web analytics

LCHF när man är laktosintolerant…

Ja det är inte lätt eller snarare väldigt dyrt att äta LCHF när man är laktosintolerant men däremot är det väldigt lätt att göra det om man är glutenintolerant.

Här hemma är vi en av varje sort vilket komplicerar ätandet lite. Visst finns det många så kallade laktosfria produkter, där många inte alls är laktosfria utan i stället innehåller laktasenzym vilket hjälper kroppen att bryta ner laktosen. Men det blir ju samma effekt det vill säga att vi med ingen egen nerbrytning av laktosen kan äta mjölkprodukter. Däremot är dom betydligt dyrare än vanliga produkter och då LCHF innebär mycket grädde, cf, smör m.m. så blir matkontot klart högre nu. Sen är det många färdiga produkter man inte kan köpa typ Pesto och en del korvar, varför nu dom ska innehålla mjölksocker?!?

Att sen inte alla tillverkare kan kalla laktosen samma sak ställer också högra krav på noggrannhet när man handlar. Mjölk, mjölksocker, laktos, animaliskt fett är några av det varianter som förekommer…

Som tur är kan jag äta lagrad ost vilket underlättar!

I går fick jag tips på ett enkelt LCH-bröd från Sara som visade sig vara kanongott!

lchf_brod

2 ägg
2 dl riven ost
1 dl mandelmjöl (jag gör egen av mandlar i mixern)
1 tsk bakpulver
Blandas i hop och klickas ut på en antingen smord plåt eller om man använde bakplåtspapper (blev fyra lagom stora bröd) som sedan gräddas i 225 grader i 8 minuter!

I kväll lagade jag en av våra favoriträtter just nu och Jerker gjorde en jättegod, men enkel, sås till:

1/4 medelstort vitkålshuvud
1 stor morot
1/4 rotselleri
1 stor zucchini
ca 200 gram champinjoner
Hackas i lagom stora bitar, läggs i en ungssäker form och sen häller man på rikligt (ca 4 msk) olivolja och blandas runt.
ca 500 gram kött (idag var det fläskfilé) som man penslar med Pesto (som jag då tyvärr upptäckte att jag inte läst på ordentligt så jag fick ta en laktasenzymtablett – tur att dom finns) på båda sidor och trycker ner lite i grönsakerna.

Gräddas i 200 graders varm ugn på nedersta falsen under ca 40-45 min

lchf_kott_o_gronsaker1

Såsen:
2 dl laktosfri gräddfil
4 msk majonäs
3 vitlöksklyftor
salt och peppar

Då vi i dag varit väldigt aktiva och storstädat och flyttat runt lite hyllor var vi uppenbarligen hungriga så det blev inte mycket mat kvar ;-)
Fördelen med denna rätt är att man kan ha vilka grönsaker/rotsaker man vill, vilket kött man vill och vilken röra på köttet som man tycker passar bäst just då laugh

lchf_kott_o_gronsaker2

4 reaktioner till “LCHF när man är laktosintolerant…”

  1. Den där såg himla god ut den ska jag också testa :))
    Himla bra när man kan dela med sig av recept!

  2. Cissi svara:
    Ja visst är det :yes: tänkte försöka blogga lite LCHF framöver också!
  3. Provade också Saras bröd och håller med – kanongott!!

    Vi (jag) äter mest vegetariskt så rotsakspannan ska jag allt prova, den ser jättegod ut!

    Ha de å skickar med lite kel till fina killarna smile

  4. Cissi svarar:
    Tack och vi skickar lite till syrran och morbror :heart:

Lämna ett svar till Sara Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.