web analytics

Mat….. + 4 år

Hundfodermarknaden är en ren djungel!
Torrt eller färskt? Extruderat eller ungsbakat? ”Kött”, ”kyckling” eller ”fisk”? Spannmål eller inte? Svensktillverkat eller inte? Svenska råvaror eller inte? Smakförhöjande tillsatser eller inte? Dyrt eller billigt? Kvalite? Drygt så man kan ge lite eller odrygt och ge mycket?

Ja som ni hör finns det mycket att fundera på om man är lagd åt det hållet ;-)
Det finns ju folk som inte funderar alls utan ”bara tar något hyfsat billigt” och deras hundar mår normalt troligen lika bra som dom som väljer med stor omsorg.

Där jag personligen tror det spelar roll är för hundar som har större behov av energi än normalt och där matte/husse har egna ”principer” om vad man ska äta och inte ;-)

Här hemma har vi både hundar som kräver mer energi än normalt och en matte/husse som har åsikter även om vad hundarna stoppar i sig vilket gör det svårt att välja foder. Jag tycker det finns stora fördelar med färskfoder men tyvärr finns det även nackdelar – till exempel när man ska ut och resa och när man ska ha valp……

Alltså funderas det fram och tillbaks här hemma just nu – ska vi fortsätta med färskmaten eller ska vi byta till torrmat? Och om vi byter, till vad ska vi byta ?:-)

Vill helst inte att kostnaden ska styra utan välja utifrån det jag personligen anser är bra kvalite och något som jag vill ge min hund. Men tyvärr kommer man inte ifrån kostnaden när man inte har en outtömlig källa att ösa pengar ur :-/

Hur resonerar ni som läser detta?
För och nackdelar  med det ni ger i dag? Och vad ger ni idag?
Skulle ni ge något annat om ni hade mer resurser?

Vore roligt om ni som läser här svara och kommer med lite åsikter :yes:

Avslutningsvis vill jag skicka ett stort, stort grattis till Királys pappa, fastrar och farbröder i Akinnaz t-kull som idag fyller 4 år!!!
Här är en bild där Király träffade sin far för första gången :heart: 

 

18 reaktioner till “Mat….. + 4 år”

 1. Ni är inne lite på samma sak Sara och Jeanette, hur är det med kvaliteten på färskfodret (och just i det här fallet Nordic) egentligen?!?

  Så svårt det här med hundmat när man har så mycket åsikter ;-)

 2. Intressant! Jag ger mina Hill´s Aktive & tycker de mår bra av det + att de tom går att träna med som belöning :-) Under en period så hade jag 50/50 av Nordic Plus & Hill´s då min förra hund var ingen fan av torrfoder. Tycker nog ändå att de håller sig i bättre kondition nu, då jag gav Nordic så fick jag en känsla av att det var svårt att veta om de fick tillräckligt med energi samt om maten alltid var shyst (transporter, upptining m.m)…

  Men som sagt det är en smakfråga ;-)

 3. Håller med det är mycket lättare med torrfoder till valp då man kan träna upp det! Annars föredrar jag färskmat även om Stimm inte mår anmärkningsvärt bättre eller sämre på det om man bortser från att han nu mera har ett pytte litet fett lager på kroppen också ;) sen slipper man tillsatser osv . Men det är ju också känsligare än torrfoder och kan ju lätt bli dåligt mitt Nordic luktar snusk efter bara någon dag i kylen, föredrar helt klart Vom og Hundemat men det är alldeles för dyrt och jag kan inte komma på varför finns inget som motiverar deras pris!

 4. Vi kör med samma foder som uppfödaren rekommenderade och födde upp valparna på. När vi hade allergiska golden så testade vi med kött men leveranserna till butiken och dess obefintliga lagringsmöjligheter körde i hop sig med Classes jobbtider så det fick vi sluta med. Det hjälpte ändå inte ett dugg för allergin så det gjorde inte så mycket.

  Vi har testat att byta till billigare och dyrare, Av det billiga blev de hemska i pälsen och fes konstant och det dyrare gjorde dem HYPER aktiva (värre än vanligt alltså ;) ) och skruttiga i kistan. Kort sagt så verkar de må bra av den maten de får nu och det är ju det viktigaste!

  1. Håller helt med dig, har man hittat ett foder som fungerar så bra – behåll det!
   Nyfiket frågar jag ju då vad det är du ger grabbarna Brun ?:-)

   1. Det är skönt att ha ett foder som funkar, börjar man tänka och grubbla om vad som är bäst blir man ju helt nojig! Det blir i alla fall jag ;)

    De får Robur 27/15

 5. Jag tycker att det är jättejobbigt det här med mat till hundarna :-?
  Idag ger jag Nordic som bas och det fungerar bra tycker jag, men det är såå äckligt att hålla på med :-P
  Den sista tiden tycker jag att korvarna blivit värre och ”stinna” så om man glömmer att sticka hål på korven när den är frusen ( vilket min kära man alltid glömmer) så sprutar det blod åt alla håll och kanter när man öppnar den = superäckligt då det luktar gam och köksluckorna blir ner blodade.
  För mig fungerar det inte att enbart ge Nordic eftersom jag är borta mycket.
  Nordic ska vara bra att ge till valpar ( känner många som föder upp sina valpar på Nordic) Rufus fick Nordic som valp och fungerade bra på det medan Shirley var jag tvungen att sluta ge mellan 3-7månader ( veterinär ordination pga att hon växte förfort).
  Jag funderar på att byta från Nordic till Vom og Hundemat, som inte är så äckligt som Nordic.

  Nu till mitt problem, vad ska jag ge för torrfoder????
  Jag vill bara hitta ett bra foder som fungerar till mina hundar.
  Idag ger jag Eukanuba agility för aktiva hundar och det funkar inte.
  Hundarna är fina i pälsen mår bra men fiser hela tiden :-(
  Anledningen att jag har det fodret nu är att jag provade Eukanuba för känsliga magar, som funkade kanon bra förutom att jag var tvungen att ge hundarna så jättemycket mat för dom tappade i hullet.
  Tom Nikki som är kastrerad blev tunn. Och eftersom han inte är så stor i maten så åt han inte upp så stora portioner som han behövde av den maten. Ingen ekonomi heller för den delen när man var tvungen att ge så mycket.
  Jag har provat flera olika sorter som tex Nuttra, Royal, Standart mfl
  men har inte hittat något riktigt bra till mina fisande pojkar.
  Shirley äter Royal Canins juniorfoder, funkar bra då hon inte är någon fislisa :-P men tycker att hon kanske inte är så fin i pälsen som pojkarna är, Men det kan oxå vara så att hon har en helt annan päls än killarna. Laxolja får dom oxå.

  Vet du något bra torrfoder till fisande aktiva hundar??????

  1. Ja hade jag kunnat ge Vom och Hundemat hade jag gjort det men det finns igen här omkring som är återförsäljare av det tyvärr.

   När det gäller torrmat ÄR det svårt men har du provat ProPlan till exempel? Király åt deras valpfoder som liten och var hur fin som helst och växte alldeles lagom fort :yes:

   Har du kollat med Åsa? Hon kanske har något bra tips :-))

 6. Jag föredrar en bas av färskfoder, och då Nordic ( inte Bravo , eller Klass ) plus torrfoder. Torrfodrets sammansättning beroende på hund.
  Att ha valp , färskfoder och resa går ändå riktigt bra. :))Använder man sig av Nordic håller det sig upptinat 4 dar i kylskåp. Man kan köpa 2 kg förpackning, lägga i kylväska, så håller det ännu längre innan det tinar, och är helt ok. :))

  1. Nyfiken även här på vilket torrfoder du använder?

   Ja med tre hundar går det ju åt fort och en helg bort lär inte vara något problem. Svårigheten blir om man är ute med husvagnen en vecka eller mer, då är det svårt att förvara det :-/

   1. Det har varit lite olika, men ett som jag gillar är Acana. Hundarna mår bra av det, lagom fördelning av kolhydrater och protein. Mina hundar har alltid blivit för smala av Orijen t ex. Ett annat är Wild Life ( tror jag det heter )

 7. Ja hundmatsdjungeln är enorm. Så klart att man vill ge sin hund bästa tänkbara foder. Tror absolut det finns bättre och sämre foder på marknaden. Men vid de flesta undersökningar som görs så framkommer det allt som oftast att vi har väldigt bra foder till hundarna vad vi än väljer här i Sverige.

  Sedan tro jag en del foder är alldeles för överskattade och du får betala en hel del för reklamen kring detta foder. Det jag personligen är ute efter är att få ett foder som är proteinrik och kolhydratfattigt och som inte innehåller massor av spanmål. Som tex.vete, råg, majs och gluten – de ingredienser som oftast associeras med matsmältningsproblem. Fodret får gärna ha naturligt Omega 3 från tex fisk (EPA; DHA) som bidrar till ett gott immunförsvar bla.

  Jag har provat mig fram lite under åren, med lite olika foder och haft både torrfoder och några olika sorters färskfoder. Ibland har jag blandat dessa.
  Just nu kör jag ett torrfoder på båda hundarna som är proteinrikt och utan en massa spanmål samt att jag har fördelen att ha en man som jagar så jag kan sticka till dem lite viltkött av olika slag. Rådjur, vildsvin, hjort och älg.
  De får detta både i rå form och även tillagat blandat med sitt torrfoder som de får ibland uppblött och i bland i torr konsistens. Ibland med någon liten matrest från oss tvåbeningar som uppskattas så klart.
  Det sägs att hundar inte behöver byta foder och kan äta samma mat år ut och år in osv.. Men jag ser stor uppskattning hos dem när det är något nytt eller en liten förändring i matskålen så de får undersöka med alla sina sinnen.

   1. Jag kör ACANA. Senioren på Lucaz men varavar lite med adulten, då jag köper 18 kilos säcken där Vilket blir mycket bra foder för pengarna.

 8. Jag förordar FÄRSKFODER!!!!!!
  Visst, det är lite bökigt när man är ute och reser, men det går oftast att lösa. Nu kör vi med det norska VOM og HUNDEMAT – kanonbra. Det luktar dessutom inte lika illa som Klass (som vi fodrade med innan). Hundarna äter det med aptit! Det gjorde de visserligen med Klass också, men VI tycker att detta känns mindre osmakligt att hållas med.
  Personligen anser jag att priset är relativt oväsentligt (om det inte är HUTLÖST dyrt) så länge hundarna mår bra. Jag är medveten om att jag är lyckligt lottad som kan resonera så. Hade jag inte haft den möjligheten hade det förstås varit annorlunda. Dock ÄR det faktiskt inte dyrare med färskfoder, som många tror.
  Nyfiken på varför du skriver att ni inte kan ge färskfoder till en valp. Det har vi gjort med båda våra senaste, och det har gått hur bra som helst.
  Lycka till med funderandet – det är en djungel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.