web analytics

Valpläger

Skulle egentligen ha åkt till Stockholm idag då min lillasyster är hemma i Sverige med sin 3,5 månaders son men med tanke på vädret (trafikvarning både i dag och i morgon) blir det till att stanna hemma. Väldigt trist att inte få träffa dom men förhoppningsvis kommer dom tillbaks snart, annars får jag väl bita ihop och ge mig av till London ;)

Till att börja med vill jag säga STORT TACK till Sara som fick mig att åka på detta valpläger. Har man en valp och har planer på att tävla och vill prova ett annat sätt (annat för mig i alla fall) att träna hund på ska man definitivt kosta på sig detta läger hos Klickerklok.

Lägret var givande både ur ”vardags”-synpunkt och för att bygga bra beteenden för tävlingsmomenten. Det vill säga vi fick mycket bra tips och förslag på hur man kan, genom lek och hur man belönar, få fram grundbeteenden som man sedan har stor nytta av när man ska sätta ihop lydnadsmomenten.

Begrepp som:
”Grunda brett”
”Träna för tävling”
”Forma beteenden”
”Lugn i olika situationer”
”Förebygg problem – dyker något upp ta tag i det direkt och gör en plan”
”Förstärk bra saker”
”Utvärdera och revidera hela tiden hur du tränar beroende på hur hunden förändras”
”Jag ska alltid avsluta respektive starta våra aktiviteter”

genomsyrade alla tre dagarna.

Vi varvade teori inne i värmen med praktik i ett ridhus där valparna fick korta träningspass och korta pass i buren för att lära sig både att koppla av och att fokusera när andra aktiviteter pågick runt omkring. Fungerade utmärkt.
På fredagen hade Király först svårt att både fokusera på mig och att koppla av med så mycket folk och hundar runt sig men det blev bättre och bättre hela tiden. Både lördagen och söndagen kunde han till och med halvsova i buren mellan sina pass där han var fokuserad på mig :yes:

Då vi var i ett ridhus var ljuset inte det bästa för att fotografera men B-M gjorde bra försök. Här är några från fredagen när vi provade inkallning genom att Fanny höll i hunden och föraren gick (eller sprang) därifrån:

och som ni ser var det full fart till mig :inlove:

Jag och B-M bodde ihop på ett motell och vi hade jättetrevligt. Första kvällen hade Király lite svårt för Lydia (liten söt lagottovalp på 3,5 mån) men det dröjde inte så länge innan hon fick igång honom i lek:

Efter lekstunden var det skönt att mysa tillsammans i min säng:

Lördagen började med ”följsamhet”. Fördelen att börja med att backa och få hunden fokuserad på mig som grund till fotgåendet är att man ser exakt hur hunden beter sig och man kan belöna bra fokus och attityd på ett enkelt sätt. Belöningen ska komma precis bakom vänster knä för att få in det trevliga med att vara just där :))

Här är några exempel på vad som händer med en ”rörlig” hund när matte är sen med belöningen:

och så här bra blir det när matte lyckas med tajmingen:

På lördagseftermiddagen delades gruppen i två och den ena var kvar inne för att prova det här med att ”forma beteenden”. Vi var sex stycken med varsin hund och Király var jätteduktig både på att fokusera och koppla av – SÅ skönt!

Först skulle vi prova med att få hunden att backa. Király kände ju lite igen situationen så han provade både ligg, snurr och ”lyfta på benet mot mitt ben” innan jag fick in honom på ”backa-tanken”. Blev lite imponerad av att han trots ny miljö och störningen av människor och hundar så tätt inpå bjöd beteenden vi tränat en del på hemma! När han väl insåg att han inte fick något för detta kom backandet ganska snabbt det med. Och när dom andra körde alldeles framför honom kunde han ändå välja att sova hos mig :-* 

Söndagsmorgonen var det vår grupp som var i ridhuset och jobbade med att springa till target och bakdelskontroll via klossen. Där har vi ju börjat lite men fick bra tips på vad jag skulle förändra för att få till det bättre. Tillexempel har jag haft problem med att han inte väntar på ”rätt-markeringen” utan så fort det dröjer lite börjat röra sig. Men när jag provade lite omvänt lockande så fick jag snabbt till att han väntade på ”rätt-markeringen” även om den dröjde två sekunder!

Så himla roligt när man så direkt märkte att det här sättet att träna verkligen fungerade för oss. Nu ska jag sätta mig och skriva rent alla anteckningar och sedan göra en plan! Hur vill JAG ha det med vår träning? Vad vill jag grunda med för beteenden? Hur ska jag gå tillväga för att få till bra beteenden som jag kan använda i momenten sen? Hur många rörelser ska jag sätta ”kommandon” på? Där var nämligen också ett för mig annorlunda tänk, att sätta ord på en rörelse inte på en position. Hunden lär sig fortare och gör saken snabbare och med bättre precision om den vet vilken rörelse den ska göra. Tillexempel är ju att sätta sig från stå en rörelse med bakbenen medan att sätta sig från ligg är en rörelse med frambenen. Intressant sätt att se det hela på och jag ska fundera lite på hur jag känner att jag vill göra med detta.

21 reaktioner till “Valpläger”

 1. Roligt att ni hittat hit :)

  Ja valplägret är verkligen värt att gå!
  Känner igen det där Madelen, första gången anmälde jag mig för tidigt då tiken gick tom så nästa gång väntade jag med att anmäla mig tills jag viste att det blev en valp till mig ;)

 2. Jag hittade hit från Klickerkloks sida på Facebook. Jättekul att läsa om er lägervistelse och att ni tyckte så mycket om den. Jag ska förhoppningsvis gå den i maj, bara det blir en valp till mig :D .

  Lycka till!

  Hälsningar Madelen

 3. Hej!
  Vad kul att läsa om erat valpläger – jag ska gå det i mars! Det verkar ju som att ni är mycket nöjda allihop. Jag hämtar min valp om två veckor och i januari ska vi gå grundkursen en helg, också för Klickerklok. =D

 4. Vilka bra bilder!! Såå söta när de ligger i sängen :D och härlig bild när sanden yr vid inkallning.. :) Fin jacka har du med.. :)
  jag vill med åka på läger.. Så himla kul…
  Kul att testa nåt nytt!!
  ha det gott.. kram

  1. Ja läger är alltid roligt och det här var extra kul eftersom det gav så väldigt mycket nytt för mig :))
   Ha det bra själv!
   kram

 5. Maria: Ja, jag var lite orolig att den inte skulle vara värd all pengarna den kostade men det var den verkligen – med råge dessutom :))

  Bettan: Kan stark rekomendera denna kurs om du ska skaffa en ny valp någon gång!
  kram

  Britt Marie & Rudi: Tack, roligt att du tittade in :)

 6. Hej! Vad kul att läsa om det roliga lägret! Din hund är väldigt söt dessutom. Jag önskar att jag och Rudi åkt på något liknande läger när han var valp. Det är säkert nyttigt förutom roligt. Nu har ni många idéer att jobba med under vintern! Lycka till!

 7. Vad roligt ni har haft det :D Super när det blir så bra som man hoppats på och lite till.. Jag var ju med bra sugen på detta läger men det kostade en bra slant som jag inte hade råd med just nu.. Men jag tror absolut du har fått valuta för dina pengar ;) Ska bli kul att följa er. :)

 8. Det låter som om allt varit på topp.
  Roligt att han fungerade så bra i ny miljö, både boende och kurs. Det bådar gott.
  Stort lycka till framåt, ni verkar ju verkligen vara på rätt väg!
  KRAM

 9. Tror du glömde nämna att Fanny tyckte att du ”grundat väl” i träningen, (sträck på dig) och att Király ”var jättehäftig att jobba med”, om jag minns rätt!

 10. Så bra sammanfattat! Hoppas att det är OK att Totti hänvisar till din blogg för dem som vill veta vad som hände på valplägret. (Har ännu inte hunnit titta på mina anteckningar.)

 11. Jätteintressant att få en sammanfattnig, är så himla kul träningssätt. Tex detta med baklängesmarsch har verkligen fått Veto att fatta vad fotposition betyder, förut låg han för långt fram och för långt ut hela tiden.
  Kanonkul att få se alla fina foton oxå. Goa bus och gosbilder på hotellet :)

 12. Vilken rolig läsning är så glad att du är nöjd med lägret :-)
  Jätte fina bilder på finaste lilla Király så kul att han fungerade så bra i den miljön kommer bli så himla kul att följa er framfart :-D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.