inte om att inte titta på honom utan att lära sig att vara rak i ryggen även fast an sneglar och då ser man dom i ögonvrån det går men kräver viss teknik ;) men du gjorde det jätte bra i helgen tycker du sträcker på dig på dom flesta bilderna!
  När det gäller att inte stressa handlar det mycket om att inte stressa när det gäller att ställa krav, Det är så himla lätt när man har en hund som vill så mycket och helst hela tiden att man tränar och tränar och tränar massor och utan att man tänker på det själv kräver man extremt mycket för dom har ju lärt sig så lätt hela tiden men en 7 månaders unghund behöver ta det i lagom tempo så att man inte helt plötslig börjar ställa krav det ska vara roligt i måååånga år.

 3. Man blir så glad över att läsa om din arbetsglädje med lille Kungen! Och så kul att du har en duktig och motiverad träningskompis i Sara.

 4. JAg kan säga det är minst lika svårt att sträcka på sig fast man har en stor hund. Egentligen borde man inte träna vissa saker för mycket själv just för att man lägger sig till med ovanor. Oftast går de dessutom mycket bättre om man sträcker på sig, man får lära sig ”känna” var man har hunden. Fäst blicken högt i fjärran nånstans ;-) För övrigt mycket positiv läsning, men varför så korta spår? Är det för att han är så liten?
  Kram på dig

  1. Just den här gången finns det flera anledningar till det korta spåret:
   I höstas var han inte så gammal när vi spårade ett antal gånger och sedan har det ju varit 3 månaders uppehåll. Första gånge efter vintern var för några veckor sedan och då gick det sådär alltså tänkte jag göra det enklare för honom den här gången. Sen hade vi ju kört lydnad i två dagar och med tanke på att han ”bara” är 7 1/2 månad tänkte jag att han kanske var trött och jag ville att han verkligen skulle lyckats därav att spåret inte blev så långt!
   kram

 5. Jag håller med dig Cissi! Det är MYCKET svårare med liten hund till skillnad mot större. Du har ingen aning om hur de är placerade. Med Milou när han var fullpälsade var jag inne på att sätta en stor rosett i pannan bara för att ha en liten aning om position ;) Det enda sättet är att ha någon som klickar åt dig när hunden är i rätt position!
  Kul att träningen går så bra! :) Alltid kul att läsa om era framgångar :)

  1. Tack :yes:
   Man kanske skulle ha en sådan där ”pinne” som småbarn hade på sina cyklar (i alla fall förr i världen) så man såg dom – fast Király skulle kanske inte uppskatta den :-P
   Tror jag håller mig till det du säger med någon som klickar åt mig :-))

 6. Härligt med träningshelg..inte lätt att se vad man gör för fel om man tränar själv..kul att det går bra och att han är så duktig..han ser för go ut den lilla trasselsudden på korten :)
  Lite lustigt att se barmark..här är det vitt igen..verkar som vintern inte tänker släppa taget än på länge..
  Kram

  1. Ja och han är precis lika go som han ser ut :inlove:
   Hm håller med, här får vi just nu mer snö och är kallt så det lär dröja innan barmarken kommer här med…
   kram

 7. Hmm kom på att kommentera att inte titta eller vrida sig.. Jo det är svårt med en liten hund, men det är bara träning som gäller. Det gamla tipset att ”torrgå ” är faktiskt inte att förringa. Att träna sig gå rakt och göra vändningar utan hund ger bra resultat.

 8. Jättekul att få se bilder och läsa om ert flit och er träning som går så bra. Är riktigt avis på att du har en så dukitig PT :D det är minst sagt guld värt. Både träningsmässigt och ger en sporre att komma i gång och hålla det flytande. Själv har jag varit så trög denna kalla snödjävliga vinter :-X
  Men hoppas få en nytänding här i vår..Vi har inte brottom på något sätt ;)
  Ska bli så skönt när snön försvinner när den nu gör det. Här har vi fortfarande massor av vitt kvar tyvärr. Det har nu legat på 20 -15 minus i nästan en vecka vilket gör att man inte har lust att stå stilla på stället precis ;) Längtar verkligen efter sol och barmark och kaffe mot en södervägg.

  1. Tack! Ja det är så viktigt att ha en bra PT framför allt för det här att hålla det flytande som du skriver. Jag har en tendens att mest träna på det vi är bra på och det tycker Sara är lite onödigt vilket hon har helt rätt i ;-)
   Det är mycket lättare att vara ute och träna när det är barmark så du ska se att du kommer igång bara snön ger sig någon gång….Vi får just nu påspädning på snön vi redan hade :-/
   Det där med att torrgå har du rätt i, ska ta och gå ett pass redan nu i em tror jag!!

 9. En annan fördel med att ha blicken framåt är att man faktiskt går RAKT då. Tittar man på hunden kan man vingla rätt bra trots att man bara ska gå framåt. En klar fördel!

 10. Han gillar att ha tungan ute på kort :)
  är det det som kallar hålla tungan rätt i mun :D

  vad kul det är när man ser att träningen gett resultat och när det funkar så bra..
  och alltid skitbra att ha nån som kan peta och pilla i det man gör så man gör rätt :)
  det är så mkt man själv inte ser!!!
  Kram

  1. Ja att ha ett par ögon som tänker lika som man själv är verkligen viktigt, i alla fall om man inte är så specillet duktig själv :-P
   Tror du har rätt där, exakt sådär är det att ha ”tungan rätt i munnen” :inlove:
   kram

 11. Vilken härlig läsning! Det känns lite konstigt att se barmark bara … Men det blir väl vår i år också, även om det känns tröstlöst just nu.
  Det är så kul med valpar, eftersom det händer så mycket i träningen på samma gång. Det är tacksamt att hålla på. Att Király dessutom tycker att det är roligt och bjuder till gör det förstås extra roligt.
  Ja du, Cissi. Att sträcka på sig och INTE titta på hunden är allt annat än lätt. Men jag håller med – det spelar ingen roll hur stor hunden är.
  Prova med att räta upp dig och – framför allt – höja huvudet. Fäst sedan blicken på det du har framför dig (det spelar ingen roll om det är långt dit) och håll kvar den där. På så vis KAN du inte vrida dig mot Király. Det är svårt, men det går. Jag vet, för jag har provat. Och efter ett tag går det av bara farten utan att behöva fästa blicken.
  Lycka till!
  KRAM

  1. Ska verkligen försöka fästa blicken framåt, för som du säger blir gången rakare av det också :yes:
   Svårigheten är att jag inte ser hur han går och i och med det vet jag ju inte om han går rätt!?!
   Funderar på om man i alla fall tillfälligt ska flytta till Skåne då det idag kommer mer snö här med :(
   kram

 12. Han hade verkligen superfint fokus det jag såg av era träning. Kommer att bli spännade att följa er utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.